Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.5. – svátek slaví Nataša

Moderní a perspektivní: lakovací centrum Horsch v závodě Schwandorf zahajuje provoz

Zveřejněno: 3. 5. 2024

Zahájení výstavby lakovacího centra Horsch v květnu 2022 bylo startovním výstřelem pro nové lakovací centrum v závodě Schwandorf. Na ploše 12 000 m2 staví společnost Horsch halu s nejmodernější lakovací technikou pro tekuté a práškové nátěry, která splňuje kapacitní požadavky z minulých let a připravuje společnost na budoucnost.

Nové lakovací centrum Horsch nabízí nejmodernější technologie pro nanášení tekutých a práškových nátěrových hmot.

V lednu 2023 byla zahájena výstavba haly Horsch pro tekuté a práškové nátěry. V červnu 2023 zahájila provoz výrobna kapalných nátěrových hmot, v září 2023 výrobna práškových nátěrových hmot. V současné době jsou závody Horsch stále ve fázi náběhu. Maximální kapacita činí přibližně 575 000 m² lakovaného materiálu ročně, což odpovídá přibližně 20 000 tunám. V novém závodě lze lakovat součásti o délce až 9 metrů, šířce až 2,3 metru, výšce 3 metrů a celkové hmotnosti 3 tuny. Plně automatické, flexibilní dopravníkové systémy zajišťují, že komponenty přesně dorazí na místo určení.

Energetická účinnost a udržitelnost hrají při realizaci tohoto projektu významnou roli. Proces práškového lakování, který představuje 80 % nátěrů, je obzvláště šetrný k životnímu prostředí a zcela bez rozpouštědel. K energetické účinnosti nové lakovací haly Horsch přispívají také systémy zpětného získávání tepla (spalovna prášku, kompresory). Cílem firmy Horsch do budoucna je využití obnovitelných zdrojů energie pro zásobování energií. Předúprava je proces s uzavřeným okruhem. Vzniklá odpadní voda není odváděna do veřejné sítě, ale je samostatně recyklována.

Nové lakovací centrum Horsch vytvoří v závodě ve Schwandorfu 75 nových pracovních míst a jeho součástí bude i nejmodernější školicí středisko pro procesní mechaniky pro učně lakovací techniky. Součástí budovy jsou také flexibilní a ergonomická pracoviště a moderní sociální zařízení pro zaměstnance.

Se svými přibližně 30 miliony eur je lakovací centrum Horsch jednou z největších investic v závodě Schwandorf. Společnost Horsch se připravuje na budoucnost díky nejmodernějším technologiím, energeticky úspornému zaměření a vysokým kapacitám.