Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Holmer DynaCut zajišťuje sklizeň celé řepy včetně hlavy bez zbytků chrástu, což má za následek vyšší výnos a minimální náchylnost k poškození

Zveřejněno: 12. 11. 2020

Jako správný krok směrem k dosažení vyšších výnosů a eliminaci poškození cukrové řepy se jeví zajištění minimální hloubky seřezu bulvy při sklizni. Touto funkcí disponují víceřádkové adaptéry pro samojízdné sklízeče Holmer Terra Dos v dvounápravovém a třínápravovém provedení. Jak takový systém funguje a co ještě nabízí?

Zařízení pro seřezávání chrástu DynaCut na vyorávači Terra DOS T4. (foto: Věra Hejhálková)

Pro sklizeň cukrové řepy beze ztrát a nežádoucích příměsí je nutné v závislosti na sklizňových podmínkách brát v úvahu mimo jiné hloubku seřezu a vyorávání, pracovní rychlost, účinnost čištění, přetrhání a poranění bulev. Největší ztráty bývají způsobeny příliš hlubokým seřezem a přetrháním kořenů. Zatímco pro řepu určenou pro bioplynové stanice je vhodné odlisťování, cukrovarníky je preferován seřez na úrovni přisedání zelených řapíků. Minimální hloubku seřezu zvládnou moderní samojízdné sklízeče Holmer Terra Dos. Takto seřezaná řepa dává vyšší výnos pro pěstitele i pro cukrovar a při dlouhodobém skladování neobrůstá.

Samojízdný sklízeč cukrové řepy Holmer Terra Dos
Samojízdný sklízeč cukrové řepy Holmer Terra Dos

Samojízdné sklízeče cukrové řepy Holmer Terra Dos disponují sklízecím adaptérem, přičemž cepový ořezávač v provedení se sklopným rozmetadlem chrástu nebo integrálním systémem ořezávání zajišťuje ořezávání chrástu. Možností je také kombinace obou systémů. Série sklízecích adaptérů Holmer v České republice disponuje seřezávacími noži DynaCut, které přichází na řadu po oříznutí chrástů. Přítlačná síla nožů se nastavuje centrálně ze sedadla řidiče. Systém DynaCut má za úkol sklízet celou řepu včetně hlavy bez zbytků chrástu, a to i při vysokých rychlostech vyorávání. Obsluha se nemusí bát ani příliš nízko seřezané řepy. Systém při tom není náročnější na údržbu a náklady. Břity nožů zůstávají dlouho ostré, neboť hřebeny a nože ořezávače jsou opancéřované.

Minimální seřezávač HOLMER DynaCut zdokonaluje techniku seřezávání chrástu. Na základě změněné geometrie sklízí DynaCut celou řepu bez zbytků chrástu
Minimální seřezávač HOLMER DynaCut zdokonaluje techniku seřezávání chrástu. Na základě změněné geometrie sklízí DynaCut celou řepu bez zbytků chrástu

Výchozím bodem výškového vedení systému DynaCut je výška zbytků řapíků listů po odstranění chrástu, čímž se zabraňuje vzniku ztrát příliš velkým seřezem. Cepáková hřídel pracující při nižších otáčkách přináší snížení opotřebení hřídele a snížení spotřeby paliva. Při změně výšky cepáku automaticky dochází k nastavení seřezu přes potenciometry podpěrných kol cepáku a nosnou trubku seřezu.

Systém DynaCut dokáže pracovat i s odstraňovačem chrástu složeným ze dvou proti sobě jdoucích čisticích hřídelí s gumovými paličkami pracujícími podél směru jízdy. Díky kombinaci standardní cepákové hřídele a seřezávače DynaCut zůstává cukrová řepa vcelku a bez zbytků chrástu. Ve srovnání s jinými technickými řešeními na trhu, v případě Holmeru nepracuje kombinovaný odlisťovač příčně, ale podélně ke směru jízdy, díky čemuž mají gumové paličky prodloužený pracovní záběr, a tím se mohou vícekrát dotknout chrástu.

Výhodou je i menší opotřebení gumových paliček. Zákazník může při počáteční konfiguraci stroje dále vybírat ze dvou variant vybavení kombinovaného odchrásťovače – může disponovat buď cepákovou hřídelí, systémem DynaCut a podélnou odchrásťovací jednotkou, nebo jen cepákovou hřídelí a podélnou odchrásťovací jednotkou. Výhodou varianty se systémem DynaCut je možnost ještě více snížit počet otáček na kombinovaném odchrásťovači, a tak dosáhnout ještě menšího opotřebení.

Systém Holmer DynaCut se v České republice těší již několik let velké oblibě u poskytovatelů zemědělských služeb.