TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

John Deere 8430: Zastane starší traktor to, co nový?

Zveřejněno: 24. 12. 2022

Zemědělství se v posledních letech ubírá směrem k autonomii, telematice a preciznímu zemědělství. To však vyžaduje moderní zázemí, zkušené a dobře zaškolené obsluhy a mimo to také dobrý management práce. Dokáží však v tomto režimu „online“ pracovat pouze nejnovější stroje?

Kolový traktor John Deere 8430.

Přesně na tuto otázku si odpovíme v tomto článku. Jako příklad použijeme traktor John Deere 8430 s rokem výroby 2009 o výkonu 320 koní. Jedná se o silný kolový traktor, vybavený plynulou převodovkou John Deere AutoPowr a přípravou pro systém AutoTrac. Právě systém AutoTrac je jedním z prvků moderního zemědělství. Dokáže navádět traktor s přesností až 2 cm, v závislosti na typu korekce přijímače GPS. Podmínkou fungování systému AutoTrac je monitor a přijímač GPS.

V našem případě je traktor John Deere 8430 vybaven monitorem John Deere GreenStar 4240. Monitor obsahuje všechny aktivace, včetně řízení sekcí. Takovou funkci využíváme například při setí obilovin či kukuřice, nebo pří práci s postřikovačem. Díky tomu ušetříme náklady na osivo a dosáhneme minimálního nebo žádného překrytí při přejezdech po již obdělaných částech pozemku.

Kabina traktoru John Deere 8430 vybavena aktivní sedačkou a loketní opěrkou.
Kabina traktoru John Deere 8430 vybavena aktivní sedačkou a loketní opěrkou.

Přijímač John Deere StarFire 6000 již dnes není nejnovějším modelem, avšak splňuje podmínky precizního zemědělství. Můžeme si zde vybrat ze čtyř druhů korekčních signálů. Firma John Deere disponuje svou vlastní družicí, díky čemuž dokáže zajistit výbornou kvalitu a stálost signálu. Nejpřesnějším signálem je signál RTK, jež využívá buď RTK stanic, nebo mobilní sítě ke korekci polohy v reálném čase. Ten dokáže zajistit navádění stroje až s přesností 2 cm. Přijímač StarFire 6000 navíc dokáže zálohovat tento signál až na 14 dní po ztrátě reálného signálu RTK.

Monitor John Deere GreenStar 4240.
Monitor John Deere GreenStar 4240.

Také telematika a vzdálená správa dat hraje dnes důležitou roli. Díky systému JD Link a mnoha online aplikacím je náš traktor John Deere 8430 nonstop sledován a data jsou nahrávána na cloudové úložiště. Důležité parametry, jako jsou spotřeba paliva, rychlost nebo pracovní hloubka nářadí, můžeme zpracovávat v prostředí MyJohnDeere a pozorovat tak třeba zhutnění půdy na pozemku. Mapa práce může posloužit například jako aplikační mapa pro variabilní hnojení (výnosová mapa) nebo ji agrotechnicky využít pro jiné úkony. JD Link také díky komunikaci s řídícími jednotkami traktoru dokáže posílat informace o údržbě či chybové kódy do mobilní aplikace majitele či jiné pověřené osoby. Umožňuje také online plánování práce, či vzdálený přenos linií z jiného stroje, čehož využijeme třeba při setí do řádků Strip-Till.

Přijímač John Deere StarFire 6000.
Přijímač John Deere StarFire 6000.

Na snímku lze vidět data na mobilním telefonu v aplikaci John Deere Operations Center. V závislosti na pojezdové rychlosti při orbě byla vytvořena mapa, kterou lze využít například jako mapa utužení pozemku.

Snímek z aplikace John Deere Operations Center.
Snímek z aplikace John Deere Operations Center.

Odpovědí na výše položenou otázku, zda je k preciznímu zemědělství zapotřebí nový stroj zní, že nový stroj zapotřebí není. Je potřeba pouze starší stroj dovybavit novými komponenty. Díky kompatibilitě s novými komponenty dokáže i téměř 14 let starý traktor John Deere 8430 pracovat ve stejném, či velmi podobném režimu jako kterýkoliv nový traktor. Rozhodně tedy náš starší traktor John Deere 8430 nepatří do starého železa.