Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Jako z jiné planety, NeXaT má způsobit revoluci v zemědělské technice

Zveřejněno: 9. 12. 2021

Mezi konvenční zemědělskou technikou nosič nářadí NeXaT působí jako zjevení. Má zvládnout téměř všechny polní práce díky rychlovýměnnému modulárnímu systému. Kvůli němu byla vyvinuta nová závěsná technika.

Mezi konvenční zemědělskou technikou nosič nářadí NeXaT působí jako zjevení.

NeXaT je "all-in-one-system-tractor", který zvládne každou pracovní operaci na poli - od kultivace přes setí, ochranu rostlin až po sklizeň. Stroj NeXaT je vybaven rychlovýměnným modulárním systémem, kde lze snadno instalovat a demontovat techniku potřebnou pro každý pracovní krok. Jde tedy o nosič nářadí.

Stroj má variabilní pracovní záběr 6 až 24 metrů, a tak jej lze využít v systému Controlled Traffic Farming (CTF). Stroj je také připraven na autonomní provoz. Díky variabilnímu pracovnímu záběru NeXaT nikdy nepřejede 95 % celkové výměry orné půdy. Proto lze dosáhnout maximálního výnosového potenciálu při maximální ochraně půdy a životního prostředí. Za zmínku stojí zejména možnost trvale udržitelného zlepšování půdy díky průběžnému vytváření humusu, značná úspora CO2 (uhlíkové zemědělství) a také trvale udržitelná ochrana cenné orné půdy před větrnou a vodní erozí.

NeXaT je navržen jako autonomní pracovní stroj a je vybaven periferním monitorovacím systémem. Vybaven je i kabinou s ručním ovládáním, kterou lze otáčet o 270°. To vytváří základ pro plně automatizovaný provoz stroje a umožňuje ruční ovládání vozidla během přepravy. Integrované nářadí je namontováno mezi čtyři velké, elektricky poháněné pásové jednotky, které lze pro jízdu po silnici otočit o 90°. V současné době je pohon zajišťován dvěma nezávislými dieselovými motory, z nichž každý nabízí výkon 400 kW/545 k, s generátory. Vozidlo je navrženo pro alternativní technologie pohonu, jako je například vodík.

Stroj NeXaT může být osazen různými druhy závěsné techniky, takže zvládne mnoho pracovních operací.
Stroj NeXaT může být osazen různými druhy závěsné techniky, takže zvládne mnoho pracovních operací.

Se strojem NeXaT lze sklízet i plodiny. S integrovanou mlátičkou dosahuje NeXaT poprvé výkonnosti 130 až 200 t/h. Mlátička využívá 5,8 m dlouhý axiální rotor namontovaný příčně ke směru jízdy. Tok plodiny je přiváděn centrálně a energeticky efektivně tangenciálně do rotoru. Tím se dosahuje přibližně dvojnásobného výkonu mlácení oproti běžným strojům. Pracovní záběr činí až 14 metrů. Zásobník má objem 32 m³, v důsledku čehož sklízecí mlátička nepotřebuje na polích běžné délky překládací vůz. Vyprázdnění zásobníku trvá asi jednu minutu.

Při vývoji stroje byl partnerem i švédský výrobce závěsné techniky Väderstad. Jako přední mezinárodní výrobce zařízení pro zpracování půdy, setí a přesného setí sehrál Väderstad významnou roli při vývoji a přizpůsobení příslušných modulových řešení. Pro NeXaT se totiž muselo vyvinout zcela nové nářadí pro zpracování půdy, setí, ochranu plodin a sklizeň. Postřikovač vyvinula německá firma Dammann a na fotografiích můžeme vidět i sklízecí adaptéry firmy Geringhoff.

Společnost NeXaT byla založena v roce 2013 společností Kalverkamp Maschinenbau GmbH. Nosič nářadí bude poprvé představen mezinárodní odborné veřejnosti na veletrhu Agritechnica, předním světovém veletrhu zemědělské techniky, který se koná od 27. února do 5. března 2022. Nosič nářadí NeXaT již obdržel zlatou medaili Agritechnica Innovation Awards 2022 za inovaci.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: NEXAT GmbH

1) z podkladů NEXAT GmbH


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.