AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Lemken vstupuje do segmentu samojízdných postřikovačů s modelem Nova 14, tady jsou první informace

Zveřejněno: 30. 10. 2019

Lemken donedávna nabízel jen tažené a nesené postřikovače na ochranu rostlin. Od příštího roku se to změní. Výrobní program obohatí jak nesená rozmetadla, tak samojízdný postřikovač – u obou Lemken využil spolupráce s externí firmou.

Lemken Nova 14

Jak jsme již před léty informovali, Lemken opravdu svůj sortiment techniky na ochranu rostlin obohatí o samojízdný postřikovač. Na veletrhu Agritechnica 2019 ukáže model s názvem Nova 14, který však nepochází čistě z vlastního vývoje. Postřikovač je vyvinut německým výrobcem postřikovačů Bräutigam na základě požadavků firmy Lemken. Design postřikovače je konvenční – vpředu kabina, následuje motor, nádrž a postřikovací ramena.

Aby postřikovač Nova 14 vyhovoval současnému trhu, nabídne objem nádrže 4800 a 7200 litrů a pracovní šířky 24 až 39 metrů. Lemken vsadil na kabinu od výrobce Claas, kterou využívají i konkurenční výrobci. Kabina nabídne dostatek ochrany a pohodlí včetně ovládací loketní opěrky. Aplikační technologie však pochází od Lemkenu - MegaSpray připojený k terminálům CCI 800 nebo CCI 1200. Technologie mimo jiné zahrnuje naváděcí systém. Platforma Agrirouter se zase postará o výměnu dat mezi ostatními stroji a kanceláří.

Teleskopický podvozek umí nastavit rozchod kol od 1,8 do 2,3 metrů. Hydraulické nastavení bude výbavou na přání. Lze použít pneumatiky o šířce 300 až 650 mm. Díky integrovanému řízení zadní náprava dokonale sleduje trajektorii přední nápravy. Postřikovač bude mít 1,20 m vysokou světlou výšku. U vysokých rostlin bude možné výšku zvýšit na 1,60 m. O komfort jízdy a přesný postřik se stará nezávislé hydropneumatické odpružení kol. Systém ABC (Adaptive Balancing Control) vyrovnává hliníková aplikační ramena a udržuje jejich výšku nad porostem. Až pět senzorů umožňuje udržovat rameno v adekvátní vzdálenosti od země. Aplikační trysky lze ovládat individuálně.

Lemken Nova 14 se představí za pár dní v Hannoveru a bude k dispozici od poloviny roku 2020. Lemken výrazně posiluje výrobní program na ochranu rostlin, nedávno oznámil spolupráci se společností Sulky, která bude pro něj vyrábět nesená rozmetadla hnojiv. Na veletrhu Agritechnica bude představen i nový podmítač Koralin.

Autor: nieuweoogst.nl, Milan Jedlička
Foto: Lemken

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.