Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

CLAAS modernizoval výrobní závod v Harsewinkelu. Denně vyrobí 30 sklízecích mlátiček v nejrůznější specifikaci

Zveřejněno: 16. 12. 2022

CLAAS investoval v rámci projektu SynPro 2020 44 milionů eur do svého výrobního závodu na sklízecí mlátičky v německém Harsewinkelu. S využitím nejmodernějších výrobních a logistických technologií lze na jediné lince zkonstruovat dvě modelové řady zahrnující nebývalou škálu specifikací a možností.

Sklízecí mlátičky až s 15 000 jednotlivými díly patří k nejsložitějším zemědělským strojům, jaké kdy byly vyrobeny.

Sklízecí mlátičky CLAAS až s 15 000 jednotlivými díly patří k nejsložitějším zemědělským strojům, jaké kdy byly vyrobeny. Plánování výroby, logistika dílů, konstrukce a montáž proto představují mimořádnou výzvu, zejména pokud jsou mlátičky vybaveny širokou škálou základní a volitelné výbavy. Právě to umožňuje v rámci projektu SynPro 2020 od základu přestavěný montážní závod na sklízecí mlátičky CLAAS TRION a CLAAS LEXION v centrále společnosti CLAAS v Harsewinkelu.

Do roku 2021 se sklízecí mlátičky vyráběly na dvou montážních linkách v Harsewinkelu. Výrobní zařízení však stále více naráželo na své limity, protože se stroje zvětšovaly a zahrnovaly širší škálu technických prvků. Uveďme jen jeden příklad: Kvůli dvěma starým montážním halám, které byly postaveny v letech 1952 až 1958 a jejichž výška stropu se pohybovala v rozmezí pouhých 4,2 až 6 metrů, nebylo možné provádět funkční kontroly zásobníků na obilí u vlajkových modelů řady sklízecích mlátiček CLAAS LEXION. Uvedení modelové řady mlátiček CLAAS TRION na trh v létě 2021 si navíc vyžádalo nový přístup: znamenalo to, že budoucí výrobní závod bude muset denně vyrobit více rozdílných mlátiček, ovšem s větším využitím identických dílů. Rekonstrukce za 44 milionů eur dnes umožňuje montáž více než 30 typů mlátiček na jediné montážní lince.

Nová hala, která byla smontována v rekordním čase, má rozlohu 15 000 m2 a stropy o výšce až 14 metrů. Demontáž dvou starých hal a stavba nové haly trvala pouhých 22 týdnů. A to není všechno: LED osvětlení zajišťuje jasné, téměř přirozeně osvětlené pracoviště bez ohledu na denní dobu. Nový ventilační systém cirkuluje 80 000 m3 vnitřního vzduchu za hodinu a vytváří příjemné pracovní prostředí po celý rok. Jen díky efektivnímu hospodaření s energií, vynikající izolaci a LED osvětlení ušetří nová hala přibližně 470 tun CO2 ročně.

Nová hala, která byla smontována v rekordním čase, má rozlohu 15 000 m2 a stropy o výšce až 14 metrů.
Nová hala, která byla smontována v rekordním čase, má rozlohu 15 000 m2 a stropy o výšce až 14 metrů.

Zaměstnanci mohou využívat nové společenské místnosti a zrekonstruována byla také kancelářská pracoviště využívaná pro plánování výroby a logistiky. Sklízecí mlátičky CLAAS se nyní po celé montážní lince a zkušebních stolicích pohybují tiše na elektricky poháněných automaticky řízených tahačích.

Různorodost výrobků a zvýšená produkce ‒ až 28 mlátiček denně v jednosměnném provozu ‒ vyžadují také úpravy v řízení výroby a intralogistice. Díly a moduly pro každou sklízecí mlátičku CLAAS jsou na hlavní montážní linku dodávány přesně na čas z dílčích montážních linek. Menší dodavatelské díly jsou skladovány v "supermarketu", zatímco větší komponenty, jako jsou motory a nápravy, jsou připraveny k montáži a namontovány krátce po dodání. Přímo v sousedství nové montážní haly probíhá montáž nejrůznějších částí mlátičky – zásobníky na zrno, výložníky atd. Provádí se tam také lakování. Sledování všech výrobních kroků probíhá v reálném čase.

Konečné slovo má šest supermoderních zkušebních pracovišť, která byla uvedena do provozu v roce 2020. Slouží nejen k provádění prvních komplexních kontrol kvality, ale také k důležitému prvotnímu uvedení strojů do provozu. Procházejí všechny mechanické, hydraulické a elektrické funkce a kontrolují bezchybnou funkčnost, a dokonce testují elektronické funkce, jako jsou CLAAS CEMOS, CEBIS a CEMIS 1200 s GPS PILOT a TELEMATICS.