Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Traktor Kubota MR 1000A Agri Robo KVT lze ovládat ručně, dálkově nebo autonomně

Zveřejněno: 25. 4. 2024

Kubota na veletrhu Agritechnica 2023 vystavila nového robota Kubota MR 1000A Agri Robo KVT: konkrétní příklad toho, jak se Kubotě podařilo uspokojit poptávku po vyšší efektivitě a bezpečnosti ve stále větších zemědělských podnicích, které se potýkají s větším nedostatkem pracovních sil a usilují o ziskovost na domácím trhu. Model Agri Robo KVT lze ovládat ručně nebo dálkově a autonomně.

Traktor Kubota MR 1000A Agri Robo KVT.

Kubota Agri Robo KVT rozšiřuje nabídku autonomních traktorů Kubota, která byla zahájena v Japonsku v roce 2017 modelem SL60A, po němž v roce 2020 následovala třída 100 koní. Nový model autonomního traktoru představuje nový způsob práce v zemědělství. Řeší problém nedostatku pracovních sil a umožňuje vykonávat přesné práce i v noci, bez přerušení, přičemž zaručuje maximální komfort, bezpečnost a efektivitu.

Nový traktor Kubota umožňuje zemědělcům pracovat buď manuálně, nebo autonomně. To představuje velkou výhodu, protože stroj může jet po silnici na pracovní plochu jako běžný traktor a po příjezdu na místo lze aktivovat autonomní režim, takže práci vykoná sám.

Díky intuitivnímu ovládacímu systému může zemědělec na dálku ovládat i dva traktory současně pomocí tabletu, speciálního dálkového ovladače nebo obrazovky v kabině. Informační systém pro řízení farmy (FMIS) na panelu traktoru umožňuje sledování traktoru v reálném čase, takže obsluha má neustále kontrolu nad kvalitou práce.

Traktor Kubota MR 1000A Agri Robo KVT.
Traktor Kubota MR 1000A Agri Robo KVT.

Kubota Agri Robo KVT je autonomní traktor střední třídy o výkonu 100 koní vyvinutý na platformě modelu Kubota M5112, se kterým sdílí mnoho komponentů. Čtyřválcový vznětový motor Kubota V3800 schopný vyvinout výkon 100 koní, hydraulika, nápravy a kabina jsou zděděny z předchozího modelu, ale převodovka KVT nového traktoru je plně přizpůsobena autonomní funkci.

Bezpečnost je plně zaručena při používání v automatickém i dálkovém režimu. Traktor Kubota Agri Robo je vybaven nejmodernější technologií sonarů a skenerů a systémy optického rozpoznávání, které mu umožňují detekovat stojící nebo pohybující se překážky či osoby na libovolnou vzdálenost.

S hmotností 3 550 až 4 130 kg je nový Kubota Agri Robo KVT také lehčí než standardní traktory. To způsobuje menší utužení půdy, čímž chrání půdu, zvyšuje výnosy plodin a přispívá k udržitelnějšímu zemědělství.

Kubota, jako významný hráč v zemědělském sektoru, bude i nadále vyvíjet úsporné technologie, které řeší problémy s pracovní silou a umožňují přesné zemědělství, které bude čelit výzvám budoucnosti. Japonský výrobce usiluje o to, aby se společnost blahobytu stala realitou díky zemědělským produktům s vysokou přidanou hodnotou, lepší ziskovostí a nižší zátěží životního prostředí při výrobě potravin.

K dnešnímu dni není k dispozici žádné datum uvedení traktoru Kubota na evropský trh.