AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Lakatoš, jak ho neznáme. Šplhal po horských loukách a přizpůsoboval se potřebám zemědělců

Zveřejněno: 2. 7. 2021

Univerzálních nosičů nástaveb postavených za použití komponent z lesního traktoru LKT 80 nebylo mnoho, a ještě méně se jich dochovalo. Unihot 80 vynikal univerzálností a mohl měnit zemědělské nástavby podle potřeby.

Unihot 80 se vyráběl v základním provedení s velkoobjemovou sběrací nástavbou pro sběr, přepravu a vyprazdňování pícnin a slámy. Zdroj foto - Ivan Kunz

V podniku ZŤS Bratislava vznikl využitím pohonné jednotky a kabiny lesního kolového traktoru LKT 80 univerzální nosič nástaveb s názvem Unihot 80. Původně byl určen především pro práci v zemědělství na strmějších svazích, avšak uplatnění našel i v povrchových dolech. Výroba probíhala v ZŤS Bratislava a v průběhu let 1980 až 1982 vzniklo více než 100 kusů těchto strojů. Jeho výroba byla ukončena v době ukončení výroby modelu LKT 80. Nahradil jej nový typ LKT 81, který byl téměř beze změn vyráběn do roku 1993 a počet kusů se vyšplhal na 6 000.

Unihot 80 byl osazen motorem Zetor o výkonu 60 kW a převodovkou 5 + 1 (převodových stupňů), což umožňovalo pojezdovou rychlost v rozmezí 2,88 až 21 km/h. Svahová dostupnost stroje dosahovala 14 až 22 stupňů. Stroj využíval konstrukci kloubového řízení - přední a zadní části podvozku byly vůči sobě natáčeny. Obě poloviny stroje se mohly natáčet doprava či doleva, což nosiči propůjčovalo dobrou manévrovatelnost.

Stroj byl vybaven pneumatikami o rozměry 16-20 14 PR (dvojmontáž). Trvalý pohon na všechna čtyři kola zajišťovalo velmi dobrou průjezdnost stroje. Stroj byl opatřen vzduchovou dvouokruhovou provozní brzdou působící na všechna kola. Parkovací brzda byla čelisťová na vývodu z převodovky. Stroj byl opatřen rovněž ruční brzdou.

Stroj využíval konstrukci kloubového řízení - přední a zadní části podvozku byly vůči sobě natáčeny. Zdroj foto - Ivan Kunz
Stroj využíval konstrukci kloubového řízení - přední a zadní části podvozku byly vůči sobě natáčeny. Zdroj foto - Ivan Kunz

Unihot 80 se vyráběl v základním provedení s velkoobjemovou sběrací nástavbou pro sběr, přepravu a vyprazdňování pícnin a slámy. Podobný stroj vyvíjeli od roku 1970 i Němci. Ložná plocha sběrací nástavby činila 8,4 m3, objem korby 30 m3, užitečná hmotnost do 4 t, doba nakládání trvala do 15 minut, doba vyprazdňování 3-10 minut, pracovní záběr sběracího zařízení činil 1,5 m. Kromě sběrací nástavby mohl stroj nést další výměnné nástavby: postřikovač, rozmetadlo průmyslových hnojiv, aplikátor kejdy nebo sklápěcí nástavbu. Na dochovaných fotografiích je k vidění nejčastěji se sběrací nástavbou MA 1-005.

Unihot 80 s velkoobjemovou nástavbou. Zdroj foto - Ivan Kunz
Unihot 80 s velkoobjemovou nástavbou. Zdroj foto - Ivan Kunz

O společnosti LKT

Výroba lesních kolových traktorů LKT nyní probíhá v Trstené. Vývoj a výroba lesní techniky se datuje od roku 1971, kdy byly vyrobeny a prodány první lesní kolové traktory. Značku LKT již znají tisíce spokojených uživatelů po celém světě. Společnost LKT s.r.o. navázala na 50letou tradici výroby a svým know-how se řadí mezi přední evropské výrobce lesní kolové techniky. Hlavním výrobním programem je výroba lesních kolových traktorů v rozsahu výkonů 50 kW - 120 kW. Kromě toho společnost využívá své technologické kapacity také k výrobě svařenců pro výrobce zemních, stavebních a silničních strojů.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Ivan Kunz

1) z podkladů Veterán, Novinky z techniky

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.