Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Aerosem PCS Duplex Seed – kukuřice ve zdvojeném řádku zvýší výnos

Zveřejněno: 30. 1. 2018

Vysoká efektivita nákladů, všestrannost použití a komfort - to jsou klíčové výhody nového secího procesu Duplex Seed, který je k dispozici u secích strojů Pöttinger Aerosem PCS.

Pöttinger Aerosem PCS

Duplex Seed  umožňuje výsev silážní kukuřice a kukuřice na zrno do dvou řad, kterou jsou navíc zdvojené. Toto řešení přináší vyšší výnos a zvýšení výkonu při výsevu v důsledku vyšší rychlosti jízdy. Jedná se o ekonomickou alternativu ke konvenčnímu jednozrnnému výsevu.

Zvýšení výnosu

Secí stroj Aerosem je určen pro výsev obilí a kukuřice díky snadné a rychlé záměny ústrojí. Možné jé přímé ovládání počtu zrn a možnost monitorování každého kukuřičného řádku. Podle výrobce bylo prokázáno u silážní kukuřice a kukuřice na zrno zvýšení výnosu až o 5,5 procent v případě použití stroje Aerosem PCS Duplex Seed. Navíc je možné zvýšit výkon díky vyšší rychlosti výsevu. Dvouřadý výsev s AEROSem také zajišťuje lepší ochranu proti erozi.TIP: Přes šestnáct metrů dlouhý přepravník s velkým rozestupem náprav

Aerosem PCS Duplex Seed vytvoří dvojitý řádek, který má mezi sebou rozteč 12 cm. Každý dvojitý řádek mezi sebou má pak rozteč 75 cm - viz. obrázek níže. Tím je umožněna sklizeň kukuřice konvenčním adaptérem.

Kukuřice ve dvojitém řádku má více světla, více vody a více živin. Celá populace kukuřice může aktivně absorbovat více slunečního záření, protože si rostliny mezi sebou méně stíní. U kukuřice na zrno je dosaženo i nižší vlhkosti zrna.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Pöttinger

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.