Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nakladače CLAAS TORION přichází na trh s novou konstrukcí Z-kinematiky a zesílenými komponenty

Zveřejněno: 7. 9. 2022

Na trh přicházejí středně velké nakladače CLAAS TORION s novou konstrukcí Z-kinematiky výložníku. Větší modely CLAAS TORION 1611 a 1611 P zase mají zesílené nápravy.

Středně velké nakladače CLAAS TORION nyní přichází na trh s novou konstrukcí Z-kinematiky výložníku, který má zesílená a prodloužená ramena a výkonnější hydraulická čerpadla.

Kolové nakladače pro zemědělský sektor, které vyvinula společnost CLAAS ve spolupráci s firmou Liebherr, jsou od roku 2018 dostupné na mnoha evropských trzích. Tři řady s celkem jedenácti modely pokrývají rozsah provozních hmotností od 4,6 do 20 tun a výkonové rozsahy motoru od 46 do 245 koní. Od roku 2018 si své majitele našlo již 1 000 těchto nakladačů.

Středně velké nakladače CLAAS TORION nyní přichází na trh s novou konstrukcí Z-kinematiky výložníku, který má zesílená a prodloužená ramena a výkonnější hydraulická čerpadla. Díky nové Z-kinematice nabízí výrazně větší zdvihací sílu, zejména v dolní poloze výložníku, a také větší přídržnou sílu v horní poloze výložníku, takže lze používat větší lopaty a těžší drapáky. Díky paralelnímu vedení pro provoz s paletizačními vidlemi není nutné ruční manévrování. Tato funkce se aktivuje pouhým stisknutím tlačítka.

Větší modely CLAAS TORION 1611 a 1611 P mají zesílené nápravy, takže se jejich provozní hmotnost zvýšila na 15 810, resp. 15 200 kg. Provozní hmotnost modelu CLAAS TORION 1285 činí 13 570 kg. Nakladače jsou dodávány se standardní verzí Z-kinematiky výložníku, na přání pak s kinematikou HIGH LIFT, která při vyklápění lopaty na zeminu umožňuje maximální výšku 4,52 metru.

Větší modely CLAAS TORION 1611 a 1611 P mají zesílené nápravy, takže se jejich provozní hmotnost zvýšila.
Větší modely CLAAS TORION 1611 a 1611 P mají zesílené nápravy, takže se jejich provozní hmotnost zvýšila.

Při opakujících se manipulačních operacích přijde vhod řada automatických funkcí. Vedle návratu lžíce do výchozí polohy může obsluha nakladače CLAAS TORION nastavit horní a spodní koncovou polohu výložníku až pro dvě různá nářadí. Dále je možné aktivovat funkci vyklepávání lžíce. K dispozici je také asistent sklápění. Všechny nakladače lze vybavit vážicím zařízením s paměťovou funkcí.

Aby nakladače CLAAS TORION reagovaly na pokyny obsluhy rychle (s cílem zkrátit pracovní cykly), mají motory nakladačů zvýšený výkon. Nakladače disponují také větším olejovým čerpadlem převodovky VARIPOWER. Výkonnější komponenty pohonu pojezdu poskytují vozidlům větší trakci a zlepšují jejich jízdní dynamiku.

Pohled do kabiny nakladače CLAAS TORION.
Pohled do kabiny nakladače CLAAS TORION.

Pro jízdu po silnici nabízí převodovka tři jízdní rozsahy, přičemž maximální trakce je dosaženo v jízdních rozsazích I a II – v činnosti jsou dvě axiální pístová čerpadla. Pro jízdu po silnici v jízdním rozsahu III se používá pouze jedno čerpadlo a otáčky motoru se snižují prostřednictvím systému SMART ROADING (CLAAS TORION 1611 P: 40 km/h při 1600 ot/min), což výrazně snižuje spotřebu paliva. Pro udržení konstantní pojezdové rychlosti slouží tempomat s pamětí otáček, který je uplatnitelný například při práci se silážními vidlemi nebo zametačem. Stroje navíc pracují efektivně za pomocí funkce DYNAMIC COOLING, která upravuje otáčky ventilátoru – od 100 do 1050 ot/min – podle potřeby chlazení.

Model CLAAS TORION 1285 s výkonem 157 koní nahrazuje předchozí modely CLAAS TORION 1177 a 1410 s výkonem 137, resp. 165 koní, zatímco u modelu CLAAS TORION 1611 došlo ke zvýšení výkonu na 207 koní a u modelu CLAAS TORION 1611 P na 252 koní.