Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Data z pluhu ovládají traktor, Lemken iQblue connect získal certifikaci a půjde do prodeje

Zveřejněno: 12. 1. 2021

Lemken získal certifikaci od organizace AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation) pro svůj nenovější systém iQblue connect. Lemken se tak stal prvním výrobcem zemědělských strojů v segmentu zpracování půdy, kterému byl udělen certifikát AEF.

Pluh Lemken vybavený systémem iQblue connect

Na trhu je již několik strojů od různých výrobců, které umí ovládat traktor (např. jeho pojezdovou rychlost). Jde zejména o lisy a senážní vozy. Lemken do této kategorie zařazuje pluh.

Základem pro komunikaci mezi traktorem a připojeným nářadím (strojem) je TIM (Tractor Implement Management), nová standardizovaná funkce ISOBUS. S pomocí této funkce může systém iQblue connect zajistit optimální pracovní výsledek se značnou úlevou pro obsluhu traktoru. Informace, které pluh generuje, lze použít třeba k automatické úpravě pojezdové rychlosti traktoru. Pokud například pluh hlásí zvýšení tahového odporu, automaticky se upraví výkon motoru a další parametry traktoru. U pluhu je také možné automaticky regulovat pracovní záběr tak, aby byla brázda vždy rovná. U jiných typů nářadí na zpracování půdy lze regulovat i pracovní hloubku.

Systém získal ocenění na minulém ročníku mezinárodního zemědělského veletrhu Agritechnica v Hannoveru.

Systémem iQblue connect lze vybit nejnovější stroje, ale i starší používané stroje na zpracování půdy. Traktor a připojené nářadí (stroj) ale musí podporovat normu ISOBUS od TIM a musí mít pro tuto funkci odpovídající certifikát AEF. IQblue connect disponuje také GPS systémem pro lokalizaci a mobilní datové připojení pro komunikaci, například se systémem pro správu farmy.

IQblue connect bude možné objednat od října 2021. První stroje s tímto systémem budou k dispozici od roku 2022.

Jak systém Lemken IQblue connect funguje:

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Lemken

1) z podkladů Lemken


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.