AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Bobcat v ASTUR Straškov nachází uplatnění v rostlinné i živočišné výrobě

Zveřejněno: 25. 2. 2020

ASTUR Straškov je klasickým zemědělským podnikem s rostlinnou a živočišnou výrobou, kde je nutné na mnoha provozech manipulovat s různým materiálem. S donedávna používanými teleskopickými manipulátory nebylo vedení podniku spokojeno, a tak se rozhodlo pro jejich obměnu. Již několik let manipulační práce obstarávají stroje značky Bobcat, které si získaly přízeň vedení i obsluhy.

Teleskopický manipulátor T35.105 při manipulaci se zrnem

Akciová společnost ASTUR Straškov, a.s. se sídlem v obci Straškov-Vodochody (sedm kilometrů jižně od Roudnice nad Labem) se řadí mezi spokojené uživatele teleskopických manipulátorů značky Bobcat. Jedná se o klasický zemědělský podnik s rostlinnou a živočišnou výrobou hospodařící na výměře 3 300 ha zemědělské půdy.

„Bobcat má lepší uspořádání agregátů, motor je přístupný a vše se dobře čistí. U Bobcatu nevznikají problémy s brzdami a motory”
Miroslav Novák, předseda představenstva, ASTUR Straškov

V rostlinné výrobě se zaměřují na pěstování obilnin a olejnin, mezi něž patří hořčice a od letoška také řepka olejná. „Pěstovali jsme slunečnici, tu ale opouštíme z důvodu obrovských propadů cen,“ řekl předseda představenstva pan Miroslav Novák. Část výměry je vyčleněna k pěstování krmných plodin, jako jsou pícniny a kukuřice na siláž. „Nacházíme se v sušší oblasti, takže musíme vytvářet určitou rezervu ve výměře, abychom měli dostatek krmiva na celou sezónu. Když je tedy dobrá úroda, tak část kukuřice sklízíme na zrno,“ vysvětlil pan Novák. ASTUR Straškov dříve pěstoval cukrovou řepu až na 600 ha, avšak letos pro ni bude vyhrazeno jen 200 ha. Důvodem je ekonomika. „Loňský rok byl u nás významně horší než rok 2018, co se týče výnosů a kvality. Největší propad zaznamenala kvalita. V rostlinné výrobě jsme neměli ani jednu plodinu s dobrými výsledky. Nemůže za to špatné hospodaření podniku, nýbrž počasí. Úhrn srážek ve zdejším okolí je už pět let jen 300 až 350 mm, což jsou v podstatě podmínky polopouště,“ nastínil nám nelehkou situaci v tomto oboru pan Novák a pokračoval: „Celkově nyní uplatňujeme zjednodušený způsob hospodaření oproti minulým rokům, kdy jsme pěstovali velké množství kořenové zeleniny – mrkev, petržel a hrášek. To vše skončilo z důvodu zpracovatelské kapacity. Zelenina nebyla komu prodávat a když ano, tak za takové ceny, že by se nám nevyplatila pěstovat.“

V živočišné výrobě se zaměřují na výkrm 450 kusů skotu a odchov 5000 kusů prasat na výkrm. K dispozici je i produkční stáj pro selata. „Prasata si v loňském roce významně polepšila v cenotvorbě. Na začátku roku se prodávala za ceny jako před třiceti lety - je ostudné, že politika dokáže takovým způsobem cenotvorbu ovlivnit. U výkrmu skotu není situace o moc lepší,“ zhodnotil pan Novák.

Zapůjčení náhradního manipulátoru Bobcat není problém

Před pár lety se v ASTUR Straškov po špatných zkušenostech s manipulačními stroji jiného výrobce rozhodli pro jejich kompletní obměnu za jinou značku. Do podniku na zkoušku zavítal teleskopický manipulátor značky Bobcat, který u vedení zanechal velmi dobrý dojem, a tak byly postupně pořízeny tři kusy - pro potřeby živočišné i rostlinné výroby, třetí z nich byl zařazen do posklizňových procesů. Jelikož manipulátory jezdí už třetím rokem, zeptali jsme se pana Nováka na zpětnou vazbu: „S manipulátory Bobcat a se servisem jsme spokojeni. Pořád jde ale jen o stroje, u kterých může nastat porucha. Výhodu však máme v tom, že nám servis dokáže v případě větší poruchy obstarat náhradní stroj, což je důležité, protože stroj se nikdy nerozbije mimo sezónu, ale naopak když je vytížen. Tato výhoda ve spojení s cenou rozhodla pro pořízení Bobcatu.“ Od obsluhy jsme se však dozvěděli, že za celou dobu provozu nebyla na manipulátorech zaznamenána větší porucha. Servis zdejších manipulátorů zajišťuje prodejně-servisní středisko Bobcat se sídlem v pražských Čakovicích.

T35.105 je ve srovnání s TL38.70HF AGRI rozměrově větší, má i větší světlou výšku, pneumatiky a dosah ramene
T35.105 je ve srovnání s TL38.70HF AGRI rozměrově větší, má i větší světlou výšku, pneumatiky a dosah ramene

Při naší lednové návštěvě jsme viděli teleskopický manipulátor TL38.70HF AGRI určený do provozu v živočišné výrobě a při práci jsme zastihli i model T35.105. Zatímco v živočišné výrobě má manipulátor dosah ramene 5,5 m, v rostlinné výrobě jezdí model s dosahem 7 m a na posklizňové lince s dosahem až 10 m. Jelikož stroje obstarávají manipulaci kdekoliv a čehokoliv, odpovídá tomu i množství používaných originálních adaptérů a příslušenství, které lze mezi sebou zaměňovat. Kromě lžic na sypký materiál či drapáků na hnůj využívají v podniku i montážní plošinu, kterou Bobcat dodává v pevném nebo natáčecím provedení. Podle slov pana Nováka je vynikající a bezpečná při práci ve výškách. Pracovníci jsou pak více operativní a zvládnou více práce.

Hlavním požadavkem byl spolehlivý motor

Vedení společnosti se při výběru vhodného manipulátoru zaměřilo hlavně na oblast motoru. Právě ta byla příčinou špatných zkušeností s předchozími manipulátory. „Bobcat má lepší uspořádání agregátů, motor je přístupný a vše se dobře čistí. U Bobcatu nevznikají problémy s brzdami a motory. Motory u dříve využívaných manipulátorů šly na generální opravu už po 3000 motohodinách, což je katastrofální. Nemluvě o neustálých problémech se zanešenými filtry a s naftou,“ řekl pan Novák. Všechny manipulátory Bobcat v ASTUR Straškov využívají stejný a provozem prověřený spolehlivý motor Bobcat D34 naladěný na výkon 100 nebo 130 koní. Motor se vyznačuje kompaktními rozměry a tím, že nevyžaduje filtr pevných částic. Všechny důležité komponenty u motoru jsou skryty pod doširoka otevíratelnou kapotou s optimalizovaným tvarem tak, aby poskytovala dobrý výhled z kabiny na pravou část manipulátoru a rameno. Po otevření kapoty se naskytne pohled na motor, po jehož levé straně se nachází vestavěný cyklonický vzduchový předfiltr, který omezuje ucpávání filtrů a zajišťuje efektivní chlazení motoru v prašném prostředí. Po pravé straně nahoře je umístěn chladič pro plynulejší a stabilnější řízení teploty hydraulického oleje a optimalizaci životnosti hydraulických hadic. Tím, že je chladič umístěn nahoře, nasává vzduch ze shora, a tak zvyšuje účinnost chlazení. Součástí motoru je i ECO mód, jež umožňuje udržet požadovaný hydraulický výkon bez využití plného výkonu motoru. Systém v podstatě sníží otáčky motoru, a v důsledku toho i spotřebu paliva a hlučnost.

Motorový prostor u T35.105
Motorový prostor u T35.105

Motor spolupracuje s hydrostatickou převodovkou s elektronickou regulací. Zatímco u modelu T35.105 je použit hydromotor a je možné řadit během jízdy a práce dva rychlostní stupně, případně volit automatické řazení při vysokém zatížení, u modelu TL38.70HF AGRI je použita mechanická čtyřrychlostní převodovka. Maximální pojezdová rychlost činí 26 km/h, respektive 40 km/h. Podle obsluhy manipulátoru T35.105 je přizpůsobení se ovládání Bobcatu jen o zvyku. Vyzkoušeli jsme si to i my. Elektro-proporcionálním joystickem v kabině se ovládají všechny pohyby ramene a volí směr jízdy vpřed/vzad, případně řazení, které se provádí i přes levou páčku pod volantem. Na ovládacím panelu jsou umístěna další tlačítka, kromě těch obvyklých pro aktivaci stěračů, ostřikovače, osvětlení apod. i tlačítko pro volbu režimů řízení kol.

V hale je 750 tun zrna, zaparkovaná technika a omezený prostor k pohybu. Přesto se manipulátor s pomocí řízení všech čtyř kol a zručné obsluhy pohyboval svižně
V hale je 750 tun zrna, zaparkovaná technika a omezený prostor k pohybu. Přesto se manipulátor s pomocí řízení všech čtyř kol a zručné obsluhy pohyboval svižně

Robustní rameno a odolný rám manipulátoru

„U manipulátorů Bobcat se nám líbí kabina, která patří mezi nejprostornější na trhu. Je větší, než měly naše původní manipulátory,“ řekl pan Novák. Podle slov obsluhy je kabina u TL38.70HF AGRI větší a níž posazená než u T35.105, kde je menší a výš posazená. Rozdíl je tedy v komfortu při nastupování. V každém případě je kabina panoramatická s minimem sloupků pro lepší výhled ven. Kromě standardního osvětlení se na střeše nachází tři pracovní světla.

Ovládací prvky
Ovládací prvky

U dříve provozovaných manipulátorů v ASTUR Straškov též často nastával problém v podobě poruch ramene, kde se přetrhávala lana. Bobcat využívá odpružené rameno z vysokopevnostní ocele se zesílenou svařovanou konstrukcí. Rameno je uchyceno zadní částí do svařovaného rámu manipulátoru. U 10m verze Bobcatu je rameno třídílné, zatímco u 7m dvoudílné. Adaptéry je možné přes hydraulický zámek rychle a bezpečně zaměňovat bez opuštění kabiny. U modelů v ASTUR Straškov se adaptéry odjišťují manuálně přes čep. Například T35.105 během sezóny pracuje s trojicí lžic. Redakce měla možnost vidět při práci největší velkoobjemovou lžíci, a to při nakládce zrna do kamionového návěsu. Velký objem lžíce zrychlí nakládání a velký dosah ramene hravě překoná vysokou výšku návěsu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.