Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Aplikace John Deere Operations Center pro správu dat z farmy bude chytřejší a kompatibilnější

Zveřejněno: 24. 11. 2020

Pomocí aplikace Operační středisko od společnosti John Deere mohou zemědělci a dodavatelé spravovat data o své farmě odkudkoli a kdykoli. Aplikace je uživatelsky přívětivá a umožňuje uživatelům propojení s jejich stroji, poli a obsluhou prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítače z farmy.

Díky nové funkci můžete všechny procesy v aplikaci Operační středisko upravit několika kliknutími, a to i po dokončení práce v terénu

Společnost John Deere aplikaci Operační středisko neustále vyvíjí, zejména proto, aby zjednodušila její používání a umožnila bezproblémové zadávání dat ze zařízení ve smíšeném strojním parku. Nejnovější aktualizace jsou navrženy tak, aby systém učinily ještě chytřejším a kompatibilnějším.

Díky nové funkci můžete všechny procesy v aplikaci Operační středisko upravit několika kliknutími, a to i po dokončení práce v terénu. To zemědělcům umožňuje spravovat provoz stejně pružně jako s polním zápisníkem, který je obvykle uložen na traktoru.

Pokud obsluha sklízecí mlátičky například během sklizně omylem zdokumentovala nesprávnou odrůdu plodiny, můžete to snadno později opravit. Mimo jiné můžete provádět také další úpravy zpracované plochy, přípravků na ochranu rostlin, směsi v nádržích, roku sklizně a kalibrace plodin. Při použití bezplatné aplikace MyOperations může obsluha také přidávat data v případě, že zapomněla spustit dokumentaci, nebo když stroj není schopen data zaznamenávat.

Pro farmáře se smíšenými strojními parky nabízí Operační středisko několik možností importu externích dat. Například nejběžnější displeje třetích stran lze připojit pomocí příslušného formátu. Alternativně lze data ze strojů se zobrazeními dokumentujícími práci v terénu ve formátu ISOXML importovat do Operačního střediska prostřednictvím přenosného USB disku. To funguje také s historickými daty strojů, pokud k nim stále máte přístup, například uložené na pevném disku počítače.

Ke správě strojního parku je nyní plně k dispozici cloudové řešení DataConnect od společností CLAAS, 365FarmNet a John Deere. V současné době lze na uživatelem preferovaném webovém portálu zobrazit následující údaje o stroji: aktuální a historická poloha stroje, hladina paliva v nádrži, stav práce stroje a rychlosti stroje. Systém DataConnect můžete použít také pro logistiku sklizně a organizaci logistických řetězců.

Dokonce i stroje bez telematického systému mohou být zahrnuty do správy strojního parku pomocí volitelné funkce sdílení polohy v aplikaci MyOperations. Tuto funkci může aktivovat sama obsluha. K určení polohy stroje využívá polohu chytrého telefonu.

Operační středisko navíc nabízí funkce pro lepší analýzu výtěžnosti. Výnosy ozimé pšenice mohou být například zobrazeny v pruhovém grafu, ve kterém je každé pole zobrazeno samostatně, jedno nad druhým. Tečkovaná čára přes všechny pruhy označuje průměrný výnos, což usnadňuje identifikaci a analýzu rozdílů.

Na veletrhu Agritechnica 2019 společnost John Deere zveřejnila řešení, které má zemědělcům a dodavatelům zkrátit dobu nastavování strojů v terénu. Tato nová funkce bude brzy k dispozici. Na chytrém telefonu, nebo v aplikaci Operační středisko bude možné definovat naváděcí linie, výsevky, předpisové mapy a mnoho dalších úkolů na poli.

V rámci tohoto systému budou obsluze stroje zasílány informace na displej v traktoru. Po jednorázovém importu se všechna nastavení řízení a dokumentace automaticky aktivují poté, co traktor překročí hranice pole – je potřeba pouze jedno kliknutí.

Operační středisko může poskytovat také další funkce skrze připojení k poskytovatelům softwaru a jejich jednotlivým řešením. Více než 250 společností po celém světě se již propojilo se svým řešením právě s aplikací Operační středisko, a to s různými možnostmi nabízenými v závislosti na dané zemi. V každém případě se farmář může rozhodnout, jaký další software bude chtít ke své organizaci v Operačním středisku připojit za účelem výměny dat.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: John Deere

1) z podkladů John Deere


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.