Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Čtyřpásový traktor John Deere 8RX nabídne lepší tahové vlastnosti a ochranu půdy

Zveřejněno: 24. 9. 2020

V rámci srpnového představení traktorových novinek John Deere na třech místech České republiky se redakce zúčastnila první zastávky v Lánech. Tam se nové traktory John Deere řady 8RX, 8R a 7R prakticky prezentovaly na pozemcích účelového zařízení České zemědělské univerzity v Praze, Školního zemědělského podniku Lány.

John Deere nedávno přišel na trh s novinkou v podobě čtyřpásového traktoru modelové řady 8RX

Podnik hospodaří na 2750 ha zemědělské půdy a uplatňuje klasický osevní postup. 760 ha patří ozimé pšenici, 230 ha zabírá ječmen ozimý, 360 ha jarní ječmen, 570 ha řepka, 300 ha vojtěška na senáž pro dobytek, 230 ha kukuřice a 170 ha louky a pastviny. V rámci živočišné výroby je zde chováno 700 kusů dojných krav. Nejen oblast Lán, ale i přilehlého okolí je podle zástupců firmy STROM Praha, pod jejímiž křídly se akce konala, nakloněná pásovým traktorům. I okolní zemědělci a podniky využívají traktory John Deere modelových řad 9RT a 9RX.

Uzpůsobená konstrukce traktoru čtyřem pásovým jednotkám

John Deere nedávno přišel na trh s novinkou v podobě čtyřpásového traktoru modelové řady 8RX. Předváděcí kus 8RX 410 přijel na česká pole z Německa a Lány byly symbolicky vybrány právě z toho důvodu, že se v oblasti vyskytuje množství pásových traktorů. Sériová výroba 8RX bude zahájena od října letošního roku.

Na první pohled se může zdát, že kolovou variantu 8R konstruktéři vybavili pouze čtveřicí pásových jednotek, ale není tomu tak. S kolovou variantu má pásová společné pouze kabinu, kapotu, motor a převodovku. Vše ostatní se liší, jde například o zadní i přední část traktoru, diferenciály, koncové převody a přední nápravu. Zásadní odchylkou je také větší rozsah rozvoru – o 20 cm – pro zajištění lepšího rejdu předních pásových jednotek. Z toho je patrné, že traktory 8RX byly speciálně zkonstruovány jako pásové verze a koly je vybavit nelze. U prezentovaného modelu, nejvýkonnějšího v modelové řadě, je motor o výkonu 410 koní výhradně spojen s převodovkou E23 vhodnou pro polní práce (powershift převodovka, 23 stupňů řazených pod zatížením). U třech slabších modelů lze volit i plynulou převodovku Autopowr s joystickem CommandPro.

Dál za limity kolových traktorů

Limit kolových traktorů, respektive pneumatik, je už v současnosti téměř překročen. U tahově náročných prací není důležitý až tak výkon motoru jako spíše hmotnost, kontaktní plocha a součinitel adheze. Hmotnost kolových traktorů v současnosti skoro přesahuje povolené limity, nelze je proto obout do větších pneumatik ani používat těžší závaží. Stejně je tomu i v případě přední nápravy. Řešením může být čtyřpásová koncepce. Kolové traktory nabízí kontaktní plochu maximálně 2,2 m2, zatímco čtyřpásová až 4,6 m2, přičemž se stále vejde do požadované přepravní šířky. S cílem zajistit lepší tahové vlastnosti i půdní ochranu se konstruktéři firmy John Deere nerozhodli vydat cestou polopásové koncepce (vzadu pásy, vpředu kola).

Přední zesílená náprava byla vyvinuta speciálně pro čtyřpásovou koncepci. Konstruktéři šli cestou pevné nápravy namísto odpružené. Obě nápravy se mezi sebou příliš neliší v poskytování komfortu (u čtyřpásové koncepce). Pevná náprava je konstrukčně jednodušší. Traktor je navíc určen pro tahově náročné polní práce, a tedy zejména přejezdy mezi poli a středisky. Díky pásům lze traktor dotížit až na 24 tun pro lepší přenos výkonu.

U 8RX je odpružena pouze kabina. Odpružení kabiny bylo převzato z konstrukce pásových traktorů John Deere řady 9RX, přičemž 4 pružiny s tlumiči absorbují rázy, a torzní tyče zajistí, že se kabina nehoupe. Uvnitř kabiny můžeme nalézt například otočnou sedačku obsluhy v látkovém nebo koženém provedení s možností masážních funkcí, přepracované výdechy klimatizace, větší množství úložných prostor, stínítka, rádio s funkcí Apple Car Play apod. K dispozici je i přední a zadní externí kamera pro lepší orientaci. Traktor je možné dovybavit i přední hydraulikou pro montáž třeba zásobníků na hnojivo/osivo.