Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Elektrifikace, umělá inteligence a autonomie. Budoucnost zemědělské techniky podle John Deere

Zveřejněno: 2. 1. 2020

Vývoj naváděcích systémů, elektromobility a autonomie jde rychlým tempem vpřed. To vše se využije nejen v automobilové dopravě, ale i v zemědělství. Vlastní představu o budoucnosti zemědělské techniky ukázala firma John Deere na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autonomní a elektrický traktor John Deere

Na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 nemohla chybět firma John Deere, která vystavila novinky napříč produktovým portfoliem. Prezentovala se jak vyráběná technika, tak technika, která půjde do výroby letos či za pár let. Speciální výstavní zóna byla věnována i vizím budoucnosti a technologiím, které nejspíše ovlivní globální zemědělství. Představily se také reálné koncepty s technologiemi pro použití v blízké budoucnosti.

Speciální zóna věnovaná budoucím technologiím na veletrhu Agritechnica 2019
Speciální zóna věnovaná budoucím technologiím na veletrhu Agritechnica 2019

Návštěvníci zóny věnované budoucnosti mohli vidět technologie týkající se autonomního postřiku, elektrického pohonu, autonomie a jedinečnou aplikační techniku. Na obrazovkách byla promítána videa o tom, jak by takové stroje mohly v reálných podmínkách pracovat.

Při vstupu do zóny poutal pozornost obří prototyp dronu od firmy VoloDrone. Partnerství s firmou John Deere může v budoucnu umožnit využití dronů při aplikaci postřiku. Dron disponuje 18 rotory a ve vzduchu stráví maximálně 30 minut. Lze jej provozovat vzdáleně nebo automaticky na předprogramované trase. Předpokládaná výkonnost činí 12 ošetřených hektarů za hodinu. Dron se uplatní v hůře dostupných oblastech a je schopen létat jen do oblastí, které postřik opravdu potřebují (není nutné postřikovat celé pole, čímž se sníží náklady a zvýší ochrana životního prostředí).

Obří prototyp dronu VoloDrone
Obří prototyp dronu VoloDrone

John Deere také představil autonomní postřikovač, který řeší složitou situaci na trhu ohledně nedostatku lidí v zemědělství. Postřikovač má nádrž o objemu kolem 500 litrů a vysokou světlou výšku. Pro lepší trakci má čtyři malé pásové jednotky – všechny jsou řízené pro lepší manévrovatelnost.

Autonomní postřikovač
Autonomní postřikovač

Hned vedle se prezentovaly autonomní postřikovací drony s nádrží o objemu skoro 11 litrů. Pokud se během přesného a cíleného postřiku jejich nádrž vyprázdní, doletí si nádrž naplnit ke speciální dokovací stanici umístěné na okraji pole. Dron ve vzduchu vydrží 30 minut.

Dokovací stanice s drony
Dokovací stanice s drony

Speciální dokovací stanice může být v budoucnu spravována z kabiny traktoru, která byla taktéž k vidění v zóně (prototyp Command Cab). Nad čelním sklem kabiny je panoramatická řada monitorů, které lze přizpůsobit tak, aby zobrazovaly celou řadu informací, včetně počasí, provozu traktoru a dalších. Hlavní monitor před obsluhou odkazuje na jiné služby. Monitor může informovat o práci dronu a zobrazovat mapu celé operace, kde je zobrazena telemetrie z jiných strojů. Unikátní středový monitor, který má pro tento prototyp kabiny rám vyfrézovaný z pevného hliníku, poskytuje celkový pohled na prováděné operace, může také zobrazovat obraz z předních kamer, z boku a zezadu traktoru.

Řízení celé farmy z kabiny traktoru
Řízení celé farmy z kabiny traktoru

Ani v oblasti autonomních traktorů není John Deere pozadu. Představil se prototyp elektrického dvoupásového traktoru Joker, který využívá dva elektromotory (jeden pro každou pásovou jednotku). Jedná se o prototyp, jeho předchůdce byl testován ve Francii – tehdy k napájení využíval kabel. Vysoká spotřeba elektřiny stále zůstává jedním z technických problémů. „Traktor má celkový výkon 500 kW a může být vybaven buď koly, nebo pásy. Za účelem snížení utužení půdy je možné přizpůsobit zatížení stroje od 5 do 15 tun v závislosti na použití,“ uvádí společnost Strom Praha.

Autonomní a elektrický traktor John Deere
Autonomní a elektrický traktor John Deere

Prezentoval se i poloautonomní traktor s integrovaným postřikovačem na ochranu řádkových kultur – jako jsou ovocné sady. Plnění nádrže postřikovače probíhá zcela automaticky na čerpací stanici. Obsluha tak není vystavena nebezpečným látkám a zároveň se zvýší produktivita až o 30 %. Zajímavá byla i prezentace technologie Blue River, která umožňuje specifickou ochranu rostlin - kamery s vysokým rozlišením zachycují 20 snímků za sekundu. Na základě snímků a umělé inteligence systém rozpoznává rozdíl mezi plodinami a plevelem. Jednotlivé rostliny jsou potom cíleně ošetřeny. S touto novou generací aplikace lze náklady na pesticidy extrémně snížit.

Poloautonomní traktor s integrovaným postřikovačem na ochranu řádkových kultur
Poloautonomní traktor s integrovaným postřikovačem na ochranu řádkových kultur

Na veletrhu si odbyla světovou premiéru nová sklízecí mlátička John Deere X9, na které byla prezentována technologie pro zvýšení efektivity sklizně. U kabiny byl umístěn systém, který snímá porost před žacím adaptérem a vyhodnocuje jeho nejrůznější parametry na základě kterých je sklízecí mlátička či její pojezdová rychlost upravována.

V zóně se ještě nacházela prezentace elektrické hnací nápravy a v samému středu zóny byl vystaven kompaktní elektrický traktor. „Hlavním rysem tohoto stroje je jeho vysoký výkon na vývodové hřídeli, který umožňuje posekat více než 10 000 m² na jedno nabití baterie, které trvá 4,5 hodiny,“ uvádí společnost Strom Praha.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Autor a John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.