TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Samojízdný postřikovač Amazone Pantera 4503 nahradil 20 let zavedenou značku

Zveřejněno: 21. 10. 2021

Zemědělské družstvo Luštěnice v roce 2020 doplnilo svůj strojový park o samojízdný postřikovač Amazone Pantera. Nahradila svého předchůdce, který na posledních 20 let v podniku doslova zdomácněl. Prvotní obavy z nového stroje značky Amazone se díky šikovnosti obsluhy rychle rozplynuly a postřikovač Amazone Pantera si dnes podnik nemůže vynachválit.

Luštěnický samojízdný postřikovač Amazone Pantera 4503 disponuje nádrží o objemu 4 500 l a je vybavena jedinečným tandemovým podvozkem se stavitelným rozchodem kol 180 - 240 cm.

První samojízdný postřikovač Družstvo pořídilo v roce 1999. V průběhu času k němu dokoupili ještě jeden samochod a tažený postřikovač od stejné značky. Po dvaceti letech se však Družstvo rozhodlo pro razantní změnu. Od společnosti ZZN Kolín zakoupilo samojízdný postřikovač AMAZONE Pantera 4503. „Zpočátku jsme byli ke stroji skeptičtí a nevěděli jsme, do čeho jdeme. V nejbližším okolí navíc nikdo samojízdný postřikovač Amazone Pantera nevlastnil, proto při rozhodování o jejím nákupu vyvstala řada zásadních otázek. Počínaje přeučením obsluhy na zcela jiný způsob ovládání až po kvalitu a spolehlivost poprodejního servisu,“ sdělil předseda družstva Petr Šourek.

Obsluha zvyklá 20 let na jinou značku spolu s místním mechanizátorem Michalem Stezkou prošli školením, na kterém se seznámili s ovládáním a vším, co Pantera umí nabídnout. A jak dnes po ukončení dvou sezón práci se strojem hodnotí?

„Máme za sebou už druhou sezónu, kdy jsme každoročně zvládli se samojízdným postřikovačem Amazone Pantera ošetřit na 3 000 ha zemědělské plochy. Tandemový podvozek se stavitelným rozchodem kol 180 - 240 cm se umí ladně přizpůsobit kolejovým řádkům a díky moderním technologiím jako AmaSelect lze aplikovat velmi precizní a cílenou dávku postřiku. S postřikovačem Amazone Pantera nejen šetříme čas díky její vysoké pojezdové rychlosti, ale i finance díky velmi přesnému spínání trysek. V neposlední řadě jsme mnohem šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl Petr Šourek a dále dodal: „Z pohledu obsluhy je stroj mnohem pohodlnější a komfortnější než jeho předchůdce. Kabina stroje Amazone Pantera je prostorná, pohodlně se v ní usadí dva lidé. U předchozího postřikovače to tak nebylo. Druhá osoba mohla z nedostatku prostoru pouze stát na schůdkách. Velmi mile nás také překvapilo ovládání stroje přes terminál Amazone Amatron, které je intuitivní a jednoduché.“

„Ani servisní středisko společnosti ZZN Kolín v nedalekém Chotětově nezklamalo. Nejen samotnou dostupnost střediska, ale i servisní služby a operativní přístup servisních techniků dosud hodnotíme pozitivně. Původní obavy z nákupu stroje se velmi rychle rozplynuly,“ dodal mechanizátor Družstva Michal Stezka.

Samojízdný postřikovač AMAZONE Pantera 4503 ZD Luštěnice.
Samojízdný postřikovač AMAZONE Pantera 4503 ZD Luštěnice.

Luštěnický samojízdný postřikovač Amazone Pantera 4503 disponuje nádrží o objemu 4 500 l a je vybavena jedinečným tandemovým podvozkem se stavitelným rozchodem kol 180 - 240 cm, který garantuje klidnou, horizontální polohu postřikovacích ramen a vysokou boční stabilitu stroje. Ramena Super-L2 s pracovním záběrem 30 metrů jsou vybavena aktivním vedením ramen ContourControl a systémem SwingStop pro aktivní tlumení vibrací a eliminaci pohybů ramen v horizontálním směru.

Součástí strojového parku ZD Luštěnice jsou také 3 kusy rozmetadel minerálních hnojiv Amazone ZA-M a 2 nesené secí kombinace.
Součástí strojového parku ZD Luštěnice jsou také 3 kusy rozmetadel minerálních hnojiv Amazone ZA-M a 2 nesené secí kombinace.

„Pokud bychom Panteru pořizovali dnes, zcela jistě bychom ji pořídili v provedení Amazone Pantera, které umožňuje nastavení světlé výšky stroje až na 1,7 metru. Toto řešení bychom ocenili zejména u vyšších porostů, abychom při aplikaci postřiku co nejvíce eliminovali poškození plodin,“ doplnil Michal Stezka, který dodal: „Stroj vzbuzuje velký zájem u okolních farem. Často se nás dotazují nebo se na postřikovač Amazone Pantera 4503 jezdí dívat. Neváháme a stroj doporučujeme.“

Zemědělské družstvo Luštěnice hospodaří v jihozápadní části okresu Mladá Boleslav na ploše 3 600 ha zemědělské půdy, z čehož 160 ha tvoří louky. Zaměstnává cca 65 pracovníků. Pozemky jsou převážně rovinaté od lehkých písčitých půd, přes středně těžké a těžké hlinité půdy až po jílovité.

V rámci rostlinné výroby se zabývá pěstováním ozimé pšenice, ozimé řepky, ječmene, jarního ječmene, kukuřicí jak na siláž, tak i na senáž, slunečnicí, vojtěškou, krmnou řepou a dalšími.

Živočišnou výrobu byste pak našli ve střediscích Luštěnice, kde se ustájeno 320 dojnic holštýnského plemene, a ve středisku Struhy na 600 ks masných jalovic a býků. Další z činností doplňuje výroba 3 a 5ti vrstvé lepenky ve středisku Kartonáž Smilovice, kde se převážně vyrábí krabice pro potřeby automobilového průmyslu.

Autor: Mgr. Liliana Geisselreiterová
Foto: Mgr. Liliana Geisselreiterová

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.