Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

BV-Technika dodává stroje do Zemědělského družstva Hnojice více než 15 let

Zveřejněno: 8. 12. 2022

Společnost BV-Technika, a. s. servisuje prostřednictvím své pobočky ve Velkém Týnci techniku zemědělcům v Olomouckém kraji. Jedním z dlouholetých uživatelů strojů dodaných BV-Technikou je Zemědělské družstvo Hnojice. První stroje společnost do družstva dodala před více než patnácti lety.

Zemědělské družstvo Hnojice investovalo letos do nového meziřádkového kultivátoru Einböck CHOPSTAR pro mechanickou regulaci plevele. Ilustrační foto

Jednotné zemědělské družstvo I. typu bylo založeno v Hnojicích v roce 1950, v roce 1951 JZD II. typu a na třetí typ hospodaření přešlo v roce 1953. Zemědělské družstvo Hnojice vzniklo v roce 1990 oddělením od původního družstva. Nejprve hospodařilo na 640 ha zemědělské půdy. V současnosti hospodaří na 900 ha.

Družstvo se nachází patnáct kilometrů severně od Olomouce v okrajové části úrodné Hané. Na pozemcích má nejvíce zastoupeny středně těžké hnědozemě a nivní půdy glejové. Zbytek tvoří černozemě lužní a černozemě degradované. Z obilnin družstvo pěstuje na 230 ha pšenici a na 190 ha sladovnický ječmen. Řepa zaujímá 180 ha a dalších 180 ha řepka. Kromě 60 ha vojtěšky na senáž pěstuje družstvo i 60 ha silážní kukuřice. Mimo intenzívní rostlinnou výrobu se družstvo zabývá i intenzivní živočišnou výrobou, která zahrnuje 260 kusů dojnic. Provoz farmy v Hnojicích zabezpečuje 28 zaměstnanců. „Letošní rok byl z hlediska výnosů řepky a obilovin vynikající,“ uvedl redakci během rozhovoru Ing. Oldřich Heža, předseda a agronom Zemědělského družstva Hnojice. Veškerou sklizeň je družstvo schopno uskladnit, vyčistit, částečně provzdušnit a během roku prodat podle vývoje cen na trhu. Na základě výsledků hospodaření družstvo již několikrát zabodovalo v soutěži Zemědělec roku, a to jak v krajské, tak celostátní kategorii.

„Letošní rok byl z hlediska výnosů řepky a obilovin vynikající.”
Ing. Oldřich Heža, předseda a agronom Zemědělského družstva Hnojice

Družstvo klade hlavní důraz v rostlinné výrobě na vyvážený osevní plán tak, aby docházelo k ideálnímu střídání plodin. Stejně důležitá je i snaha pro optimální dodržení agrotechnických lhůt pro jednotlivé práce. K tomu družstvo využívá moderní zemědělské stroje od společnosti BV-Technika. Každoročně do strojového parku investuje 10 milionů korun.

Jednou z prvních větších investic do stroje od BV-Techniky bylo pořízení secího stroje Lemken Solitair 12 v roce 2008.
Jednou z prvních větších investic do stroje od BV-Techniky bylo pořízení secího stroje Lemken Solitair 12 v roce 2008.

Jednou z prvních větších investic do stroje od BV-Techniky bylo pořízení secího stroje Lemken Solitair 12 v roce 2008. Přibližně v té době byl pořízen i čelní a vzadu nesený žací stroj značky Krone. Secí stroj s pracovním záběrem 12 metrů a velkým zásobníkem vyniká vysokou výkonností, umožňuje dlouhé pracovní intervaly a snižuje podíl ztrátových časů. Pneumatické secí stroje řady Lemken Solitair se svým různým vybavením splňují širokou škálu požadavků na optimální výsev. Podle provedení mohou být nesené, polonesené nebo tažené. Dvoudiskové secí botky ukládají osivo i v proměnlivých půdních podmínkách přesně do shodné hloubky. Zvláště při vyšších pojezdových rychlostech zůstává hloubkové vedení secí botky ideální. Nedávno byl pořízen i mechanický secí stroj Grimme MATRIX pro setí cukrové řepy, který se vyznačuje vysokým plošným výkonem a precizním setím. Jeho jednotlivé výsevní jednotky jsou poháněné elektricky.

Ochranu rostlin od loňského roku nově zajišťuje samojízdný postřikovač Agrifac Condor V s rameny s pracovním záběrem 36 metrů.
Ochranu rostlin od loňského roku nově zajišťuje samojízdný postřikovač Agrifac Condor V s rameny s pracovním záběrem 36 metrů.

Ochranu rostlin od loňského roku nově zajišťuje samojízdný postřikovač Agrifac Condor V s rameny s pracovním záběrem 36 metrů. Ing. Oldřich Heža si pochvaluje navýšení produktivity o 25 % ve srovnání s předchozím samojízdným postřikovačem, stabilní ramena a univerzální trysky s podporou vzduchu pro všechny typy aplikací. Agrifac Condor V patří podle nizozemského výrobce mezi nejstabilnější postřikovače na trhu. Stroj využívá patentovaný podvozek Agrifac StabiloPlus, který stroji propůjčuje stabilitu a zaručuje pohodlnou jízdu za každé situace. Zabraňuje také rozkývání postřikové rampy a zajišťuje rovnoměrné rozložení hmotnosti na všechna čtyři kola tak, aby se minimalizoval tlak na půdu. Ramena typu „J“ se volně pohybují na uložení ve tvaru půlměsíce a udržují ramena v rovnováze. Ovládací systém EcotronicPlus zobrazuje všechny potřebné údaje, které potřebuje obsluha během aplikace nebo při jízdě po silnici, v reálném čase. Systém GreenFlowPlus zase eliminuje tvorbu zbytkové postřikové kapaliny. Agrifac Condor je vybaven velmi moderní a pohodlnou kabinou s výhledem do všech směrů.

Pro přesnou práci bez poškození rostlin v řádku a vysoký výkon je kultivátor Einböck CHOPSTAR vybaven kamerovým naváděcím systémem ROW GUARD.
Pro přesnou práci bez poškození rostlin v řádku a vysoký výkon je kultivátor Einböck CHOPSTAR vybaven kamerovým naváděcím systémem ROW GUARD.

Jelikož Ing. Oldřich Heža počítá s dalším omezováním chemických přípravků v pěstování cukrové řepy, investoval letos do nového meziřádkového kultivátoru Einböck CHOPSTAR pro mechanickou regulaci plevele. Pro přesnou práci bez poškození rostlin v řádku a vysoký výkon je kultivátor vybaven kamerovým naváděcím systémem Einböck ROW GUARD. V prostoru meziřádku stroj ničí vzcházející rostliny plevelné řepy plečkováním. Meziřádkové kultivátory Einböck CHOPSTAR se vyrábí jako vpředu a vzadu nesené s pracovním záběrem od 2,45 do 11 metrů. Při čtyřech variantách rozsahů rozteče řádků (20 ‒ 30 cm, 25 ‒ 59 cm, 60 ‒ 69 cm, 91 ‒ 150 cm) nabízí kultivátory Einböck CHOPSTAR provedení pro zpracování 2 ‒ 32 řádků, tomu odpovídají různé varianty provedení pracovních orgánů v závislosti na vhodné použití ke konkrétním plodinám.

Při prohlídce areálu družstva jsme měli možnost vidět také dvě nesená kotoučová rozmetadla hnojiv Rauch Axis.
Při prohlídce areálu družstva jsme měli možnost vidět také dvě nesená kotoučová rozmetadla hnojiv Rauch Axis.

Při prohlídce areálu družstva jsme měli možnost vidět také dvě nesená kotoučová rozmetadla hnojiv Rauch Axis, u kterých Ing. Oldřich Heža oceňuje systém Rauch VariSpread Pro. Při dohnojování klínů pozemků nastavuje systém pracovní záběr rozmetadla plynule a přesně podle hranice pozemku. Doplněn může být o funkci Section Control. Rozmetadlo je vybavené bezúdržbovým hydraulickým (H-Drive) pohonem. Rozmetadla Rauch Axis pokrývají pracovní záběry od 12 do 50 metrů a účinně, i při vysokých pracovních rychlostech, aplikují jakýkoliv typ hnojiva. Za zmínku také stojí systém EMC pro kontrolu a regulaci průtoku hnojiva pravého i levého dávkovacího hradítka vzájemně i nezávisle. EMC se skládá ze dvou dávkovačů a při provozu stroje zohledňuje točivé momenty rozmetacích kotoučů. Toto řešení přináší mnoho výhod, veškeré funkce rozmetadla Rauch Axis lze například ovládat elektricky a dálkově. EMC zajistí přesné dávkování na každé straně kotouče bez ohledu na polní podmínky, umožňuje rychlé nastavení variabilního záběru, dávkování podle aplikačních map a usnadňuje hnojení v klínech.

Case IH Farmall 85 A každodenně pracuje s taženým krmným vozem.
Case IH Farmall 85 A každodenně pracuje s taženým krmným vozem.

Zemědělské družstvo Hnojice také od BV-Techniky používá rozmetadlo hnoje značky TEBBE. Rozmetadla TEBBE jsou dostupná s diskovým nebo vertikálním rozmetacím ústrojím v jednonápravovém, dvounápravovém nebo třínápravovém provedení.

Pro vykonávání prací na poli i silnici slouží traktory nejrůznějších značek včetně Case IH.
Pro vykonávání prací na poli i silnici slouží traktory nejrůznějších značek včetně Case IH.

Pro vykonávání prací na poli i silnici slouží traktory nejrůznějších značek. Mezi nimi i traktory značky Case IH. V areálu družstva jsme viděli traktor Case IH Puma 175 CVX a Case IH Farmall 85 A, který každodenně pracuje s taženým krmným vozem. Ing. Oldřich Heža na závěr naší návštěvy ocenil dobré vztahy s prodejcem a možnost zapůjčení náhradního stroje kdykoliv je potřeba.