Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Krone posouvá hranici výkonu. Nejvýkonnější řezačka na světě přijíždí

Zveřejněno: 13. 9. 2018

Včera proběhla v Německu světová premiéra nové řezačky Krone BiG X 1180, která se stala nejvýkonnější na světě. Nový model obohatí konstrukční řadu BiG X 680, 780, 880 a bude důstojným reprezentantem, do kterého firma Krone vložila své dlouholeté zkušenosti v konstrukci výkonných řezaček.

Nejvýkonnější řezačka všech dob - Krone BiG X 1180

Řezačka BiG X 1180 je osazena motorem Liebherr V12 o zdvihovém objemu 24,24 l a výkonu přes 850 kW (1156 PS). Krone tak aktuálně nabízí nejvýkonnější sklízecí řezačku světa s osvědčenou koncepcí motoru. Tato koncepce nabízí intervaly údržby pro oleje, filtry a ventily, každých 1000 motohodin. Všechny modely řady BiG X splňují emisní normu stupně V popř. Tier 4f za pomocí pouze úpravy výfukových spalin technologií SCR.

Řezačka BiG X 1180 je osazena motorem Liebherr V12 o zdvihovém objemu 24,24 l a výkonu přes 850 kW (1156 PS)
Řezačka BiG X 1180 je osazena motorem Liebherr V12 o zdvihovém objemu 24,24 l a výkonu přes 850 kW (1156 PS)

Vlajková loď mezi řezačkami je vybavena i tzv. Lift kabinou, kterou lze výškově nastavovat. Ta byla představena již na veletrhu Agritechnica 2017. Po stisknutí tlačítka (ze sedadla řidiče) může obsluha na hydraulickém "výtahu" zvednout celou kabinu o 70 cm. Obsluha tak bude mít dokonalý výhled na sklízenou plodinu a návěs, který pojede vedle ní. Aktivováním této funkce bude kabina vyzdvižena nahoru, tudíž se výrazně sníží i hluk uvnitř.

Výškově nastavitelná kabina přijde vhod při sklizni  čiroku nebo vysoké kukuřice apod.
Výškově nastavitelná kabina přijde vhod při sklizni čiroku nebo vysoké kukuřice apod.

Inovace a ještě větší výkon

V nové řezačce je použit nový drtič zrn OptiMaxx 250, kde jsou zuby nakloněny o 5 stupňů. Díky tomuto šikmému tvarování zubů a z něj vyplývajícího nůžkového efektu dojde nejen k intenzivnímu zpracování v podélném směru, ale současně také k příkladné úpravě ve směru příčném.

V tiskové zprávě Krone píše, že nové válcové drtiče zrn o průměru 250 mm jsou nabízeny v provedení se 105/123 zuby, popř. 123/144. Typ 105/123 je vhodný pro střední až dlouhé délky řezanky. Válcový drtič zrn 123/144 se doporučuje v krátkých až středních délkách řezanky. Standardní rozdíl otáček mezi válci je 30%. Na přání je možná varianta s rozdílem 40 popř. 50%.

Vysoký výkon si žádá větší průměr válců

Vyšší výkony motoru a hodinová výkonnost nového top modelu BiG X 1180 kladou vyšší nároky na drtič zrn. Z tohoto důvodu musely být zvětšeny průměry válců. Pro BiG X 1180 je k dispozici i válcový drtič zrn s průměrem válců 305 mm (OptiMaxx 305) a šikmě tvarovanými zuby. Válcový drtič má větší třecí plochu a větší obvodovou rychlost válců, bez problémů by měl tedy zvládnout zpracovat i větší délky řezanky. V závislosti na požadované délce řezanky a oblasti nasazení řezačky se válce osazují odpovídajícím počtem zubů. Oba OptiMaxx 305 mohou nabídnout 125/150 zubů pro střední až dlouhé řezanky nebo alternativně 150/175 zubů pro krátké až střední délky řezanky. Rozdíl otáček těchto speciálních válců je v základu 30%, na přání je možných 40 popř. 50%.

Snazší by nyní měla být výměna ložisek, válců a řemenic (pro změnu rozdílu otáček z 30 až na 50 %), a to díky nové koncepci válcového drtiče zrn a jeho nově navržené skříni s vyšší průchodností materiálu. Drtič zrna navíc disponuje čidly na měření teploty ložisek pro nejvyšší bezpečnost provozu. Válcové drtiče zrn OptiMaxx 250 a OptiMaxx305 jsou vybaveny velkými a silnými pružinami, které zajišťují velkou silou konstantní přítlak válců, na zpracovávanou hmotu. Výsledkem je intenzivní narušení zrn a zpracování řezanky všech délek.

U všech řezaček řady BiG X je na přání možné zvolit funkci automatického nastavování protiostří. Díky tomu může řidič komfortně a přímo z kabiny, během pár sekund automaticky seřídit protiostří. Stále je ale možnost manuálního nastavení za pomocí externího ovládání.

Snadné plnění odvozních prostředků

Řezačky nyní mohou být vybaveny systémem EasyLoad, který zajistí pohodlné naplnění každého odvozního prostředku. Zatím ale jen u toho, co jede souběžně s řezačkou. Již je v testování také funkce plnění odvozních prostředků jedoucích za řezačkou. Systém využívá kameru a 3D analýzu obrazu. Výmetná roura se ovládá plně automaticky (klapka nahoru/dolů, otáčení výmetné roury doleva/doprava). Řidič může nastavit různé strategie plnění odvozního prostředku, např. odpředu dozadu. Je možné naprogramovat také stupeň naplnění a místo dopadu řezanky do vozu.

Automatické plnění odvozních prostředků.
Automatické plnění odvozních prostředků.

Veškerý přehled o složení sklízené hmoty

Nedílnou součástí řezaček se stávají systémy, které měří vlhkost sklízené hmoty a její složení. I tuto funkci Krone nabídne pod označením AgriNIR online, jenž se skládá ze snímače. Snímač vyrábí společnost Dynamica Generale a měří následující údaje: obsah sušiny, škrobových látek, hodnoty bílkovin, obsah popelovin, surového tuku, acidodetergentní látky (ADF), neutrálně detergentní vlákninu (NDF). Údaje jsou shromažďovány v terminálu Krone a jsou přiřazovány k odpovídající ploše. Další zpracování těchto informací je možné v mnoha softwarových aplikacích.

Přečtěte si také náš článek o novém kukuřičném adaptéru XCollect.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Krone

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.