Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Fendt poprvé odhalil teleskopický manipulátor, má funkce jako žádný jiný a ještě přepisuje standardy v zemědělství

Zveřejněno: 26. 11. 2019

Fendt uvedl na trh svůj vůbec první teleskopický manipulátor, který popisuje jako „kolový nakladač mezi teleskopickými manipulátory“. První teleskopický manipulátor Cargo T955 se veřejnosti představil na zemědělském veletrhu Agritechnica v Německu.

Nová zvedací kabina teleskopického nakladače Fendt Cargo T995 se může zvednout do výšky 4,25 m, což zajišťuje vynikající viditelnost.

Teleskopické manipulátory se používají hlavně na farmách, kde je třeba přemísťovat velké množství materiálu nebo kde je třeba naskládat nebo naložit velké a těžké náklady. S ohledem na tuto skutečnost přidal Fendt do své produktové řady teleskopický manipulátor Fendt Cargo T955, který tak doplňuje mnoho let vyráběnou řadu čelních nakladačů pro traktory – Cargo.

Teleskopický manipulátor se vyznačuje extrémně robustní ocelovou konstrukcí, maximální nosností 5,5 t, výškou zdvihu 8,5 m a Z-kinematikou. Díky tomu může Fendt Cargo T splnit nejvyšší nároky v oblasti manipulace.

Fendt uvedl, že Cargo kombinuje výhody konvenčního teleskopického manipulátoru, jako je výška zdvihu, dosah, nízká výška stroje a vysoká manévrovatelnost, s výkonovými charakteristikami kolového nakladače. Co žádný jiný teleskopický manipulátor v odvětví zemědělství nenabízí, je výškově nastavitelná kabina, která zajistí dokonalý výhled do všech stran. Ta může být zvednuta do výšky 4,25 m, avšak jen zvednutí od 20 až 30 cm již poskytne 360 ° celkový výhled.

Jedna z výhod teleskopického manipulátoru s výškově nastavitelnou kabinou - výhled za všech okolností.
Jedna z výhod teleskopického manipulátoru s výškově nastavitelnou kabinou - výhled za všech okolností.

Další zajímavostí je, že v kabině není standardně umístěna čelní palubní deska, takže výhled na teleskopické rameno/nářadí je ještě lepší. Teleskopický manipulátor Cargo T je možné osadit pneumatikami pro provoz po zpevněném nebo nezpevněném podkladu. Teleskopický manipulátor vyvine rychlost až 40 km/h a na přání je možné stroj vybavit vším, co je potřeba k agregaci s návěsy/vleky.

Technická data Fendt Cargo T955
Technická data Fendt Cargo T955

Fendt Cargo T955 vznikl ve spolupráci se společností SENNEBOGEN Maschinenfabrik GmbH, která se zabývá vývojem a výrobou velkých průmyslových strojů včetně přístavních jeřábů a strojů pro manipulaci s materiálem.

K dispozici je zatím pouze jeden model - Fendt Cargo T955, který se poprvé představil na zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru. V roce 2020 bude modelové řada Fendt Cargo T rozšířena.

Fendt Cargo T955 na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.