Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.5. – svátek slaví Nataša

S technikou Pöttinger se K+K Břilice přizpůsobují novým trendům

Zveřejněno: 3. 5. 2024

Do společnosti K+K Břilice na Jindřichohradecku jsme nezavítali poprvé. Není divu, když během 23 let pořídila celkem 23 strojů na sklizeň pícnin, zpracování půdy a setí značky Pöttinger. Hospodaří v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, a to znamená přizpůsobovat se náročným podmínkám ochranářů a respektovat významné přírodní rezervace a památky. Do tohoto konceptu jednoznačně zapadá využívání spolehlivé a osvědčené techniky.

Secí stroj Pöttinger AEROSEM 6002 FDD.

„Hospodaříme na 2 850 ha zemědělské půdy, z toho je 2 150 ha orné, ostatní jsou trvalé travní porosty. Na pozemcích s nadmořskou výškou kolem 420 metrů nad mořem jsou převážně těžké jílovité půdy náročné na zpracování. Největší pěstební plochu zaujímá kukuřice na siláž, potom řepka ozimá, pšenice ozimá, podle roku a osevního postupu ječmen jarní sladovnický a z doplňkových plodin trávy na osivo. Kromě silážní kukuřice pro BPS a živočišnou výrobu jsou to všechno tržní plodiny. V živočišné výrobě chováme masný skot plemen charolais a limousin, celkem 650 kusů všech kategorií,“ uvedl Ing. Daniel Koktavý, agronom zemědělského podniku K+K Břilice.

Zabezpečení solidní úrody a kvalitních objemných krmiv pro skot vyžaduje moderní strojový park, aby veškeré agrotechnické operace postupovaly rychle a v optimálních termínech. Z techniky Pöttinger využívají v K+K Břilice přes dvě desítky strojů včetně v daných půdních podmínkách testovaných a vyzkoušených novinek. Na sklizeň pícnin slouží dva nesené třímetrové diskové žací stroje Pöttinger NOVACAT 302 ED s prstovým lamačem EXTRA DRY. Posečenou hmotu obrací podle potřeby dva starší obraceče Pöttinger EUROHIT 910 A a Pöttinger EUROHIT 910 AZ, ale především jsou do sklizně zapojeny dva velké obraceče Pöttinger HIT 10.11 T s pracovním záběrem 10,60 metru, které dokonale kopírují nerovnosti a šetrně manipulují se sklizeným materiálem. Píci následně shrnuje do středového řádku dvourotorový shrnovač Pöttinger TOP 972 C. „Uvedené stroje na pícniny jsou pro naši výměru dostačující, jsou funkční a provozně spolehlivé. Mají vysokou výkonnost, a přitom malou energetickou náročnost, takže šetříme čas a PHM – pro menší stroje stačí traktory o výkonu 70 koní, pro větší pak o výkonu 150 koní,“ říká agronom.

Do těžkých půd se osvědčily disky

Na zpracování půdy a setí používají v K+K Břilice výhradně techniku Pöttinger. V přípravě půdy se v posledních sezonách osvědčily dva šestimetrové polonesené diskové podmítače Pöttinger TERRADISC 6001 T. „Výborná je u těchto strojů manévrovatelnost a možnost přesného nastavení hloubky zpracování“.

Segmentový válec TANDEM CONOROLL je samočistící, pěkně půdu rozdrobí a zpětně utuží. Pracovní rychlost při plytké podmítce 5 až 7 cm je 14 až 15 km/h, když jdu hlouběji, jede se pomaleji. Rychlost je pro kvalitu zpracování rozhodující. Záleží i na síle traktoru, Pöttinger TERRADISC většinou pracuje s traktorem o výkonu 370 koní nebo 240 koní. Spotřeba je 5,3 litru při hloubce zpracování do 7 cm. Denní výkonnost je podle podmínek a přejezdů,“ uvedl Václav Buman, který pracuje s technikou Pöttinger. „V našich těžkých půdách fungují diskové podmítače opravdu dobře. Používáme je také v předseťové přípravě a pokud je mokrý rok, jejich nasazení je prakticky jedinou možností,“ doplnil agronom Ing. Daniel Koktavý.

Vlevo Ing. Daniel Koktavý, agronom K+K Břilice, s Václavem Bumanem, který obsluhuje stroje Pöttinger.
Vlevo Ing. Daniel Koktavý, agronom K+K Břilice, s Václavem Bumanem, který obsluhuje stroje Pöttinger.

Než nastane čas setí

Nezastupitelné místo na zpracování půdy mají v K+K Břilice radličkové podmítače s jištěním nonstop. Šestimetrový Pöttinger SYNKRO 6030 T NOVA od roku 2012, nesený třímetrový Pöttinger SYNKRO 3030 NOVA a čtyřřadý Pöttinger TERRIA 5040 s pracovním záběrem 5 metrů. Pöttinger TERRIA zvládne zpracování strniště s kvalitním promícháním půdy s rostlinnými zbytky do 10 cm i hlubší kypření do 30 cm.

Radličkový podmítač/kypřič Pöttinger TERRIA 5040 s válcem TANDEM CONOROLL pracuje v podniku od roku 2021.
Radličkový podmítač/kypřič Pöttinger TERRIA 5040 s válcem TANDEM CONOROLL pracuje v podniku od roku 2021.

„Vloni jsme na kypřiči Pöttinger TERRIA testovali trakci, to znamená, že část hmotnosti stroje se přenesla na traktor. Prakticky jsme docílili toho, že stroj pracoval rovnoměrněji a snížila se spotřeba nafty,“ přidal zkušenost s tímto strojem Václav Buman.

Osmiradličný polonesený pluh Pöttinger SERVO T 6000 PN.
Osmiradličný polonesený pluh Pöttinger SERVO T 6000 PN.

Hlubší zpracování a podzimní orbu zvládnou sedmiradličný pluh Pöttinger SERVO 6.50 PLUS, osmiradličný polonesený pluh Pöttinger SERVO T 6000 PLUS NOVA a loni pořízený pětiradličný nesený pluh Pöttinger SERVO 45 M PLUS NOVA. Na podzim pluhy zpracují až 900 ha v agregaci s traktory o výkonu 370 koní. Denní výkonnost pluhů je v průměru 10 až 15 ha, záleží na počasí a velikosti pozemků.

S pětiradličným neseným pluhem Pöttinger SERVO 45 M PLUS NOVA pracuje Václav Janda.
S pětiradličným neseným pluhem Pöttinger SERVO 45 M PLUS NOVA pracuje Václav Janda.

Systém pro precizní výsev

Šestimetrový pneumatický secí stroj s čelním zásobníkem Pöttinger AEROSEM 6002 FDD s rotačními bránami Pöttinger LION 6002 C ve sklopném provedení pracuje v agregaci s traktorem o výkonu 370 nebo 410 koní. Je to řešení pro nejnáročnější uživatele a v K+K Břilice měla tato souprava premiéru loni na podzim. Kombinace přípravy seťového lůžka, opětovného utužení a setí při jednom přejezdu představuje precizní zakládání porostů a příslib dobré úrody.

„V minulých sezonách jsme seli čtyřmetrovým pneumatickým secím strojem Pöttinger AEROSEM 4002 ADD a osmimetrovým univerzálním secím strojem Pöttinger TERRASEM C8. Loni jsme si vyzkoušeli tažený secí stroj Pöttinger AEROSEM s rotačními bránami a pracovním záběrem 7 metrů, ale vzhledem k našim těžkým a vlhčím půdám jsme zvolili šestimetrový stroj s čelním zásobníkem,“ uvedl agronom Ing. Daniel Koktavý.

Univerzální secí stroj Pöttinger TERRASEM C8 je promyšleným konceptem.
Univerzální secí stroj Pöttinger TERRASEM C8 je promyšleným konceptem.

Na otázku, jaký je podle jeho názoru rozdíl mezi novým secím strojem Pöttinger AEROSEM a strojem Pöttinger TERRASEM odpověděl, že záleží na půdních a srážkových podmínkách. Pöttinger AEROSEM je vhodný spíše do těžších a vlhčích půd, aktivní rotační brány si s nimi lehce poradí. Diskový secí stroj Pöttinger TERRASEM se hodí spíše do sušších podmínek. Nicméně nyní jsou vybaveni dvěma systémy na setí všech plodin a podsevy trav, kromě kukuřice.

Šestimetrový pneumatický secí stroj Pöttinger AEROSEM 6002 FDD měl premiéru v K+K Břilice loni na podzim.
Šestimetrový pneumatický secí stroj Pöttinger AEROSEM 6002 FDD měl premiéru v K+K Břilice loni na podzim.

Nový pneumatický secí stroj Pöttinger AEROSEM 6002 FDD má velkoobjemový čelní zásobník a elektrický pohon dávkování. Unikátní výbava IDS (inteligentní distribuční systém) řídí všechny vývody prostřednictvím BUS SYSTEM a nabízí zcela nové možnosti dávkování a ukládání osiva. Dvoudiskové botky DUAL DISC jsou vhodné pro setí i v nejnáročnějších podmínkách, rovnoměrně formují a čistí osevní drážku. Přesazené disky zaručují tvorbu úzkého žlábku pro bezproblémové uložení osiva i v půdách s množstvím rostlinných zbytků.