TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Léta ho skoro nikdo neviděl, archiv vydal dobové video Humpoleckých nakladačů z přelomu století

Zveřejněno: 23. 12. 2019

Naskytla se možnost podívat se na dobové video o produktovém portfoliu firmy Humpolecké strojírny Humpolec, která se dodnes zabývá výrobou čelních nakladačů (dříve vyráběla i závěsné nakladače). Video se dlouhou dobu nacházelo v archivu.

Ilustrační foto - Youtube/martin mišurák

Co se strojírenství týče, k Humpolci neodmyslně patří Humpolecké strojírny Humpolec. Jejich tradice výroby zemědělské techniky sahá až do roku 1957. „Prvním nakladačem byl nesený stroj NUJN100, ke kterému se záhy přidal i závěsný otočný NUJZ 150. V roce 1975 byl vyroben první český čelní nakladač NKC 800. V roce 1968 se rozjela produkce UNHZ 500. Populární „pětistovka“ se vyráběla až do roku 1992. Celkem se jich prodalo více než 38000 a mnohé z nich jsou dosud v provozu. Až v roce 1989 se „pětistovka“ dočkala svého nástupce. Nakladač ND4-039 byl ovšem poslední z řady závěsných nakladačů. Jeden z nejlépe vybavených sériově vyráběných závěsných nakladačů UNHZ 750 z roku 1972 měl i vyhřívanou kabinu. Ve výrobě se udržel do roku 1994 a celkem jich opustilo brány Humpoleckých strojíren více než 15000,“ informuje výrobce na svých stránkách. Po roce 1989 přednost dostaly jednoznačně čelní nakladače. Od 80. let se vyráběla nová generace čelních nakladačů. Nejoblíbenější byly modely ND5-014 a ND5-032. Na Techagru 1997 Humpolecké strojírny dostaly zlatou medaili za řadu nakladačů FL. Z koncepce nakladačů FL vychází i současné modely, které mají Humpolecké strojírny ve svém výrobním programu.

Video, které nám bylo poskytnuto, informuje o výrobním programu z přelomu 20. a 21. století. Úvod videa informuje o dosaženém milníku - 150 000 dodaných hydraulických nakladačů zákazníkům za 45 let. Divák se též dozvídá o tom, že nosným výrobním programem je výroba hydraulických čelních a závěsných nakladačů.

Prvními představenými stroji jsou dva modely závěsných nakladačů ND4-039 a ND4-027 s kabinou. Nechybí zmínka o pohonu, výkonnosti a využití při nakládání různých materiálů od písků až po chlévskou mrvu a využití i ve stavebnictví. ND4-027 patřil mezi robustnější typy. Měl dvě čerpadla, chladič oleje a vylepšené hydraulické prvky.

Další část videa se věnuje již hlavnímu exportnímu programu – čelním nakladačům, které je možné díky konzole namontovat na různé typy traktorů. Převážně však na traktory Zetor UŘ I, II a III. Průvodce zmiňuje konkrétně modely ND5-032 a NH5-040, které jsou odzkoušeny kromě na traktorech Zetor UŘ I také na některých modifikacích traktorů John Deere, Ford, Steyr a Belarus. Zmíněn je i silnější model čelního nakladače NH5-050 pro traktory Zetor UŘ I a UŘ III, který lze po úpravě konzole zavěsit i na jiné traktory. Následně je divák seznámen s ovládáním čelních nakladačů, výbavou a využitelností – v komunálu, zemědělství a na stavbě.

Závěr videa je věnován příslušenství k čelním nakladačům (lopaty, stohovací zařízení, drapákové vidle, hák, paletizační vidle atd.). Vidíme manipulaci s balíky, stohování za pomocí čelního nakladače a stohovacího zařízení s výškovým dosahem 5,5 m, přibližování balíků, přemísťování palet, nakládku brambor či krájení siláže. Zajímavé je zdůraznění finančního rozdílu mezi čelním nakladačem s paletizačními vidlemi a vysokozdvižným vozíkem.

Firma Humpolecké strojírny Humpolec a.s. (patří do skupiny Agrostroj Pelhřimov - největší univerzální kooperant v Evropě a největší výrobce zemědělských strojů v České republice) dodnes vyrábí čelní nakladače a příslušenství pod označením TracLift.

Za možnost zveřejnění videa děkujeme pánům - Josef Straka a Vojtěch Hubálek.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Youtube/martin mišurák

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.