Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

LUKROM získal oficiální zastoupení značky Horsch v Pardubickém kraji. První stroje již míří k zákazníkům

Zveřejněno: 13. 4. 2022

Nabídka svitavského střediska společnosti LUKROM se rozšiřuje o stroje na zpracování půdy, setí a ochranu rostlin. Zákazníkům z Pardubického kraje nabídne stroje německé značky Horsch.

LUKROM zastupuje ve vybraných regionech České republiky firmu Horsch již dvacet let.

Prostřednictvím svého střediska ve Svitavách LUKROM rozšiřuje své produktové portfolio o techniku na zpracování půdy, setí a ochranu rostlin značky Horsch. Svitavská filiálka je nejmladší pobočkou divize zemědělské techniky společnosti LUKROM. „Středisko funguje od roku 2018. První dva roky bylo v pronájmu, v roce 2020 bylo odkoupeno. Od prvopočátku se specializuje na prodej a servis strojů značky JCB a technologií pro živočišnou výrobu. Od 1. března 2022 středisko získalo oficiální zastoupení značky Horsch v Pardubickém kraji,“ uvedl vedoucí střediska Ondřej Nečas.

„Jelikož jsme se spoluprací s firmou LUKROM spokojeni, nově nám bude zajišťovat dodávky a servis strojů Horsch v Pardubickém kraji.”
Martin Kramer, regionální manažer prodeje z firmy Horsch

Společnost LUKROM vznikla v roce 1991 s cílem zajišťovat komplexní zemědělský servis. Prostřednictvím svých šesti divizí se dodnes angažuje mimo jiné v obchodování se zemědělskými komoditami, poskytování služeb v rostlinné i živočišné výrobě, provozu zemědělských podniků a prodeji zemědělské techniky. Poslední kategorii zabezpečují její vlastní střediska na Moravě i v Čechách. Svitavské středisko se konkrétně zabývá prodejem a servisem mechanických zařízení živočišné výroby, stájového příslušenství, dojicích a chladicích technologií, rovněž má ve své nabídce techniku značek JCB a Horsch. V areálu se nachází dílny včetně skladů náhradních dílů a kanceláře.

LUKROM zastupuje ve vybraných regionech České republiky firmu Horsch již dvacet let. „Jelikož jsme se spoluprací s firmou LUKROM spokojeni, nově nám bude zajišťovat dodávky a servis strojů Horsch v Pardubickém kraji. Právě k zahájení této spolupráce jsem přivezl dárek – rýč jako symbol těžké a pilné práce. Aby byly základy nové spolupráce pevné, přivezl jsem i žulový kámen, který má symbolizovat štěstí a bezvadný průběh spolupráce,“ řekl Martin Kramer, regionální manažer prodeje z firmy Horsch, při příležitosti historicky prvního Dne otevřených dveří svitavské pobočky. Spolu s ním se slavnostní akce zúčastnili i Filip Balderman oblastní manažer firmy Horsch, technický zástupce firmy Horsch Karel Falta a Philipp Horsch, jeden z majitelů firmy. „Je to tady pro mě skoro jako domovina, činní jsme tu přes dvacet let. Vzpomínám si ještě na první setkání s panem Červenkou (majitel a zakladatel LUKROMu, pozn. redakce), kdy jsme si vůbec nedovedli představit, že se spolupráce rozvine do takové podoby. Pro nás jsou důležité dlouhodobé a kvalitní vztahy,“ uvedl v úvodním proslovu Philipp Horsch.

Stroje HORSCH s celosvětovým renomé

Philipp Horsch řídí rodinnou firmu Horsch spolu s bratrem, jeho manželkou a společníkem. Všech jeho pět sourozenců je činných v zemědělství, kterému se věnují celý život. Veškeré aktivity společnosti jsou řízeny ze sídla ve Schwandorfu, kde se také nachází jeden z výrobních závodů (v Německu jsou celkem tři a ostatní v zahraničí). 80 % strojů značky Horsch se doposud vyrábí v Německu. Produkty firmy Horsch jsou dostupné po celém světě.

Návštěvníky přivítaly významné osobnosti ze společností Horsch a Lukrom.
Návštěvníky přivítaly významné osobnosti ze společností Horsch a Lukrom.

Stěžejním předmětem činnosti společnosti Horsch je výroba strojů pro profesionální zemědělce. Vlastní jedno z největších portfolií techniky na zpracování půdy, které navíc neustále rozšiřuje. Reaguje také na výskyt nových oborových témat, jako je omezování chemických látek a zvýšená poptávka po strojích, které dokážou pracovat precizně. Do výrobního programu proto zařadila stroje určené k mechanické likvidaci plevelů a víceúčelové nástroje pro závěsnou techniku.

Během své prezentace Philipp Horsch mimo jiné vyzdvihl systémy zpřesňující aplikaci postřiku, jako je například pulzní systém trysek. Horsch investuje i do vývoje strojů pro cílené přihnojování. První z nich bude na poli testován již letos, přičemž má být schopen aplikovat hnojivo v dávce až 350 kg/ha. Využívat bude systém Section-control a jeho ramena budou vedena osvědčeným systémem Boom Control. Ačkoli se Horsch může v současnosti chlubit nejširším portfoliem postřikové techniky na světě, bude jej i dále rozšiřovat. Philipp Horsch též uvedl, že jeho stroje lze nakonfigurovat podle půdních podmínek daného zákazníka (nabízí se například možnost volby z až šesti druhů secích botek). Horsch je také jediným výrobcem obou typů dávkovačů – s přetlakem i s pod tlakem. Určené jsou pro secí stroje Horsch Maestro. Majitel společnosti na akci nezapomněl zmínit ani vlastní vývoj telemetrie a její přínosy. Prostřednictvím HorschConnect lze například zjišťovat aktuální polohu stroje na poli nebo ovládat secí stroje pomocí aplikace. Stroje Horsch se systémem HorschConnect budou v budoucnu propojené s výrobním závodem, zaznamenávat data a optimalizovat servis.

HORSCH jako významný hráč na českém trhu

„První stroje prodané svitavskou pobočkou míří do Zemědělské družstva Dolní Újezd. Další stroje Horsch jsou objednané – čeká se na jejich výrobu – a další už jsou v řešení. Poptávka po různých typech strojů Horsch je sezónní. Nejprodávanější kategorií je pravidelně technika na zpracování půdy. Stálicemi prodejů jsou diskový podmítač Horsch Joker, kypřič Horsch Terrano, hloubkový kypřič Horsch Tiger a ze secích strojů Horsch Pronto. Se svou technikou na zpracování půdy patří Horsch mezi významné hráče na českém trhu,“ uvedl Ondřej Nečas. Jím vyjmenovaná technika byla prezentována na ploše před dílnou spolu s postřikovou technikou – se samojízdným modelem Horsch Leeb 8.300 PT a taženým modelem Horsch Leeb 6LT. Spatřit bylo možné i stroje, jež brzy zamíří do Dolního Újezdu. Šlo o velkoplošný secí stroj Horsch Maestro 24.50 SV a meziřádkový kypřič Horsch Transformer 12 VF.

Řada secích strojů Horsch Maestro zahrnuje mnoho modelů – Horsch Maestro SV, CV/CX, DV i RV. Toto portfolio bude brzy doplněno také o modely Horsch Maestro RX a SX. Kypřič Horsch Transformer VF je v závislosti na šířce řádku mezi rostlinami možné osadit různými druhy radliček, které jsou dostupné i s odolnějším karbidovým povlakem. I v tomto provedení radlička pracuje maximálně naplocho, aby docházelo k přesnému zpracování půdního horizontu. Výška rámu 660 mm umožňuje pozdní kypření vzrostlých plodin. Zvláštností stroje je jeho krátká konstrukce a lze jej agregovat se slabšími traktory. Kypřič je vybaven bočním posuvným rámem, kompletně zabudovaným do hlavního rámu stroje. Vystavený kus disponoval kamerovým naváděním. Kamera pracuje v režimu 2D nebo 3D a rozpoznává barvy porostu.

Secí stroj Horsch Versa 3  o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin.
Secí stroj Horsch Versa 3 o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin.

Návštěvníkům byl prezentován i první elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR, který nabízí vysokou variabilitu výsevku a flexibilní rozteč řádků. Stroj je posazen na rotačních branách Horsch Express. Za pomocí univerzálního klíče lze u něj snadno a rychle nastavit přítlak botky, hloubku setí, výsevek apod. Zajímavým řešením je elektricky poháněné dávkování SmartClip. Secí stroj Horsch Versa 3 KR využívá novou dvoudiskovou secí botku DuoDisc, která zajišťuje přesné a rovnoměrné uložení osiva.

Inovovaný secí stroj Horsch Pronto 3-6 DC je vybaven novou generací zásobníku, v jehož horní části – pod šedým, snadno odnímatelným krytem – se nově nachází integrovaný ventilátor.
Inovovaný secí stroj Horsch Pronto 3-6 DC je vybaven novou generací zásobníku, v jehož horní části – pod šedým, snadno odnímatelným krytem – se nově nachází integrovaný ventilátor.

Dalším vystaveným strojem byl nový Horsch Pronto 6DC. Nový model secího stroje Horsch Pronto 6DC zachovává osvědčenou koncepci svých předchůdců, která však byla vylepšena – tak, aby mohl secí stroj pracovat po delší dobu i v mokrých podmínkách. Zcela nový je zásobník, který mimo jiné usnadňuje a zpřesňuje kalibraci výsevku. Díky speciální konstrukci rámu má secí stroj Horsch Pronto 6DC nízkou „prázdnou hmotnost“, a není tak k jeho provozu zapotřebí příliš výkonný traktor. Pneumatikový pěch je složen z většího počtu odolných pneumatik.

Prezentovány byly i prutové brány Horsch Cura ST, které vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí odolnou proti zkroucení. Brány ke své práci využívají zalomené mechanicky zavěšené pruty vyznačující se vysokou boční stabilitou. Pružinový systém zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm.