TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jak se osvědčily vyorávače Holmer v náročné sklizni cukrovky?

Zveřejněno: 9. 2. 2018

Sklizeň cukrové řepy je na většině území ukončena. Je tedy vhodný čas bilancovat nad tím, jaká byla letošní sklizeň a jak ji především zvládly stroje. Na toto téma jsme se zeptali největšího poskytovatele služeb v oblasti sklizně cukrové řepy, společnosti Agroslužby CZ, a.s. Hradec Králové, konkrétně člena představenstva, pana Ing. Slavomíra Cejnara.

Holmer Terra Dos

Dceřiná společnost skupiny AGRO CZ, a.s., společnost Agroslužby CZ, a.s. vznikla v roce 1996. Od prvopočátku se zabývá službami v oblasti cukrové řepy u nás, hlavní aktivitou je její sklizeň. Společnost zaměstnává 33 stálých zaměstnanců. „Kromě České republiky působíme i na Slovensku, kde máme dceřinou společnost, která tam zabezpečuje sklizeň cukrovky. Zabýváme se také výrobou a prodejem náhradních dílů i zemědělské techniky, jako jsou secí stroje, meziřádkové kultivátory a postřikovače,“ upřesnil pan Cejnar.

Bohaté zkušenosti se stroji Holmer

Společnost patří se svým zaměřením mezi největší firmy v České republice a na Slovensku. „Hlavní činností je sklizeň řepy na zakázku. Máme vlastní stroje, které také pronajímáme. Sklízíme u zákazníků na zhruba 15 000 hektarech v Čechách a na Slovensku dalších 4000 ha. Sklízíme po celé České republice a Slovensku. Naši zákazníci pěstují cukrovku na 5 až 500 hektarech, průměrný náš zákazník má 70 až 80 hektarů cukrovky,“ přiblížil pan Cejnar. Kromě samotné sklizně cukrové řepy firma zajišťuje i její odvoz od vyorávačů na polní skládku. Agroslužby CZ, a.s. jsou uživateli strojů od německého výrobce Holmer, které jsou s firmou spjaty od jejího založení. „Nejdříve jsme začínali, na strojích Holmer, které jsme měli v licenci vyrobené v České republice. Od roku 2002 jsme začali výhradně nakupovat a používat stroje Holmer Terra Dos T2, pak jsme začali používat modely Terra Dos T3 a dnes je to model Terra Dos T4, zejména pak typ T4-30  a T4-40. Ze starších strojů vyrábíme převozníky řepy na podvozku Holmer, které uvezou 16 až 18 tun. Myslím si, že stroje Holmer jsou moderní a na světové špičce,“ zmínil pan Cejnar. Firma má své stroje rozmístěné po obou republikách tak, aby byly co nejblíže v centru dění a zamezilo se dlouhým přejezdům a mohly se tak maximálně soustředit na sklizeň. V Čechách se momentálně nachází patnáct strojů a na Slovensku pět.

Museli zvládnout extrémní sklizeň

Sezóna sklizně cukrovky firmě začíná v polovině září a končí před Vánoci. Po skončení sklizně je potřeba stroje připravit na další sezónu, což se děje v průběhu roku. Co je potřeba na strojích prohlédnout, o tom nám také pověděl pan Cejnar. „První věc je důkladné vyčištění, abychom zjistili, co máme za problémy, co nám kde prasklo a co se kde porušilo. Začínáme úplně od rozebrání celého stroje. Postupuje se od cepáků, přes vyorávač, dopravní cesty, podlahy bunkru, takže kompletní oprava od vyčištění, promazání stroje, výměna ložisek a výměna opotřebených dílů. Máme co dělat, abychom to stihli do další sezóny“. Letošní přípravu strojů nezjednodušila velmi náročná sklizeň. „Tato sezóna byla jedna z nejhorších, co jsem zažil, a to jsem tady od samého vzniku firmy v roce 1996. Bylo neustále mokro, a to i na pozemcích, kde jsme měli vždy jistotu, že i v případě těžkých podmínek tam lze sklízet. Letos nás to trochu vypeklo, protože ne, že by nešlo sklízet, ale stroje se propadávaly a právě v tom se nám osvědčily stroje Holmer Terra Dos T4-40 (se zásobníkem 45 m3). Jejich váha se totiž rozložila na tři nápravy. Řepu jsme v závěru doslova dobývali hlavně s dvěma těmito T4-40, kterým sekundovaly dva až tři vývozníky naší výroby. Extrémem byla podmáčená pole, která nedovolovala jízdu klasickým traktorům. Traktory s vleky nebyly schopné odvážet řepu od sklízečů, bylo nutné nasadit naše vyvážeče, bez kterých by nešlo vůbec absolvovat letošní sklizeň. Nakonec jsme všechno včas úspěšně zvládli.“ Podělil se s námi o zážitky pan Cejnar.

Stroje Holmer do společnosti dodává české zastoupení Holmer CZ. Servis strojů si agroslužby díky svým bohatým zkušenostem obstarávají svépomocí, mají kompletně vybavené servisní zázemí. Agroslužby CZ vždy chtějí svým zákazníkům nabídnout aktuálně nejmodernější techniku na trhu, a tak si firma vyzkoušela vyorávače i od jiných výrobců, žádný se ale neosvědčil tak, jako Holmer. Hlavní prim hraje i dostupnost náhradních dílů, české zastoupení a hlavně kvalita těchto strojů.

Čeho si nejvíce cení?

Agroslužby CZ si na modelech Holmer TerraDos T4-30 a T4-40 nejvíce pochvalují nový vyorávač HR2 a mikroseřez DynaCut a pro svoji kvalitu práce a rychlost vyorávky. K tomu patří i automatické přizpůsobování aktuálním podmínkám při vyorávce. Nové automatické řízení stroje SmartDrive se přizpůsobí potřebným poměrům při zajištění maximálního výnosu a úspoře pohonných hmot. Holmer EasyLift zabrání zbytečnému nabírání půdy a poškození bulev. Ovládání stroje zjednodušuje dotykový terminál a područka Jog-Dial – řidič má vše po ruce. Dále je to pohonná jednotka Mercedes-Benz o výkonu 460 kW/626k se systémem Holmer EcoPower, který volí optimální výkonovou úroveň při současně nízké spotřebě pohonných hmot. Stroje T4-30 a T4-40 jsou obuty do největší možné velikosti zadních pneumatik šetrných k půdě. Na přední nápravě jsou pneumatiky Michelin Ultra Flex IF 800/70 R38 pro šetrné působení na půdu.

„Je to technika, která se neustále inovuje, rozvíjí a myslím si, že je jedna z nejlepších na trhu. Potěšilo nás, že Holmer v posledních letech začal vyrábět třínápravové stroje, které se v letošní sklizni osvědčily. Můžeme tak vybírat mezi kratšími a delšími stroji. Přeci jen, každý se hodí na jinak velká pole. Každý náš stroj sklidí přibližně 800 až 1500 hektarů cukrovky ročně.“ Na závěr jsme se zeptali, zda jsou plány koupit novou techniku. „Plánujeme, kupujeme každý rok, letos chceme pořídit dva sklízeče opět značky Holmer, a sice osvědčený model T4-40“ prozradil na závěr pan Cejnar.

Kontakt: HOLMER CZ s.r.o.Kladská 1187 Hradec Králové 50003 TEL.: +420 602 152 757info@holmer.cz
Autor: Milan Jedlička
Foto: Agroslužby CZ, a.s.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.