Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

John Deere představil autonomní traktor. Už letos zamíří do prodeje!

Zveřejněno: 5. 1. 2022

Zemědělství je v mnoha ohledech hnací silou technologického průmyslu již více než sto let. Směr vývoje 185 let uvádí i John Deere. Jeho největší novinkou je aktuálně autonomní traktor.

Zatímco stroj pracuje, může farmář opustit pole a věnovat se jiným úkolům, přičemž může sledovat stav stroje ze svého mobilního zařízení.

„Když se od těchto prvních traktorů posunete o sto let dopředu, zjistíte, že na farmách se používají jedny z nejpokročilejších robotických strojů,“ řekl Jahmy Hindman, technologický ředitel společnosti John Deere. „Pokud navštívíte farmu, uvidíte na poli stejně mnoho technologií jako v Silicon Valley.“

Hindman, který vystoupil na veletrhu CES 2022 v Las Vegas, kde společnost John Deere odhalila autonomní traktor, řekl účastníkům, že dnešní technologie jsou dlážděny pokroky z minulosti, a dodal, že "pokročilé technologie a inovace byly na farmě vždycky".

John Deere je také průkopníkem tzv. precizního zemědělství a využívání GPS navigací. Jenže to jsou už technologie 20 let staré.

Autonomní traktory John Deere jsou vhodnou reakcí na potřebu nasytit stále rostoucí populaci. Očekává se, že světová populace do roku 2050 vzroste z přibližně 8 miliard na téměř 10 miliard lidí, což zvýší globální poptávku po potravinách o 50 %. Zemědělci navíc musí tuto rostoucí populaci nakrmit s menším množstvím dostupné půdy a kvalifikované pracovní síly a pracovat s proměnlivými faktory, které k zemědělství neodmyslitelně patří, jako jsou měnící se povětrnostní podmínky a klima, rozdíly v kvalitě půdy a výskyt plevelů a škůdců. Všechny tyto faktory ovlivňují schopnost zemědělců hospodařit v nejkritičtějších obdobích roku.

Autonomní traktor John Deere

Během tiskové konference na veletrhu CES 2022 odhalila společnost John Deere plně autonomní traktor, který je připraven pro velkosériovou výrobu. Autonomní traktor je postaven na koncepci již vyráběného traktoru John Deere 8R. Traktor byl představen ve spojení s dlátovým pluhem s funkcí TruSet. Traktor je vybaven naváděcím systémem GPS a pokročilými technologiemi. Autonomní traktor bude zemědělcům k dispozici ještě letos!

Autonomní traktor má šest párů stereokamer, které umožňují detekci překážek v rozsahu 360 stupňů a výpočet vzdálenosti.
Autonomní traktor má šest párů stereokamer, které umožňují detekci překážek v rozsahu 360 stupňů a výpočet vzdálenosti.

Autonomní traktor John Deere má šest párů stereokamer, které umožňují detekci překážek v rozsahu 360 stupňů a výpočet vzdálenosti. Snímky zachycené kamerami procházejí hlubokou neuronovou sítí, která přibližně za 100 milisekund klasifikuje každý pixel a podle toho, zda je detekována překážka, určí, zda stroj bude pokračovat v jízdě, nebo se zastaví. Autonomní traktor také průběžně kontroluje svou polohu, čímž zajišťuje, že se pohybuje tam, kde má, a to s přesností menší než jeden centimetr.

Pro použití autonomního traktoru John Deere stačí, aby zemědělci stroj dopravili na pole a nakonfigurovali jej pro autonomní provoz. Pomocí aplikace John Deere Operations Center Mobile mohou stroj spustit. Zatímco stroj pracuje, může farmář opustit pole a věnovat se jiným úkolům, přičemž může sledovat stav stroje ze svého mobilního zařízení.

Pro použití autonomního traktoru stačí, aby zemědělci stroj dopravili na pole a nakonfigurovali jej pro autonomní provoz.
Pro použití autonomního traktoru stačí, aby zemědělci stroj dopravili na pole a nakonfigurovali jej pro autonomní provoz.

John Deere Operations Center Mobile poskytuje přístup k živému videu, obrázkům, datům a metrikám a umožňuje zemědělci nastavit rychlost, hloubku zpracování půdy a další parametry. V případě jakýchkoli anomálií v kvalitě práce nebo problémů se stavem stroje budou farmáři informováni na dálku a mohou provést úpravy pro optimalizaci výkonu stroje.