Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bezpečné a kvalitní zpracování těžebních zbytků štěpkovačem Junkkari HJ252 G

Zveřejněno: 17. 12. 2021

Junkkari HJ252 G od finského výrobce patří mezi nejžádanější typy štěpkovačů na českém trhu. Díky originálnímu konstrukčnímu řešení dokáže bezpečně a kvalitně zpracovat téměř veškeré těžební zbytky.

Štěpkovač Junkkari HJ252 G od finského výrobce patří mezi nejžádanější typy na českém trhu.

Při pravidelné údržbě ovocné zahrady, prořezávce lesů nebo plošné těžbě vzniká velké množství těžebních zbytků, které ačkoli jsou často vnímány jako odpad a ponechávány na místech svého vzniku bez většího povšimnutí, disponují určitým potenciálem dalšího využití. Zpracováním zbytků po těžbě lze zvýšit výtěžnost stromu až o 20 % a také snížit riziko napadení okolí skácené dřeviny kůrovcem – broukovi je zamezeno se ve větvích a stromových vršcích rozmnožovat. Drť z lesa nebo zahrad můžeme kompostovat, vyrobit z ní dřevotřískové desky nebo dokonce využít k výrobě kosmetiky a krmiva.

Nejžádanější typ štěpkovačů Junkkari

Pro zpracování takového materiálu je vhodný štěpkovač HJ252 G finské firmy Junkkari, který je na českém trhu jedním z nejžádanějších modelů tohoto výrobce. Tuzemským zástupcem firmy je společnost AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o.

Ochranný systém „No-Stress“ funguje velice jednoduše.
Ochranný systém „No-Stress“ funguje velice jednoduše.

Písmeno G v označení štěpkovače Junkkari značí traktorem nesenou verzi – štěpkovač Junkkari HJ252 G je k traktoru připojený pomocí PTO hřídele a elektrických kabelů. Že jde o sofistikovanější štěpkovač určený pro profesionální použití v lesnictví či zemědělství naznačují mimo jiné podávací válce poháněné hydraulikou traktoru (u verze G). Hydraulický systém stroje vyžaduje průtok od 5 do 20 l/min a tlak minimálně 140 barů.

Jak štěpkovač Junkkari HJ252 G pracuje?

Štěpkovač Junkkari HJ252 G disponuje ochranným systémem „No-Stress“, který při snížení otáček traktoru zastaví podávací zařízení štěpkovače. Podávací válce navíc odsunou dřevní hmotu od řezacího disku. Jakmile se stroj znovu roztočí a dosáhne předepsaných otáček, automatické podávání se opět zaktivuje.

Materiál je nutné vkládat k válcům ručně přes plnicí otvor. Kontrolu přitom zajišťují elektrická tlačítka umístěná na obou stranách plnicího otvoru, kolem něhož je jako bezpečnostním prvek instalován žlutý ochranný rám. Pokud dojde k jeho stlačení, podávací mechanizmus se zastaví. Vkládání materiálu usnadňují dva zmíněné hydraulické válce, které pracují se stejnou obvodovou rychlostí a zajišťují rovnoměrnou kvalitu štěpky. Zpracování hmoty obstarává horní válec, který tiskne materiál ke spodnímu válci. V případě ucpání je možné použít zpětný chod pro snadné vyčištění.

Materiál je na štěpkovací disk vkládán pod úhlem 45° – ostří se materiálu dotýká vždy jako první. Toto nastavení usnadňuje stroji práci a zároveň šetří vynaloženou energii. Tento způsob zpracování hmoty patří obecně k nejrozšířenějším. Hlavní výhodou je jednoduché konstrukční řešení štěpkovače Junkkari HJ252 G. Řezací disk má průměr 94 cm a váhu 172 kg. Štěpkovací disk je opatřen vynášecími lopatkami, které spolu s otočnou výstupní naklápěcí koncovkou usnadňují rozhození štěpky či plnění odvozního prostředku.

O zpracování materiálu se stará čtveřice nožů, které lze v závislosti na požadované velikosti štěpky plynule nastavovat. Výsledná frakce může být i jemnější, záleží na nastavení vzdálenosti nožů od disku. Štěpkovač Junkkari HJ252 G lze však alternativně provozovat i s pouhými dvěma noži. Namísto chybějících dvou nožů jsou v takovém případě namontovány krycí desky. Přínos dvounožové verze uživatelé obzvláště ocení, je-li provozována s traktorem o nižším výkonu. K výbavě na přání pak patří lamač štěpky, jenž se montuje na nože. Zajišťuje jednotnou velikost štěpky v případě, že jsou zpracovávány malé a tenké větvičky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Junkkari

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.