Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Diskové podmítače BEDNAR SWIFTERDISC přichází v nové podobě

Zveřejněno: 3. 11. 2022

BEDNAR FMT u Kutné Hory představil novinky v oblasti diskových podmítačů BEDNAR SWIFTERDISC.

Mezi nejprodávanější verze BEDNAR SWIFTERDISC XE patří modely se záběrem 10 a 12,4 metru. (foto Milan Špiňar)

Bednar FMT je tradičním výrobcem diskových podmítačů. Tento druh podmítačů má také největší zastoupení na trhu s technikou pro zpracování půdy. V této oblasti může Bednar FMT nabídnout diskové podmítače BEDNAR SWIFTERDISC a BEDNAR ATLAS. Zájemce si může vybírat ze všech variant sklápění do pracovní polohy, tažené či nesené provedení podmítačů apod.

Diskový podmítač BEDNAR SWIFTERDISC je nosným produktem firmy Bednar FMT, ročně jich prodá 450 kusů v pracovních záběrech od 3 do 18,4 metrů. Vyrábí se v neseném, pevném nebo sklopném provedení. Hlavním pracovním orgánem jsou disky. Disky u tohoto stroje jsou uspořádané do dvou řad – v jedné z nich jsou disky natočené doprava, zatímco v druhé řadě doleva. Disky jsou dosažitelné v provedení 520 mm a 560 mm. Vybírat lze až z osmi typů zadních válců v jednořadém nebo dvouřadém provedení, které přináší vyšší stabilitu. Podmítače lze objednat s hydraulickým, nebo mechanickým nastavením pracovní hloubky. Všechny podmítače lze osadit výsevní jednotkou ALFA. Tato jednotka disponuje výsevním ústrojím, válečky i softwarem z produkce firmy Bednar FMT.

Nejprodávanějším modelem je konkrétně BEDNAR SWIFTERDISC XO_F ve čtyřmetrovém a šestimetrovém pracovním záběru, který má nejčastěji ve výbavě jednořadý válec V-ring a přední páskový smyk.

U diskových podmítačů BEDNAR ATLAS bylo vylepšeno postavení disků. (foto Milan Špiňar)
U diskových podmítačů BEDNAR ATLAS bylo vylepšeno postavení disků. (foto Milan Špiňar)

Diskový podmítač BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI

Diskové podmítače na akci zastupoval také BEDNAR SWIFTERDISC PROFI s pracovním záběrem 7,25 metrů. Disponuje zcela novým rámem. Stroj má také nové uspořádání disků do X – systém X-PRECISE. Vylepšeno bylo postavení disků. Jejich přední řada má větší úhel než zadní řada. To přináší výhodu v podobě rovnoměrného zpracování půdy v celém pracovním záběru stroje a eliminace tvorby hrůbků.

Zadní část stroje lze vybavit novým těžkým válcem s dvojitým uspořádáním a vyosenými segmenty se samočistící schopností. Uplatnění nalezne v jílovitých půdách. BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI je možné osadit i dalšími válci a pěchy ze široké nabídky firmy Bednar FMT.

Nové širokozáběrové tažené podmítače BEDNAR SWIFTERDISC přichází na trh s novou ojí, zesíleným rámem s možností instalace výsevní jednotky ALFA a s novým softwarem z vývojového oddělení firmy Bednar FMT. (foto Milan Špiňar)
Nové širokozáběrové tažené podmítače BEDNAR SWIFTERDISC přichází na trh s novou ojí, zesíleným rámem s možností instalace výsevní jednotky ALFA a s novým softwarem z vývojového oddělení firmy Bednar FMT. (foto Milan Špiňar)

Pro lepší manévrovatelnost je náprava stroje BEDNAR SWIFTERDISC XO_PROFI umístěna uprostřed. Kvalitnější stability pak lze dosáhnout, pokud stroj vybavíme dvojitými podpěrnými koly (hydraulicky nastavitelné). Ta se nacházejí co nejvíce vpředu, aby se mezi stroj a kola vešlo přední nářadí (a pokrylo celý záběr stroje). Tím nářadím může být páskový smyk či řezací válec (jištěný hydraulicky), který dobře pracuje v řepkovém či slunečnicovém strništi. K dispozici jsou disky (560 a 520 mm) v agresivním a zubatém provedení. Nastavovat pracovní hloubku lze hydraulicky z traktoru.

Širokozáběrové tažené podmítače se skládáním dopředu nesou označení BEDNAR SWIFTERDISC XE, XE_PROFI a XE_MEGA. Vyznačují se jednoduchým transportem, rychlým a bezpečným skládáním do přepravní polohy. Vyrábí se v pracovních záběrech 10, 12,4, 16,4 a 18,4 metrů. Poslední jmenovaná verze je největší na světě. Pracuje například v Austrálii a Lotyšsku.

Mezi nejprodávanější verze podmítačů BEDNAR SWIFTERDISC patří modely se záběrem 10 a 12,4 metru. Na akci byla představena nová generace tohoto podmítače. Výroba podmítačů současné i nové generace bude zatím probíhat současně. I zde jsou disky uspořádané do dvou řad – v jedné z nich jsou disky natočené doprava, zatímco v druhé řadě doleva. Disky jsou k dostání v provedení 520 mm a 560 mm. Přední část podmítače lze osadit páskovým smykem a zadní část různými druhy válců. Nové podmítače přichází na trh s novou ojí, zesíleným rámem s možností instalace výsevní jednotky ALFA (do přední části podmítače) a s novým softwarem z vývojového oddělení firmy Bednar FMT. Tyto podmítače jsou výhradně k dispozici s hydraulickým nastavením pracovní hloubky.