Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Krone optimalizovalo řezání u univerzálního sběracího vozu Krone ZX. Inovativní konstrukce přináší ještě větší přesnost

Zveřejněno: 12. 4. 2022

Krone kompletně přepracovalo a konstrukčně díl po dílu vylepšilo modelovou řadu univerzální sběracích vozů Krone ZX od sběrače až po plnící kanál. Výsledkem je ještě přesnější střih pro citlivější práci s pící a úsporu paliva.

Nový řezací rotor sběracího vozu Krone ZX je velice šetrný k píci.

Základem byly právě kontinuálně rostoucí výkony standardních traktorů, kdy lze téměř denně využívat výkonu traktorů na vývodových hřídelích až 400 koní.

Tento trend jdoucí ruku v ruce s výkonnou technologií shrnovačů umožňuje dosahovat denních výkonů dosahujících vyšší dimenze. Proto Krone přepracovalo a konstrukčně vylepšilo právě řezací agregát sběracích vozů Krone ZX.

Zcela nové řešení systému řezání píce na koncích rotoru, nazývané Krone SplitCut, dokáže svými bočními deflektory zcela oddělit okrajový řezací prostor krajních hvězdic rotoru od ložné plochy.
Zcela nové řešení systému řezání píce na koncích rotoru, nazývané Krone SplitCut, dokáže svými bočními deflektory zcela oddělit okrajový řezací prostor krajních hvězdic rotoru od ložné plochy.

Předpokladem této změny byly kromě jiného nové zkušenosti a výrobní postupy výroby, které řezacímu ústrojí Krone SplitCut umožní dosáhnout lepší průtok materiálu, přesnější střih píce. K tomu Krone využívá i nových postupů při svařování. Přesnější výroba umožňuje získat přesnější toleranci polohy na dopravních hvězdicích a dopravním rotoru. Nově vyvinutá zadní stěna kanálu s voštinovou strukturou propůjčuje oboustranné upevnění nožů v dopravním kanálu přivádí tak optimalizaci k dokonalosti.

Nový systém řezání píce Krone SplitCut

Zcela nové řešení systému řezání píce na koncích rotoru Krone SplitCut, dokáže svými bočními deflektory zcela oddělit okrajový řezací prostor krajních hvězdic rotoru od ložné plochy. Díky této technologii je zajištěno, že do korby nepronikne žádný nepořezaný materiál z okrajů rotoru. Píce sem přicházející je odvedena prsty znovu dopředu k prvním nožům. Dva deflektory zajistí navedení proudu píce ke středu rotoru, kde je píce pořezána a předána do korby.

Nový řezací rotor sběracích vozů Krone ZX je ale i velice šetrný k píci. Široké pásky na prstech řezacího rotoru vedoucí materiál k nožům ve formě kompaktních dávek jsou díky optimalizaci ještě přesnější. Celková plocha podávající píci se zvětšila o 50 %, to zajišťuje příkladnou kvalitu krmiva za všech podmínek.

Nový řezací rotor sběracích vozů Krone ZX je ale i velice šetrný k píci. Celková plocha podávající píci se zvětšila o 50 %.
Nový řezací rotor sběracích vozů Krone ZX je ale i velice šetrný k píci. Celková plocha podávající píci se zvětšila o 50 %.

Sběrací vozy Krone ZX mají obzvláště silné součásti

Díky nové technologii výroby mohlo Krone optimalizovat i funkci kazety s noži. V systému jištění jednotlivých nožů byly také použity zesílené komponenty, aby celý konstrukční celek perfektně ladil. Nově vyvinuté dvojnásobně tvrzené nože mají nejen větší otěruvzdornost a jsou o poznání pevnější, ale hodí se pro veškeré způsoby použití. Díky optimalizovanému tvaru vlnovitého ostří se podařilo přiblížit břity nožů ještě více k hardoxovými páskům prstů rotoru, i toto řešení přináší přesnější nůžkový řez.

Optimalizované otáčky na přání

Velmi důležité praktické řešení: pro své nové vozy modelové řady Krone ZX nabízí Krone na přání i redukované otáčky rotoru, které se hodí v kombinaci s traktory o výkonu nižším než 250 koní, nebo se hodí pro práci ve velmi malých řádcích materiálu, proto i v těchto podmínkách systém bočních kapes rotoru zvládá perfektní střih. Navíc pohon s řemenem Powerbelt dokáže výrazně eliminovat záběrové rázy z nerovnoměrných řádků. Využitím všech těchto technických řešení dosahuje stroj maximálního výkonu za všech podmínek sklizně.