Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.5. – svátek slaví Ivo

Kypřič Amazone Cenio 4000-2 je nově k dostání ve sklopné variantě a s novou radličkou

Zveřejněno: 1. 5. 2024

Firma Amazone představila na Tiskových dnech v Německu a posléze na veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru nový nesený kypřič Amazone Cenio 4000-2 s pracovním záběrem 4 metry. Modelová řada kypřičů v pevném provedení s pracovními záběry 3 metry, 3,5 metru a 4 metry tak byla rozšířena o hydraulicky sklopný model s pracovním záběrem 4 metry.

Čtyřmetrový kypřič Amazone Cenio 4000-2 je nově k dostání ve sklopné variantě.

Amazone Cenio 4000-2 s pracovním záběrem 4 metry je vhodný pro traktory o výkonu od 105 do 275 koní. Jde o třířadý kypřič univerzálně využitelný ke zpracování půdy do hloubky od 5 do 30 cm (v závislosti na zvoleném typu radličky). Na základě toho lze kypřič optimálně využít jak pro mělké zpracování strniště, tak pro středně hluboké a hluboké kypření půdy. Díky rozteči radliček 30 cm pracuje kypřič Amazone Cenio bez ucpávání i tam, kde převažuje velké množství rostlinných zbytků, a rovnoměrně promíchává organickou hmotu s půdou.

Široký výběr radliček

Kypřič Amazone Cenio lze osadit radličkou C-Mix Special nebo C-Mix Super. Při maximální rozteči radliček 30 cm je překryv radliček 2 cm. To zajišťuje celoplošný rovnoměrný řez bez ohledu na půdní podmínky. Radlička C-Mix je navíc extrémně plochá po celé šířce, takže zůstává rovnoběžná s povrchem země a stejnoměrně odřezává půdu v celém záběru. Klíčící plevele a vzcházející výdrol jsou čistě uříznuty, takže mohou následně uschnout. Pro celoplošné zpracování strniště je možné použít 320 mm širokou radličku nebo 360 mm širokou křídlovou radličku C-Mix. Radličku C-Mix o šířce 100 mm nebo 80 mm lze použít pro primární zpracování půdy a radličku C-Mix o šířce 40 mm pro hluboké kypření do hloubky 30 cm.

Nová křídlová 360mm radlička je určena pro všechny nesené kypřiče Amazone Cenio a Amazone Cenius. Křídlová radlička umožňuje mimo jiné celoplošné a mělké zpracování strniště, čímž se naruší kapilarita půdy. Tím se snižuje vysychání půdy v letním období. Kromě toho mají samovolně rostoucí zrna a semena plevelů v důsledku mělkého zpracování půdy dokonalé podmínky pro klíčení. Křídlová radlička o šířce 360 mm se dá na nesených kypřičích Amazone Cenius a Amazone Cenio upevnit ve třech různých polohách, a tedy s různou výškou a úhlem. Křídlovou radličku lze namontovat do nejnižšího z řady otvorů v radličkách pro mělké zpracování obilných strnišť. V tomto případě je křídlová radlička téměř rovnoběžná s půdou, což umožňuje mělké zpracování do hloubky od 5 cm do 15 cm. V případě, že je půda velmi suchá a tvrdá, lze radličku upevnit o něco výše. Třetí montážní poloha je k dispozici pro intenzivnější zapracování a promíchání půdy. V této poloze jsou křídla nastavena na strmější úhel náběhu než ve druhé poloze. Tento úhel náběhu způsobuje ještě intenzivnější promíchání organické hmoty do půdy kypřičem, což dále podporuje proces rozkladu.

Čtyřmetrový kypřič Amazone Cenio 4000-2 je nově k dostání ve sklopné variantě.
Čtyřmetrový kypřič Amazone Cenio 4000-2 je nově k dostání ve sklopné variantě.

Dvě verze jištění radličky

Kypřič Amazone Cenio ve verzi Special je vybaven ochranou proti přetížení pomocí střižných šroubů. K dispozici je také ve verzi Super s ochranou proti přetížení pomocí pružinou a vypínací silou 500 kg. Toto pružinové jištění proti přetížení poskytuje optimální ochranu kypřiče v kamenitých podmínkách a radlička snadno udrží přednastavenou pracovní hloubku i v náročných podmínkách.

Nastavení hloubky se u Amazone Cenio 4000-2 provádí plně hydraulicky z kabiny traktoru. Pomocí hydraulického nastavení hloubky je možné za jízdy přizpůsobit pracovní hloubku podmínkám na poli. K orientaci slouží snadno čitelná stupnice.

V závislosti na typu radličky, křídel a poloze lze kypřit půdu do různých hloubek.
V závislosti na typu radličky, křídel a poloze lze kypřit půdu do různých hloubek.

Pro urovnání půdy za radličkami je k dispozici sekce s disky o průměru 410 mm. Disky velmi dobře rozdrobí půdu. Ložiska jsou navíc bezúdržbová. Při změně pracovní hloubky se sekce s disky automaticky nastaví. Pro zpětné utužení půdy slouží zadní válec, k dispozici je výběr ze sedmi druhů válců. Válce lze velmi snadno mezi sebou zaměňovat pomocí rychloupínacího systému. V nabídce je i doplnění o zavlačovač.