TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Mulčovače TMC Cancela nabízejí mnoho důvodů, proč o nich začít přemýšlet

Zveřejněno: 5. 10. 2021

Na Dni lesnické techniky v Jiřicích u Humpolce představila firma Manatech CZ novinky ve svém portfoliu, a sice lesní frézy a mulčovače španělského výrobce TMC Cancela. Společným jmenovatelem těchto strojů jsou patentované konstrukční prvky, díky kterým jsou frézy a mulčovače nejrůznějšího druhu použitelné prakticky ve všech podmínkách lesnictví a zemědělství.

Na Dni lesnické techniky firmy Manatech CZ mohli návštěvníci zhlédnout praktickou ukázku lesního mulčovače typu TFX200.

Metoda mulčování je velkým trendem posledních let. S ekologických a ekonomických důvodů se zájem o ni stále zvyšuje, což má za následek rozrůstající se trh se stroji, které se při mulčování uplatní. Své řešení nabízí více než čtyřicet let i firma TMC Cancela specializující se na vývoj a výrobu lesních fréz a mulčovačů. V současnosti má v nabídce lesní, travní a víceúčelové mulčovače a nechybí ani drtiče kamení. Mulčovače lze v závislosti na konkrétním typu propojit s traktorem, teleskopickým manipulátorem, smykem řízeným nakladačem, dálkově ovládaným strojem, kompaktním nakladačem nebo rýpadlem.

Lesní mulčovač TMC Cancela lehké kategorie

Na Dni lesnické techniky firmy Manatech CZ mohli návštěvníci zhlédnout praktickou ukázku lesního mulčovače typu TFX200, vhodného pro mulčování větví, nízkých stromů a křoví včetně pařezů po kácení dřevnatého porostu. Využití nalézá také při drcení zbytků po těžbě dřeva, ekologické likvidaci existujícího porostu a přípravě povrchu, například pro novou výsadbu v lese. Stupeň mulčování je velmi vysoký, často končící pilinami. Mulčovači nebrání v práci ani přítomnost kamenů.

Mulčovač je osazen rotorem o průměru 508 mm, patří tedy do lehčí kategorie. Je také vybaven vyměnitelnými kladivy s dlouhou životností, která jsou umístěná ve spirále a vyrobena ze speciálních slitin a tvrdokovu. Jejich speciální design umožňuje vynikající penetraci materiálu a zajišťuje dlouhou životnost.

Rám mulčovače je vyroben z vysokopevnostní oceli.
Rám mulčovače je vyroben z vysokopevnostní oceli.

Rám mulčovačů je vyroben z vysokopevnostní oceli. Nejvíce namáhané pracovní části disponují konstrukcí z otěruvzdorné oceli.

Mulčovač je osazen vyměnitelným protiostřím. Při první jízdě je možné čelo mulčovače zvednout, aby se frézovaná hmota co nejlépe rozprostřela. Pokud je potřeba provádět čistší práci, například srovnávat povrch do roviny, zadní čelo je možné sklopit. Díky protiostří je tvořena rovina a zároveň je hmota částečně zapravována do země.

Zajímavostí je, že má TMC Cancela patentované uchycení do třetího bodu, který je propojený s převodovkou. To přináší lepší kopírování terénu. Mulčovač také využívá turbo-spojky, které v případě přetížení zajistí, aby nedošlo k zastavení celého traktoru. Díky turbo-spojkám kardan dále rotuje, rotor se zpomalí a nedojde ke spálení řemenů. Na každé straně mulčovače se nachází šest řemenů a jedna turbo-spojka.

Požadovaný výkon traktoru činí 200 koní. Ideální také je, aby měl plazivé rychlosti.

Lehké mulčovače TMC Cancela pro mulčování trav, rostlinných zbytků a drobného náletu

Ve spojení s traktorem Case IH Maxxum 150 se prezentoval víceúčelový zemědělský mulčovač TP, jenž se vyznačuje pevností a nízkou hmotností. Kvalitní mulčování zajišťuje také široká škála jeho konfigurací, díky čemuž zvládne zlikvidovat dřevo o průměru až do 6 cm. Vyrábí se v pevném nebo posuvném provedení, je možné ho připojit jak do předního, tak i do zadního závěsu traktoru. Dalšími významnými částmi mulčovače jsou ližiny, kopírovací kola, případně ocelový válec, po kterém se mulčovač při práci pohybuje. Lze tak dosahovat nejen dobrého kopírovacího efektu, ale také jednoduchým způsobem nastavit i pracovní výšku stroje. Prezentovaný model je určen pro traktory o výkonu od 60 koní.

Ve spojení s traktorem Case IH Maxxum 150 se prezentoval víceúčelový zemědělský mulčovač TP, jenž se vyznačuje pevností a nízkou hmotností.
Ve spojení s traktorem Case IH Maxxum 150 se prezentoval víceúčelový zemědělský mulčovač TP, jenž se vyznačuje pevností a nízkou hmotností.

Třetí prezentovaný mulčovač, tentokrát typu D1, byl netradičně připojen k zadnímu závěsu teleskopického manipulátoru Dieci Agri Tech 35.7 VS.

Vertikální mulčovač pro čištění a údržbu sadů, vinic a travnatých ploch.
Vertikální mulčovač pro čištění a údržbu sadů, vinic a travnatých ploch.

Šlo o vertikální mulčovač pro čištění a údržbu sadů, vinic a travnatých ploch. U strojů s vertikální osou rotace je pracovní část konstrukčně řešena jako otáčející se kotouč ve vodorovné poloze, na jehož obvodu jsou umístěny různé nože. Kromě standardních nožů je možno mulčovač osadit i různě tvarovanými noži a řetězy – podle druhu vykonávané práce. Mulčovač s vertikální osou rotace vyžaduje menší příkon v porovnání se stejným pracovním záběrem horizontálního mulčovače, což je dáno zejména jeho konstrukcí a tvarem používaných nožů. Mulčovač D1 je konstruován tak, aby traktor spotřebovával jen takové množství paliva, které odpovídá vykonávané práci. Mulčovač je proto lehký, ale přitom robustní a odolný.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.