TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Diskový podmítač Väderstad Carrier slaví 20 let. Vznikl na základě požadavků Francouzů

Zveřejněno: 2. 10. 2019

Na konci 90. let začaly z Francie přicházet nápady a požadavky, že by měl Väderstad vyvinout nový nástroj pro mělké a intenzivní zpracování půdy.

Väderstad Carrier

První náčrty diskového podmítače Väderstad Carrier vznikly na stole při obědu ve Francii, kde se sešli pánové Joël Plançon a Crister Stark.

Hned od počátku se pracovalo s myšlenkou, že by měl podmítač dosáhnout rovnoměrné a mělké podmítky vysokou rychlostí a navíc dobře zpracovat rostlinné zbytky. Dále, aby dokázal půdu zpětně utužit. Konstrukce tedy spočívá v tom, že první řada disků vrhá půdu do strany, zatímco disky druhé řady vrhají půdu zpět. Pro maximalizaci výkonu je každý disk připevněn k vlastnímu ramenu.

Diskový podmítač Väderstad Carrier byl první svého druhu na světě. Po uvedení na trh tedy netrvalo dlouho a téměř každý výrobce zemědělského nářadí obohatil výrobním programu strojem podobné konstrukce. Letos Carrier slaví 20 let na trhu a dodnes je jeho koncepce rozvíjena. Velkou zásluhu na jeho úspěchu má také originální provedení disků.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Väderstad

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.