AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

925 koní dává náskok. To je nová řezačka Claas Jaguar 900

Zveřejněno: 14. 10. 2020

S více než 40 000 stroji vyrobenými od roku 1973 je nejúspěšnější sklízecí řezačka na světě nadále zárukou toho, že si miliony lidí mohou každý den vychutnat sklenici zdravého mléka. Aby to bylo možné, Claas dále pokračuje ve vývoji.

Samojízdná sklízecí řezačka Claas řady Jaguar 900

U nové sklízecí řezačky Jaguar 900 se můžete spolehnout na koncepci pohonu, která je díky své účinnosti lídrem a díky CEMOS AUTO PERFORMANCE šetří až 15 % paliva při částečném zatížení stroje.

Na cestě k úspěchu od roku 1973

Systém pohonu v porovnání s konkurenčními stroji na trhu přesvědčuje Jaguar nejvyšší účinností. Konstrukce všech pohonů je přesně přizpůsobena výkonu motoru. Motor je uložen napříč a pohání řezací ústrojí přímo přes bezúdržbový hnací řemen.

Pohodlí při ovládání u sklízecí řezačky Jaguar, kterou řídíte po krátké době úplně intuitivně. Důležité funkce nastavíte přes několik centrálních elementů, které jsou uspořádány logicky a navrženy pro maximální komfort. Uprostřed stojí nový CEBIS s dotykovou obrazovkou.

Spotřeba paliva je rozhodující. Díky inteligentnímu nastavení celého systému, od sklizňového adaptéru až po odhoz sklízeného materiálu je Jaguar navržen pro nejvyšší výkon a zároveň úspornou spotřebu paliva.

Asistenční systémy pro řidiče jsou inteligentní systémy jako AUTO FILL, nové dynamické řízení nebo CEMOS AUTO PERFORMANCE. Tyto systémy ovládají stroj automaticky a optimalizují stávající proces. Pro co nejefektivnější sklizeň aktivuje řidič pouze automatiku.

Výkonnost jede ruku v ruce s maximální průchodností (t/h) při minimální spotřebě paliva (litr na tunu). Díky tomu využíváte každou minutu sklizně.

Vysoká kvalita siláže výrazně zvyšuje produkci mléka. Proto je pro společnost Claas kvalita řezanky na prvním místě. Řezačku Jaguar dokáže Claas vybavit technologiemi, které mají rozhodující vliv na kvalitu krmiva.

Nejlepší tok materiálu začíná u sklizňového adaptéru

S požadavkem na stále větší výnosy narůstají také požadavky na sklízecí řezačku. Čisté sebrání řádku píce, robustní technika a mnohostrannost jsou rozhodující. Díky své rozmanitosti adaptérů dnes sklízí Jaguar po celém světě různé druhy plodin. Adaptéry se dají jednoduše připojit a odpojit, jsou poháněny přes rychlospojku a přesvědčí vynikajícím kopírováním povrchu půdy.

Druhy sklizňových adaptérů:

• PICK UP 300 / 380

- Vysoce výkonné sběrací ústrojí s pěti řadami prstů pro čistší sběr píce.

- Robustní usměrňovací válec s masivním šnekovým dopravníkem pro vysokou průchodnost.

- ACTIVE CONTOUR pro automatické kopírování terénu.

• DIRECT DISC 600 / 500 a 600 P / 500 P

- Žací lišta MAX CUT pro velmi čistý řez.

- Podávací válec pro optimální tok materiálu i u krátkostébelnatých porostů.

- Masivní šnekový dopravník pro vysoký výkon.

• ORBIS 900 / 750 / 600 / 600 SD / 450

- Adaptér ke sklizni kukuřice s pracovní šířkou od 4,5 do 9,0 m.

- ORBIS 600 SD ideální pro nízké porosty.

- Sklopení u ORBIS 750 v pouhých 15 sekundách.

- AUTO CONTOUR dostupný pro automatické přizpůsobení povrchu půdy a automatický systém řízení.

• Robustní mezikus

- Rychlejší a pohodlnější připojení adaptérů sklízecí mlátičky jako např. adaptér pro sklizeň kukuřičných klasů.

- Integrované dopravní válce pro rovnoměrný tok materiálu.

- Připojení k pohonu sklízecí řezačky Jaguar přes rychlospojku.

Dokáže více a spotřebuje méně

Optimalizovaný tok materiálu ve sklízecí řezačce Jaguar značně zvyšuje denní pracovní výkon. Bez náhlých změn směru prochází sklízený materiál v přímé linii celým strojem. Krok za krokem je stále rychlejší a směřován do středu, díky umístění nožů a metacích lopatek ve tvaru V. To nedělá stroj pouze velmi spolehlivým, ale také vede k maximální průchodnosti při minimálním požadovaném příkonu – s vynikající úsporou paliva v litrech na tunu.

Variabilní pohon sklizňového adaptéru

Všechny tři pohony sklizňových adaptérů jsou integrované, díky plynulému a automatizovanému nastavení délky řezanky COMFORT CUT v hlavním pohonu. Tak mohou pohon sklizňového adaptéru, pohon vkládacího ústrojí, otáčky mláticího bubnu, urychlovací buben a drtič zrn současně reagovat na změnu otáček.

1. Mechanický pohon vhodný pro všechny sklizňové adaptéry. Pohon od hřídele nožového bubnu je čistě mechanický s konstantními otáčkami. Zapojen je přes řemenovou spojku k rychlospojce.

2. Rozvětvený výkon pohonu pro DIRECT DISC nebo adaptér pro sklizeň kukuřice. Mechanický pohon sklizňového adaptéru je veden přes hřídel nožového bubnu a dodatečně i hydrostaticky. Maximální přenos síly při konstantních otáčkách.

3. Hydraulický pohon pro adaptér ke sklizni kukuřice ORBIS nebo PICK UP je čistě hydrostatický. Individuální nebo automatické přizpůsobení počtu otáček, zvolené délce řezanky, při nízké spotřebě energie.

Řezání píce s přesností na milimetr

Nožové bubny V-MAX dostanete v pěti variantách. Nožový buben V-MAX 42 je obzvláště výkonný díky 42 nožům a žací frekvenci 25 200 řezů za minutu. Při plném využití výkonu motoru dodává kvalitu řezu optimální pro krátkou řezanku od 3,5 do 12,5 mm. Pokud potřebujete delší řez, použijete jen třetinu nebo dvě třetiny nožů, zbylé nože demontujete. V-MAX 42 je volitelně k dostání pro Jaguar 990, 980 a 970.

Vysoká flexibilita s nožovým bubnem V-MAX rozšiřuje spektrum délek řezanky. Sklizeň řezanky dlouhé až 30 mm je možná také s drtičem zrn Corncracker. U V-MAX 24 / 28 / 36 přesadíte jednoduše nosič nožů a snížíte počet nožů na polovinu. Díky symetrickému přísunu materiálu dosáhnete vysoké bezpečnosti provozu a docílíte velmi rovnoměrného pomačkání sklízeného materiálu drtičem zrn Corncracker.

SHREDLAGE® chutná a vyplatí se

Intenzivní pomačkání mnohonásobně zvětšuje plochu pořezaného materiálu. To vede ke zřetelně lepší bakteriální fermentaci při silážování a především při trávení v bachoru krávy. Pokusy na univerzitě v Madisonu ve Wisconsinu v USA dokázaly, že SHREDLAGE® silně zvyšuje účinek kukuřičné siláže a zároveň vylepšuje využitelnost škrobů. Pozitivní struktura siláže v bachoru navíc přispívá ke zdravějšímu stádu.

Kromě lepšího zdraví zvířat SHREDLAGE® nabízí mnoho dalších výhod. Díky optimální dostupnosti škrobu můžete snížit množství jadrného krmiva. Také je možné omezit, nebo dokonce zcela vyloučit, použití doplňků strukturálně bohatších komponentů, jako je sláma.

Správná velikost mezery šetří náklady. Velikost mezery mezi válci totiž určuje intenzitu pomačkání řezanky. Zde platí pravidlo – pouze tak intenzivně jak je potřeba. Čím menší je velikost mezery, tím intenzivněji je připraven sklízený materiál a tím vyšší je spotřeba energie sklízecí řezačky Claas Jaguar. Dodatečné náklady musíte započítat do nákladů na sklizeň.

Nastavení délky řezanky pro účinnější silážování
Nastavení délky řezanky pro účinnější silážování

Skliďte rychle a bezpečně

V řezačce Jaguar je metač dokonale umístěn. Tok řezanky je veden přesně a lopatky metače jsou uspořádané do tvaru V, a tím centrují jeho tok. To redukuje spotřebu energie a opotřebení na bočních stěnách v potrubí metače.

Pohodlně zvýšíte výkon odhazování. Při sklizni těžkých plodin můžete mezeru mezi lopatkami metače a zadní stěnou hydrauliky zvětšit až o 10 mm. To dále snižuje spotřebu paliva. Je-li např. u velmi suchých travin nebo prosekání plochy vyžadován vysoký výkon odhazování, mezera se dá extrémně zmenšit. Toto nastavení můžete provádět pohodlně dokonce i během jízdy v teminálu CEBIS. Pro údržbové práce jako obnovení opotřebitelných dílů se dá metací ústrojí jednoduše a rychle demontovat. Dva zkušení řidiči pro to potřebují pouze asi jen jednu hodinu.

Bezpečné předání sklízeného materiálu do pracovního záběru až 9 metrů

Odhazová koncovka se vyznačuje vysokou pevností a vlastní nízkou hmotností. Silný koncentrovaný proud sklízeného materiálu zvyšuje bezpečnost dopadu a minimalizuje ztráty. Modulární konstrukce umožňuje přizpůsobení se rozdílným pracovním záběrům.

Tři rozšiřující moduly ve velikosti M, L a XL umožňují bezpečné předání sklízeného materiálu do pracovního záběru až 9 metrů. Zadní část odhazové koncovky je kompletně přišroubovaná. Zadní plechy zároveň slouží jako opotřebitelné díly.

Všechna konzervační činidla budou přesně dávkována

Vysoce kvalitní siláže zvyšují produkci mléka a stabilizují zdravotní stav zvířat. Inteligentní systémy řezačky Jaguar jsou základem pro pozdější vynikající kvalitu krmiva – s přesně dávkovanými přísadami (0,5 l / t až 2,0 l / t při 200 tunách za hodinu) z nádrže o objemu 375 litrů nebo vysoce koncentrovanými z nové nádrže ACTISILER 37. Hodnota sušiny stanovená infračerveným senzorem (NIR) slouží jako referenční údaj pro nastavení délky řezanky a množství konzervantu.

Nádrž ACTISILER 37 s dvojitou stěnou chrání koncentrát přípravku siláže před vysokou okolní teplotou. Je-li například nádrž naplněna koncentrátem o teplotě 19°C, zvýší se při vnější teplotě 40°C během deseti provozních hodin na 23°C. Čerpadlo umožňuje precizní dávkování 0,2 až 20 l / h nebo v závislosti na průchodnosti 10 až 50 ml / t.

Až 925 koní

Všechny motory splňují emisní normu Stage V. Emise sklízecí řezačky Jaguar modelové řady 930 – 960 jsou snižovány zpětným vedením výfukových plynů stejně jako selektivní katalickou redukcí (SCR) v kombinaci s filtrem pevných částic. Jaguar 970 je vybaven zpětným vedením výfukových plynů a zařízením SCR. U modelů Jaguar 980 – 990 je použito pouze zařízení SCR. Se zavedením emisní normy Stage V je zvýšen výkon tří modelů sklízecí řezačky Jaguar. Výkon motoru řezačky Jaguar 970 stoupl o 15 koní na výsledných 790 koní. Jaguar 960 získal dodatečných 27 koní a nyní pracuje s výkonem 653 koní. Výkon motoru sklízecí řezačky Jaguar 940 je zvýšený o 14 koní na 530 koní. Výkonem neuvěřitelných 925 koní disponuje Jaguar 990, což je vlajková loď nové generace.

V řezačce Jaguar 970 nyní pracuje šestiválcový řadový motor MAN s výkonem 790 koní a zdvihovým objemem 16,15 litru. Skoro 3 litry zdvihového objemu na válec zaručuje stabilní křivku výkonu při dosaženém točivém momentu. Můžete snadno projít nejhustším porostem kukuřice a potřebujete pouze 0,41 litru paliva na tunu – v této výkonnostní třídě působivě nízká hodnota.

Technické údaje Claas Jaguar

Ochrana půdy

Ochrana povrchu půdy a vysoký výkon se k sobě hodí. Vedle známé řezačky Jaguar 960 Terra Trac je k dispozici také nový Jaguar 990 s pásovým pojezdovým ústrojím. Koncepce pohonu s patentovanou kinematikou zaručuje výrazně nižší tlak na půdu než na pneumatikách.

Výhody:

• Šetrný k půdě na poli

• Udržování jízdní stopy na svahu

• Plný síly při těžké práci

• Pohodlný při jízdě

• Úzký na silnici

K dispozici jsou tři šířky pásů:

• Šířka pásu 635 mm při 3,00 metrové šířce řezačky

• Šířka pásu 735 mm při 3,35 metrové šířce řezačky

• Šířka pásu 890 mm při 3,49 metrové šířce řezačky

Ještě šetrnější na souvrati

Výzkum utužení půdy a poškození travního drnu ukazuje, že Jaguar Terra Trac při otáčení na souvrati dosahuje téměř stejně dobré hodnoty jako kolový stroj. Pokud je stroj vybaven ochranou souvratí.

Ochrana souvratí tlačí vodící kolo pásového pojezdového ústrojí v závislosti na úhlu natočení kol automaticky dolů. Pouze záběrové kolo a opěrné kladky mají kontakt se zemí. To redukuje styčnou plochu pásů při jízdě do zatáčky na třetinu a prokazatelně snižuje poškození travního drnu.

Dynamické řízení

Jaguar je řízen ze strany na stranu s maximálně pěti otáčkami volantu. Mnoho řidičů si při otáčení na konci pole přeje vynaložit méně úsilí. Dynamické řízení jim to umožňuje. Do 10 km / h může řidič provést po jízdě vpřed otočení volantu pouze ze ⅔, aby dosáhl plného úhlu natočení kol.

Bezpečné naplnění odvozového prostředku pouze pomocí automatického systému

AUTO FILL slouží k automatickému plnění odvozového prostředku. Zakládá se na principu digitální 3D analýzy obrazu. Systém přebírá řízení odhazové roury na stranu nebo směrem dozadu. V režimu prosekávání můžete pohodlně zvolit, zda chcete odhazovat na stranu nebo směrem dozadu. Při automatickém plnění směrem dozadu je řízen pouze požadovaný bod dopadu. Při bočním větru nebo na strmých svazích můžete bod dopadu nastavit doleva nebo doprava.

Pro variantu AUTO FILL je odhazová koncovka vybavena LED osvětlením. Tak může Claas Jaguar bez problému pracovat i ve tmě.

OPTI FILL slouží pro maximální komfort obsluhy. Řízením odhazové roury pohodlně nastavíte odhoz řezanky. Větší úhel natočení až 225° umožňuje optimální pohled na průběh plnění. Při otočení odhazové koncovky je koncová klapka automaticky ovládaná, takže odhoz probíhá paralelně se směrem jízdy.

Veškeré nastavení se zobrazuje v palubním terminálu CEBIS
Veškeré nastavení se zobrazuje v palubním terminálu CEBIS

Dvě napevno naprogramované pozice odhazové koncovky usnadňují průběh otáčení na souvrati, např. když se sklízí pole z jedné strany. Kromě toho lze odhazovou rouru umístit jednoduše a automaticky stiskem tlačítka do parkovací pozice.

Automatické řízení odhazové roury na odvozový prostředek
Automatické řízení odhazové roury na odvozový prostředek

Precizní evidence výnosu s měřením průchodnosti a složení

Data se již dávno stala důležitým a nepostradatelným zdrojem informací. Chcete-li být schopni plně využít svůj potenciál, musíte vždy pečlivě sledovat výsledky a vědět, jak je efektivně implementovat.

Online záznam množství sklizně, vlhkosti a obsažených látek prostřednictvím QUANTIMETER a NIR senzoru, je důležitým stavebním prvkem pro probíhající dokumentaci. K tomu musíte všechny systémy stroje a pracovní procesy síťově propojit. Vygenerované údaje jsou zaslány k vyhodnocení na mnoho různých míst.

QUANTIMETER

QUANTIMETER stanovuje průchodnost. Vychýlení předlisovacích válců je zaznamenáváno a objemový průtok nepřetržitě měřen. Odpovídající kalibrací pomocí protiváhy dosáhnete velmi vysoké přesnosti měření průchodnosti.

Senzor NIR

Senzor NIR stanovuje procento sušiny. Proces měření s blízkou infračervenou spektroskopií probíhá nepřetržitě během procesu sklizně. V odhazovací koncovce je směrován světelný paprsek na plodinu plynoucí kolem. Ten se odráží odlišně v závislosti na vlhkosti sklízené plodiny.

Údržba se dá provést rychle a jednoduše

Dobrá přístupnost byla odjakživa silnou stránkou řezačky Jaguar. U všech modelů systém QUICK ACCESS umožňuje rychlou kontrolu řezacího ústrojí. LED osvětlení pro údržbu stroje ve tmě dobře osvětluje všechny důležité body údržby. Bezúdržbová brzdová soustava a hydraulický olej s dlouhou životností rovněž pomáhají šetřit čas a náklady.

Pro rychlé řešení problému a proaktivní plánování údržby je ideální Remote Service. Když stroj pozná poruchu, informuje řidiče a automaticky odešle hlášení o chybě servisnímu partnerovi. Ten má přístup ke všem relevantním informacím, identifikuje chybu na dálku a může se připravit na následnou pomoc.

Snadný přístup ze všech stran
Snadný přístup ze všech stran