Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Lis s pevnou komorou Kverneland 6500F je schopen provádět vázání balíku do fólie a ovládat funkce traktoru

Zveřejněno: 6. 10. 2022

Lis s pevnou komorou Kverneland 6500F byl před pár lety modernizován. Nyní přichází s možností vázání balíku do fólie. Kromě toho lis umí za pomocí systému Tractor Implement Management regulovat pojezdovou rychlost traktoru podle množství přicházející hmoty do lisu tak, aby byl optimálně využit.

Lis Kverneland 6500F je dostupný ve variantě s patnácti noži.

Od roku 2019 má firma Kverneland v sortimentu lis na válcové balíky Kverneland 6500F. Jde o lis s pevnou lisovací komorou a jednoduchou konstrukcí, produkuje balíky s pevně daným průměrem. Lis je především určen na lisování vlhkého materiálu v těžkých podmínkách. Zvládne také sklízet velké a hutné řádky zelené senážní píce. Lis má kvůli tomu řádně vyztužené vnitřní komponenty.

Lis Kverneland 6500F je osazen sběracím ústrojím XL+ o šířce 2,3 metru. Pět řad prstů zajišťuje přísun materiálu na vkládací rotor. Stroj dosahuje vysokého výkonu při lisování mokré píce díky menší mezeře mezi plechy sběrače, velkému průměru vkládacího rotoru a vylepšenému systému výklopného dna. Výklopné dno má pod rotorem zaoblenější tvar a funkci paralelogramu. Při vyklopení dna vznikne dostatek prostoru pod celým rotorem.

Výhody technologie vázání do fólie

Stroj je za pomocí osvědčeného systému PowerBind schopen provádět vázání balíku do sítě nebo motouzu. Systém přesně umístí konec sítě přímo do balící komory a nespoléhá se již na tradiční podávací válec nebo gravitaci jako tomu bylo u starších modelů. Pro rok 2022 firma Kverneland navíc přichází s možností vázání do fólie.

Výhody technologie vázání do fólie se projeví především u lisování senážních balíků, díky čemuž tak lze používat jeden ovíjecí materiál. Vázání do fólie je prováděno s velkou péčí, aby nedošlo k poškození fólie. Výsledkem jsou těsnější a kompaktnější balíky s lepší ochranou po obvodu balíku. Přídavná kyslíková bariéra zajišťuje lepší kvalitu balíku a lepší tvar balíku umožňuje efektivnější skladování. Balík svázaný fólií umožňuje snadné vybalení i v mrazu. Ve fólii navíc nezůstává žádné krmivo, a nevzniká tak žádná ztráta. Proces balení do fólie také zefektivňuje nakládání s odpady – všechny lze recyklovat.

Lis Kverneland 6500F je dostupný ve variantě s patnácti noži.
Lis Kverneland 6500F je dostupný ve variantě s patnácti noži.

Aby mohl lis Kverneland 6500F balíky vázat do fólie, byl systém PowerBind upraven. Nyní obsahuje modifikovaný brzdný systém a přídavné válce. Systém je schopen pracovat s různými předpínacími poměry a šířkami rolí (až do maximálního rozměru 1 300 mm), což umožňuje použití fólií od různých dodavatelů. Používání standardních fólií sebou nese řadu výhod jako je snížení nákladů na fólii, delší interval výměny fólií a také snazší manipulaci. Mezi vázáním do sítě nebo fólie lze snadno přepínat.

Robustní provedení lisu Kverneland 6500F

Kverneland 6500F převzal od lisů Kverneland FastBale (lisování bez zastavení) odolné válce a komponenty hnacího ústrojí. Lis používá integrální jednodílnou hlavní vstupní převodovku a rozdělené hnací ústrojí. Lisovací komora a rotor jsou poháněny 1¼” hnacími řetězy. Pevná lisovací komora o rozměru 1,23 x 1,25 metru je tvořena osmnácti profilovanými lisovacími válci. Všechny válce se pohybují na ložiskách o průměru 50 mm. Jde o typ dvouřadých ložisek, která jsou použita na všech hlavních zatěžovaných bodech. Dva válce jsou umístěny na spodu komory lisu a poskytují extra podporu při manipulaci s těžkými balíky s nižším obsahem sušiny. Hustotu balíků má na starosti hydraulický systém, který zajišťuje jejich slisování pro maximální vytlačení vzduchu z balíku.

Lis Kverneland 6500F je dostupný ve variantě s patnácti noži. Každý nůž je individuálně chráněn pružinou proti cizím předmětům. V případě kontaktu s cizím předmětem, například kamenem, se nůž vychýlí. Po překonání překážky se nůž automaticky vrátí do původní polohy. Řezací systém lze aktivovat a deaktivovat pohodlně ze sedadla traktoru. Lis je standardně vybaven terminálem Focus 3 a také a také je ISOBUS kompatibilní.

Lis je nově vybaven systémem TIM (Tractor Implement Management), který komunikuje s terminálem uvnitř traktoru. Systém lze nastavit tak, aby například lis ovládal traktor a zcela automaticky reguloval rychlost pojezdu, rychlost PTO a hydrauliku. Při práci s aktivovaným systémem TIM se musí obsluha soustředit pouze na správný přísun sklízené hmoty do sběrače lisu s tím, že zbytek celého cyklu je již plně automatizovaný. To zahrnuje zpomalení traktoru, jakmile lis dosáhne plného průměru kulatého balíku, což spustí vázací cyklus a potom otevření zadních dveří pro vyklopení balíku. Se systémem TIM komunikují i nové lisy s variabilní komorou Kverneland PLUS.