Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Dopravní technika AGRI TRANSPORT: Nový návěs k vám dorazí ještě před žněmi

Zveřejněno: 3. 6. 2022

Zemědělství disponuje značnou dopravní kapacitou, ročně přepraví miliony tun materiálu. Volba nového návěsu by tak měla být pečlivá. Pokud chcete, aby vám nový návěs přijel na farmu ještě před žněmi, prohlédněte si nabídku dopravní techniky značky AGRI TRANSPORT.

Nejprodávanější jednoúčelový velkoobjemový návěs Agri Transport TDK 21000 od českého výrobce Molčík.

Zemědělství je odvětvím, kde se projevuje významný vliv dopravy na efektivitu výroby, což je dáno množstvím druhů materiálů ve výrobním procesu, různými přepravními podmínkami apod. Ročně se v zemědělství přepraví miliony tun materiálu, a to především ve vnitropodnikové dopravě. Volba nového návěsu by tak měla být pečlivá. V souvislosti na současnou krizí v oblasti výroby zemědělských strojů jsou u některých výrobců dlouhé dodací lhůty. To však neplatí u návěsů značky AGRI TRANSPORT, na jejichž výrobě se podílí české firmy s dlouholetou tradicí. Návěsy a výměnné systémy AGRI TRANSPORT se vyznačují jednoduchou obsluhou, údržbou a robustním provedením.

Nejprodávanější jednoúčelový velkoobjemový návěs AGRI TRANSPORT TDK 21000 od českého výrobce Molčík

Nejprodávanějším traktorovým, jednoúčelovým, velkoobjemovým a dvounápravovým návěsem je typ AGRI TRANSPORT TDK 21000 od firmy Molčík v provedení s klasickou sklápěcí vanovou korbou a celkovou hmotností 21 tun. U-vana je odolná proti prohýbání bočnic. Tímto tvarem je rovněž během nakládky a vykládky dosahováno nuceného centrování nákladu, což má kladný vliv na stabilitu návěsu. Tento typ vany také usnadňuje vykládku materiálu, kdy materiál neulpívá na stěnách a podlaze vany.

U-vana je u návěsu Agri Transport TDK 21000 od českého výrobce Molčík odolná proti prohýbání bočnic.
U-vana je u návěsu Agri Transport TDK 21000 od českého výrobce Molčík odolná proti prohýbání bočnic.

Návěs nalezne využití nejen v zemědělství při přepravě nejrůznějších materiálů, ale i díky použití otěruvzdorného materiálu Hardox také ve stavebnictví. Tyto návěsy ve stavebnictví bývají v provozu často přetěžovány, a proto je důležité, abych jejich konstrukce byla robustní a pevná.

Návěs Agri Transport TDK 21000 od českého výrobce Molčík je k dispozici s bohatou standardní výbavou.
Návěs Agri Transport TDK 21000 od českého výrobce Molčík je k dispozici s bohatou standardní výbavou.

Návěs Agri Transport TDK 21000 je k dispozici s bohatou standardní výbavou, která zahrnuje hydraulické omezení výklopu, výsypné okénko včetně výsypky, hydraulické či mechanické otevírání zadního čela a dvouhadicové vzduchotlaké brzdy. Návěs může výrobce upravit podle individuálních požadavků zákazníka. Do nadstandardní výbavy pak spadá systém zaplachtování ložné plochy, obslužná lávka, rezerva včetně držáku nebo podpěrná hydraulická noha. Ložný objem vany 9,2 m3 lze navíc zvýšit montáží nástavců. Poté je vana uzpůsobena pro přepravu objemných a středně objemných materiálů. Tím lze návěs Agri Transport TDK 21000 zařadit do sklizňových linek k výkonným řezačkám a do linek výdeje objemných krmiv. Návěs Agri Transport TDK 21000 je k dostání i s třístranným sklápěčem a korbou o objemu 19,7 m3. Tento objem lze navýšit taktéž pomocí nástavců. Pro zajištění odpružení náprav a sklápění je u návěsu použit automatický zátěžový regulátor, který slouží k regulaci brzdné síly a automaticky upravuje poměr dle aktuálního zatížení stroje.

Univerzální výměnný systém AGRIMEGA od ZDT

Zemědělská doprava je specifická vysokou rozdílností druhů přepravovaných materiálů. V živočišné produkci je manipulováno hlavně s krmivy, chlévskou mrvou, podestýlkou, se živočišnými produkty a dalšími materiály. V rostlinné výrobě se manipulace s materiály týká převážně osiv, rostlinných produktů, hnojiv apod. V doplňkové výrobě zemědělského podniku se můžeme také setkat s manipulací a dopravou např. biomasy, bioplynu, odpadů živočišné i rostlinné výroby, ale i stavebních hmot, dřeva, uhlí, zeminy, hornin, což vyžaduje rozmanitost velikostí a výkonů dopravních strojů, zařízení i prostředků (např. různé objemy a konstrukce nástaveb). K přepravě všech zmíněných materiálů může posloužit jeden jediný univerzální výměnný systém AGRIMEGA od ZDT s různými druhy nástaveb (rozmetadlo hnoje, cisterna, korba, lesnická vyvážecí nástavba). Lze tak uspořit náklady na pracovní síly, servis a pojištění. Počáteční investice do výměnného systému ZDT AGRIMEGA se rychle vrátí, protože má široké a prakticky celoroční využití.

Počáteční investice do výměnného systému ZDT AGRIMEGA se rychle vrátí, protože má široké a prakticky celoroční využití.
Počáteční investice do výměnného systému ZDT AGRIMEGA se rychle vrátí, protože má široké a prakticky celoroční využití.

Víceúčelový traktorový návěs s výměnným systémem nástaveb ZDT AGRIMEGA disponuje možností rychlé výměny nástavby na svém podvozku. Jde to uskutečnit pohodlně z kabiny traktoru bez použití zdvihacího zařízení. Skládá se tedy ze dvou částí – podvozku, který nese nástavbu, a samotné nástavby. Výměna probíhá pomocí hydraulického zdvihu nástavby nebo pomocí různých mechanických řešení.

Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA je k dispozici ve dvounápravovém nebo třínápravovém provedení.
Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA je k dispozici ve dvounápravovém nebo třínápravovém provedení.

Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA je k dispozici ve dvounápravovém nebo třínápravovém provedení. Řiditelné vlečné nápravy usnadňují manévrování a jejich hydraulické blokování zase couvání. Kola lze obout do nejrůznějších typů pneumatik. Již v základní výbavě je podvozek vybaven hydraulickou nohou a mechanickým nebo hydraulickým odpružením. Do výbavy na přání spadá centrální mazání, nucené řízení a LED osvětlení. Podvozek má vždy odpruženou oj (na přání hydraulicky) do spodního závěsu. Díky tomu je možné upravovat výšku a zatížení oje podle typu traktoru.

K podvozku návěsu ZDT AGRIMEGA výrobce dodává korbu ve vanovém, třístranném, dvoustranném nebo velkoobjemovém provedení v objemech 13,5 m3 až 45 m3 a s povolenou hmotností 13, 18, 21, 25 a 33 tun.
K podvozku návěsu ZDT AGRIMEGA výrobce dodává korbu ve vanovém, třístranném, dvoustranném nebo velkoobjemovém provedení v objemech 13,5 m3 až 45 m3 a s povolenou hmotností 13, 18, 21, 25 a 33 tun.

K návěsu ZDT AGRIMEGA výrobce dodává korbu ve vanovém, třístranném, dvoustranném nebo velkoobjemovém provedení v objemech 13,5 m345 m3 a s povolenou hmotností 13, 18, 21, 25 a 33 tun. Korba je vybavena hydraulicky ovládaným čelem, manuálním otevíráním bočnic, žebříkem či zadním výsypným okénkem. I v tomto případě lze korbu upravit podle individuálních požadavků zákazníka. Namontovat lze zinkované nástavky pro zvýšení objemu o 10 m3, rolovací plachtu či hydraulické jištění bočnic. Pro plnění secích strojů a rozmetadel hnojiv je také možné instalovat nerezový šnekový dopravník a plošinu.

Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA je možné osadit cisternou o objemu od 8 m3 do 22 m3 v kovovém, plastovém nebo zinkovaném provedení.
Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA je možné osadit cisternou o objemu od 8 m3 do 22 m3 v kovovém, plastovém nebo zinkovaném provedení.

Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA je dále možné osadit cisternou o objemu od 8 m3 do 22 m3 v kovovém, plastovém nebo zinkovaném provedení. K cisterně lze připojit i diskové, radličkové či hadicové aplikátory pro aplikaci kejdy. V případě plastové či zinkované cisterny lze dodat její komponenty v nerezovém provedení. Díky tomu je možné přepravovat hnojiva (DAM) nebo vodu k postřikovači. Do výbavy na přání spadá sací rameno pro nasávání hnojiv z hůře dostupných míst. O rychlé plnění cisterny se stará vakuový kompresor s výkonem od 9 000 do 15 000 l/min.

Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA lze osadit i rozmetadlem hnoje, kompostů a jiných materiálů.
Podvozek návěsu ZDT AGRIMEGA lze osadit i rozmetadlem hnoje, kompostů a jiných materiálů.

Podvozek ZDT AGRIMEGA lze osadit i rozmetadlem hnoje, kompostů a jiných materiálů. Posun materiálu k rozmetacímu ústrojí a jeho dávkování zajišťuje hydraulicky poháněný podlahový dopravník. Rozmetací ústrojí je tvořeno dvěma talíři se třemi lopatkami a třemi frézovacími válci poháněnými kardanem. Lopatky jsou vyměnitelné, stejně jako břity na frézovacích válcích (výbava na přání). Rozmetadla jsou k dispozici s objemem 12 m318 m3.

Dopravní techniku AGRI TRANSPORT nabízí firma AGRI CS prostřednictvím své prodejní sítě.