TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Co se stalo s největším traktorem všech dob a jeho výrobcem? Jeho osud je smutný

Zveřejněno: 27. 1. 2018

Historie největšího traktoru všech dob 747 Big Bud je pozoruhodná. Jeho výrobce dopadl nedávno špatně.

Model 16V-747 Big Bud

Společnost Big Bud Tractors Inc. byla založena v roce 1961 v Montaně. Od roku 1961 vyráběl Big Bud vysoce výkonné traktory s průmyslovými motory na zakázku. Společnost vyvinula řadu inovací pro těžké traktory, včetně sklápěcích kabin a kluzného systému pro demontáž motoru. Společnost později koupila firma Messner Brothers v roce 1985. Produkce zpomalila koncem osmdesátých let a poslední Big Bud opustil brány závodu v roce 1992. Firma vyrobila nejméně 30 modelů, avšak pouze jeden z nich byl nejvýkonnější – model 16V-747 Big Bud.

Několikrát změnil majitele

Big Bud 747 rovněž vznikl na zakázku, a to v roce 1977. Dodnes patří mezi největší traktory na světě. Traktor vyrobil Ron Harmon se svými zaměstnanci. Traktor byl vyroben tak, aby vyprodukoval výkon 760 koní z 16válcového motoru Detroit Diesel. Pneumatiky byly vyrobeny speciálně společností United Tire Company v Kanadě. Traktor byl původně určen pro Rossi Brothers z Kalifornie, kteří se zabývali pěstováním bavlny. Ti jej vlastnili a používali po dobu 11 let. Poté byl traktor prodán na Floridu na farmu Willowbrook Farms, tam jej používali krátce, téměř nepracoval a jen stál. V roce 1997 se Big Bud vrátil domů do Montany, pouhých 60 mil od místa, kde byl postavena. Koupil jej Williams Brothers z Big Sandy pro svou farmu v Chouteau. V roce 2000 krachuje výrobce United Tire Company of Canada, který vyrobil na zakázku pneumatiky pro Big Bud 747. Proto je v roce 2009 doporučeno traktor už aktivně nevyužívat. V roce 2014 byl Big Bud 747 přesunut do Heartlandského muzea v Clarionu, stát Iowa. Sem tam se účastní polních výstav. 

Působivé rozměry, výroba trvala pouhý rok

Při pohledu na Big Bud 747 je patrné, že byl určen pro agregaci s nářadím o velkém záběru a pro velmi těžkou práci. Traktor je osazen 16válcovým motorem Detroit Diesel. Původně měl výkon 760 koní, pak byl navýšen na 860 koní, pak na 960 koní a nyní by měl mít výkon 1100 koní. Motor disponuje dvěma turbodmychadly a dvěma kompresory. Převodovka má 6 rychlostí vpřed a jednu vzad. V kabině nalezneme klimatizaci, topení, otočné sedadlo, rádio a stereo audio systém. Délka rámu traktoru činí 8,2 m – ke konci oje 8,69 metrů. Rozvor je 4,95 m. Šířka přes blatníky je 6,35 m (při použití dvoumontáží). Pneumatiky mají průměr 2,4 metrů a šířku 1010 mm. Hmotnost traktoru může dosáhnout až 50 tun.

Firma ke konci minulého roku vyhořela

Dodnes firma Big Bud Tractors Inc. funguje, traktory na zakázku už ale nevyrábí. Pouze dříve vyrobené traktory Big Bud modernizuje a přestavuje. Zabývá se též prodejem zemědělské techniky, jako jsou sklízecí mlátičky nebo pásové traktory Versatile či Case IH. Smutné ovšem je, že v prosinci roku 2017 firmu zachvátil ničivý požár. Shořelo vše včetně techniky. Na place byly i traktory Big Bud, které rovněž shořely. Firma je naštěstí pojištěna, ale jen některé traktory Big Bud budou zachráněny, většina z nich je nenávratně poškozena. Co vyvolalo požár, se doposud nepodařilo zjistit, ale hašení komplikoval akutní nedostatek hydrantů v okolí, voda se musela totiž dovážet. Nyní si firma pronajala dočasné prostory kdesi v přístavu, kde pokračuje ve své činnosti.Pohled na shořelé budovy výrobce. 

Shořelo i několik okolních strojů.

Shořelo i několik legendárních traktorů Big Bud. Pár z nich ale bude zachráněno. 

Autor: Milan Jedlička
Foto: Big Bud Tractors Inc.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.