Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Holmer Terra Variant 650: S nejvýkonnějším aplikátorem vstříc vyšším nárokům

Zveřejněno: 11. 11. 2021

Stále vyšší nároky uživatelů strojů na aplikaci a zapravení hnojiva má uspokojit nový samojízdný nosič výměnných nástaveb Holmer Terra Variant 650. Díky svým provozním vlastnostem se řadí ke světové špičce.

Při vývoji nejvýkonnějšího modelu (na obrázku) byla převzata řada osvědčených řešení z Terra Variant 585.

Holmer již 25 let vyrábí samojízdné stroje Terra Variant, které lze opatřit vyměnitelnými nástavbami dodávanými v různém provedení pro širokou škálu aplikací (pro hnojení pevnými a tekutými hnojivy, odvoz úrody od sklízečů apod.). V roce 2016 přišla na trh jejich nová generace. Jako první se představil model Terra Variant 585, následoval Holmer Terra Variant 435 a nyní přichází nejvýkonnější Holmer Terra Variant 650.

Hlavní provozní vlastnosti modelu Holmer Terra Variant 650 (výkon instalovaného motoru, měrná spotřeba a její změny při různém zatížení motoru, rozdělení hmotnosti na nápravy, dosahovaná přepravní i pracovní rychlost a způsob její změny, řiditelnost, stabilita a velikost tahové síly) jej řadí mezi světové špičky.

Osvědčené prvky Holmer Terra Variant 650

Při vývoji nejvýkonnějšího modelu Holmer Terra Variant 650 byla převzata řada osvědčených řešení z Holmer Terra Variant 585. Šlo například o motor Mercedes-Benz OM473 LA Stage V o zvýšeném výkonu 652 koní. Tuto hodnotu přitom doprovází nízká hmotnost techniky – 22,4 tun. Byla tak zachována filozofie společnosti Holmer, která usiluje o dosažení co nejnižší pohotovostní hmotnosti svých strojů. Poměr výkonu a hmotnosti tak u nového modelu činí 34,4 kg/k. Celková hmotnost stroje činí 22,4 t a výkon 652 k.

V novém modelu Holmer Terra Variant 650 byla poprvé aplikována plynulá převodovka LV 3000 CVT vyvinutá firmou Kessler speciálně pro Holmer. V příslušném jízdním rozsahu 12 až 15 km/h tato převodovka používá mechanickou část. Její konstrukce umožňuje, aby motor pracoval v režimech, při nichž lze dosáhnout nízké měrné spotřeby paliva. Vedle toho je převodovka nenáročná na údržbu, zajišťuje účinný přenos výkonu a zvyšuje jízdní komfort. Brzy bude k dispozici i pro ostatní modely Holmer Terra Variant.

Plně hydraulický, automatický a otočný tříbodový závěs kategorie IV zůstává beze změny. Díky němu připojené nářadí zůstává ve správné poloze i při jízdě v krabím režimu (každé kolo tvoří vlastní stopu). Stále je k dispozici hydraulická regulace Bucher BHR, 5 dvojčinných ovládacích jednotek a nechybí též systém Load Sensing, kde je průtok oleje řízen podle požadavku jednotlivých spotřebičů (hydraulických válců a hydromotorů) a koncovka Power Byond, skrze kterou zásobuje hydraulický systém stroje připojené nářadí olejem jen tehdy, je-li vyžadován hydraulický výkon. Hydraulický systém je shodný s modelem Holmer Terra Variant 585, najdeme u něj tedy Load Sensing čerpadlo s maximálním průtokem 190 l/min a hydrauliku (určenou pro připojené stroje) složenou z regulačního čerpadla SAUER-DANFOSS 165 s maximálním průtokem 297 l/min.

V novém modelu Holmer Terra Variant 650 byla poprvé aplikována plynulá převodovka LV 3000 CVT vyvinutá firmou Kessler speciálně pro Holmer.
V novém modelu Holmer Terra Variant 650 byla poprvé aplikována plynulá převodovka LV 3000 CVT vyvinutá firmou Kessler speciálně pro Holmer.

Terra Variant 650 má stejný design a kabinu jako ostatní modely Holmer Terra Variant. Na přání lze dodat ovládání nástavby a nářadí přes ISOBUS systém. Interiér kabiny stroje se od ostatních modelů nijak výrazně neliší. Technika se ovládá skrze systém Holmer SmartDrive složený z dotykového terminálu a joysticku s tlačítky. Ovládací prvky jsou umístěny na loketní opěrce.

Terra Variant 650 má nové rozmístění pracovních částí

Pro snadnou dostupnost jsou všechny nádrže – palivová (850 l), AdBlue (95 l) i hydraulická (včetně filtrační jednotky) – umístěny na levé straně stroje, spolu se schůdkem a skříňkou na nářadí. Plnicí systém a čerpadlo jsou situovány vpravo uprostřed. Kompletní mechanická část stroje (čerpadlo, plnicí potrubí, ventily atd.) je přímo připojena k hlavnímu rámu stroje (zprava), díky čemuž je konstrukce stroje lehčí a snadno se čistí. Holmer Terra Variant 650 je dostupný s nádrží Zunhammer o objemu 21 m3. K dispozici jsou čerpadla s rotujícími písty Vogelsang VX 186-368 QD (v hliníkovém provedení), nebo volitelně typ Vogelsang VX 215-320, s jehož přispěním je nádrž naplněna během pouhých dvou minut.

Konstrukce samojízdného stroje Holmer Terra Variant 650 je stavebnicového typu a snese i velké zatížení. Podvozek je složen ze dvou planetových náprav s nosností až 25 tun. I nový Holmer Terra Variant 650 využívá odpružení přední nápravy se svahovou vzpěrou a automatickou regulací úrovně. Odpružení propůjčuje bezpečnost, konstantně vysoký jízdní komfort a stabilitu v kopcovitém terénu.

Pro snížení měrné spotřeby a snížení ztrát výkonu prokluzem lze pro tento typ stroje Holmer volit různé druhy pneumatik o aktuálně vhodném rozměru a konstrukci. Ztráty prokluzem lze snížit i zachováním správného tlaku v pneumatikách a použitím dvojitých montáží pneumatik. Ať už je stroj opatřen standardními nebo speciálními pneumatikami, v obojím případě je zachována celková šířka stroje tři metry. Běžně bývá stroj vybaven pneumatikami Michelin MegaXBib 1050/50 R 32 T2. K dispozici jsou i pneumatiky MichelinCerexBib IF 1000/55 R 32 nebo Michelin FloatXBib VF 1000/55 R 32 s technologií Ultraflex. Minimální tlak v pneumatice může činit 1,8-2,3 baru, aby byla maximalizována šíře kontaktní plochy, a nedocházelo tak ke škodlivému zhutňování pole. Pěstitele kukuřice pravděpodobně zaujmou i pneumatiky Michelin SprayBib VF 380690 R 46 (dvoumontáž), s nimiž celková šířka stroje dosahuje 3,4 metrů.