50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Krone a Lemken společně vyvíjí autonomní stroj. Je odpovědí na hrozící nedostatek kvalifikovaných pracovníků v zemědělství

Zveřejněno: 16. 3. 2022

Společnosti Krone a Lemken představují společný koncept autonomního stroje pod názvem Combined Powers.

Krone a Lemken společně vyvíjí autonomní stroj.

Jde zatím pouze o studii a v budoucnu by podle obou výrobců mohl být autonomní stroj vhodným doplňkem v osvědčených pracovních postupech. Autonomní stroj pod názvem Combined Powers byl minulý rok testován při zpracování půdy (kultivace, orba, setí) a při sklizni pícnin.

Jelikož výše zmíněné pracovní činnosti vyžadují značný výkon motoru, společnosti vsadily na diesel-elektrický pohon. Čtyřválcový vznětový motor MTU nabízí celkový výkon 170 kW (230 koní). Výkon je přenášen elektricky na pohon pojezdu a vývodový hřídel. Závěsná technika je ke stroji připojena přes standardní tříbodový závěs. Stroj je osazen množstvím senzorů, které monitorují okolí a nářadí.

Aktuálně probíhá testování autonomního stroje pod názvem Combined Powers.
Aktuálně probíhá testování autonomního stroje pod názvem Combined Powers.

Autonomního stroj pod názvem Combined Powers lze ovládat a monitorovat prostřednictvím mobilních terminálů, jako jsou tablety nebo chytré telefony. Pracovní příkazy a dokumentace se přenášejí prostřednictvím komunikačního modulu a datového uzlu Agrirouter.

Podle společností Krone a Lemken byl při koncepci projektu kladen důraz na dosažení co nejlepšího pracovního výsledku ve všech oblastech provozu. Proto i připojené závěsné stroje jsou osazené vlastními senzory, které jsou schopné řídit stroj. Stroj s připojeným nářadím tak mohou fungovat jako inteligentní, homogenní systém. Základem komunikace a interakce mezi nářadím a strojem jsou dlouholeté zkušenosti se systémy ISOBUS a TIM u společností Krone a Lemken.

Díky tomuto konceptu pod názvem Combined Powers chtějí Krone a Lemken nabídnout udržitelnou odpověď na hrozící nedostatek kvalifikovaných pracovníků v průmyslu. Stroj nyní podstupuje další fáze testování.