Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Firmu Rabe koupila čínská společnost Zoomlion

Zveřejněno: 13. 10. 2020

Rabewerk je německý výrobce zemědělských strojů se sídlem v Bad Essenu, který se specializuje na výrobu strojů pro zpracování půdy. Od roku 2011 patřil francouzskému výrobci techniky na zpracování půdy Grégoire-Besson. V posledních letech ale měla firma finanční problémy.

Pluh Rabe

Firma a 200 zaměstnanců v Bad Essenu pokračovalo v činnosti jako obvykle, ale budoucnost nevypadala dobře. Začátkem letošního roku německé noviny informovaly, že název a továrnu Rabe koupila společnost ZWL Holding, skupina německých/asijských investorů. Nový čínský majitel Zoomlion plánuje rozšířit a modernizovat výrobní závod v Bad Essenu.

Stavební divize společnosti Zoomlion, jedna z největších na světě, vyrábí téměř vše. Sortiment skupiny zahrnuje nákladní a věžové jeřáby, bagry, buldozery, zvedací plošiny a průmyslové vozíky. Patří mezi ně čerpadla betonu a míchací zařízení. Vyrábí se také zemědělské stroje (pro Asijský trh), jako jsou traktory a kombajny, stejně jako hasičské vozy.

Zoomlion v roce 2018 na veletrhu Agritechnica 2015 vystavil traktory ve svých barvách. Jednalo se však o traktory Chery (firmu v roce 2014 Zoomlion koupil). Tehdy se hovořilo o plánech dostat se na evropský trh. Cílem ale nebylo dodávat čínské traktory do Evropy, ale koupit některého evropského výrobce zemědělské techniky. Původně to měl být Kverneland, jenže japonská Kubota Číňany předběhla. Zoomlion měl vystavovat i na veletrhu Agritechnica 2017, nakonec se ale nezúčastnil (ani v roce 2019). Možná na příštím veletrhu Agritechnica 2021 překvapí.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Rabe

1) z podkladů profi

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.