50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Čím zaujme sedlový návěs Kröger SAW32?

Zveřejněno: 15. 6. 2022

Vedle traktorových návěsů se v zemědělské dopravě stále častěji využívají sedlové návěsy s posuvnou podlahou a výtlačným štítem, který je schopen stlačit přepravovaný materiál. Vykládku lze díky tomu uskutečnit i tam, kde není možné používat sklápěcí návěsy (nízké budovy, přístřešky apod.)

V rámci evropského předváděcího turné nedávno do České republiky zavítala souprava složená z tahače MAN TGS 18.510 a sedlového návěsu Kröger SAW32.

V rámci evropského předváděcího turné nedávno do České republiky zavítala souprava složená z tahače MAN TGS 18.510 a sedlového návěsu Kröger SAW32. Redakce ji zastihla na pozemcích společnosti Agro Záblatí. Konstrukce sedlového návěsu vychází z traktorových návěsů TAW, avšak je uzpůsobena náročnějšímu provozu ve spojení s tahači. Návěs může být agregován i s traktorem přes tzv. dolly podvozek firmy Kröger. Oproti klasickým tandemovým a třínápravovým traktorovým návěsům Kröger SAW32 z hlediska konstrukce vyšší transportní kapacitu.

Podvozek vhodný pro kombinovaný provoz

Maximální celková hmotnost dvounápravového sedlového návěsu Kröger SAW32 činí standardně 32 000 kg, v případě užitečné hmotnosti je to 23 000 kg. Nástavba má ložný objem 50 m3 (podle DIN), který lze za pomoci nástavků navýšit o dalších 6 m3.

Zprava – Sándor Fazekas (prodejce firmy Kröger), Filip Javorek (ředitel prodeje strojů ve firmě AGROMEX), Markus Borchers (prodejce firmy Kröger pro střední a západní Německo) a Jan Vondráček (prodejce firmy AGROMEX, pobočka Havlíčkův Brod).
Zprava – Sándor Fazekas (prodejce firmy Kröger), Filip Javorek (ředitel prodeje strojů ve firmě AGROMEX), Markus Borchers (prodejce firmy Kröger pro střední a západní Německo) a Jan Vondráček (prodejce firmy AGROMEX, pobočka Havlíčkův Brod).

Obě, standardně dodávané nápravy ADR jsou mechanicky odpružené listovými pery. Na přání pak výrobce dodává pneumatické či hydropneumatické odpružení v kombinaci s listovými pružinami. Předváděcí návěs disponoval pneumatickým odpružením a nuceným řízením zadní nápravy, díky čemuž bez problémů následoval stopu tahače. Obut byl do radiálních pneumatik Michelin o rozměru 525 / 65 × 26,5, vyvinutými pro kombinovaný provoz silnice/pole. Nicméně pro potřeby zemědělského provozu je možné používat pneumatiky do rozměru 650 / 55 x 26,5. Výrobce však umožňuje vybírat z různých rozměrů a provedení pneumatik. Návěs byl homologován na rychlost 80 km/h.

Odolná nástavba návěsu Kröger SAW32

Nástavba návěsu Kröger SAW32 se chová díky přesné konstrukci jako vodotěsná, s tím, že její podlaha a spodní části výtlačného čela jsou vyrobeny z nerezové oceli. Přepravovat tak lze i agresivní kukuřičnou siláž, hnůj či separát. Předváděcí návěs byl opatřen devět metrů dlouhou nástavbou, je ale možné objednat i jedenáctimetrovou verzi. Posuvná podlaha je rozdělena na dvě do sebe zapadající části. Popsaná konstrukce minimalizuje třecí síly vznikající při pohybu přepravovaného materiálu. Posuvná podlaha a výtlačný šít se pohybují pomocí hydraulických válců.

Proces zakrývání nástavby návěsu Kröger SAW32 za pomocí krycích clon a hydromotorů. Hydromotory jsou před poškozením chráněné kryty.
Proces zakrývání nástavby návěsu Kröger SAW32 za pomocí krycích clon a hydromotorů. Hydromotory jsou před poškozením chráněné kryty.

Silné stěny nástavby jsou vyrobeny z pevného materiálu tak, aby odolávaly deformaci při pohybu materiálu uvnitř ložného prostoru. Při převozu specifických materiálů lze navíc horní část nástavby vyztužit vzpěrami, aby byla zajištěna maximální stabilita návěsu. V oblasti výtlačného štítu se nachází pryžové těsnicí lišty, ke kterým je snadný přístup. Utěsnění výtlačného štítu je důležité zejména při přepravě sypkých materiálů, jako je řepka a obiloviny. Velkoobjemová zadní výklopná vrata díky své speciální konstrukci účinně zvětšují ložnou plochu nástavby. O odjištění a zajištění vrat hydraulickými zámky informuje obsluhu světelná signalizace na nástavbě.

Sedlový návěs Kröger SAW32 lze ovládat pomocí elektronického ovládacího systému s dotykovou obrazovkou v kabině. K dispozici je také dálkové ovládání s logicky uspořádanými tlačítky. Pro případ výpadku elektrického systému je k dispozici nouzové ovládání.

Velkoobjemová zadní výklopná vrata díky své speciální konstrukci účinně zvětšují ložnou plochu nástavby.
Velkoobjemová zadní výklopná vrata díky své speciální konstrukci účinně zvětšují ložnou plochu nástavby.

Bohatá výbava návěsu Kröger SAW32

Návěs Kröger SAW32 lze vybavit širokou škálou příslušenství, které vyhoví potřebám uživatelů. Předváděcí návěs měl například ve výbavě nejen vlastní hydraulický okruh, ale i propracovaný systém zakrývání ložného prostoru za pomoci krycích clon a hydromotorů. Toto řešení na rozdíl od rolovacího systému nezvyšuje nakládací hranu nástavby, což je důležité zejména při nakládce materiálů nakladači. Hydromotory jsou před poškozením větví chráněné kryty. O tom, zda jsou krycí clony sklopeny či nikoliv, informují obsluhu čidla. Pokud je ložná plocha zakrytá, zadní vrata se neotevřou. Jakmile je plachta sklopena, lze zadní vrata otevřít a spustit vykládku. Vrchní část předního čela je navíc mechanicky (nebo hydraulicky) sklopná pro jízdu průsekem za řezačkou. K další výbavě patřila zadní (hydraulicky sklopná) a boční ochrana proti podjetí. V odstavené poloze drží návěs ve vodorovné poloze dvě mechanicky uzamykatelné nohy. Návěs je standardně vybaven 24voltovým elektrickým systémem, 15kolíkovými zásuvkami, LED osvětlením vozu i registrační značky, LED pozičními světly a žlutými bočními odrazkami.

Německá rodinná firma Kröger Nutzfahrzeuge vyrábí svou zemědělskou dopravní techniku pod značkou Agroliner. V rámci výrobní řady Terraliner se pak soustřeďuje na stavební návěsy. Výrobky Kröger jsou v České republice dostupné prostřednictvím středisek firmy AGROMEX, která je zodpovědná za dovoz, servis a distribuci strojů a náhradních dílů.