Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nejvýkonnější kompaktní nakladače Bobcat S86 a T86

Zveřejněno: 4. 10. 2022

Díky silnějšímu motoru a vyššímu hydraulickému výkonu jsou stroje Bobcat S86 a T86 nejvýkonnějšími kompaktními nakladači, které společnost kdy vyrobila.

Jedním z nejzajímavějších nových aspektů modelů Bobcat S86 a T86 je, že oba stroje poprvé nabízejí výběr ze tří různých výstupů přídavného průtoku.

Oba stroje využívají osvědčený motor Bobcat 3,4 l splňující normu Stage V – s výkonem 78 kW (105 koní) při 2600 ot./min. Stejně jako u všech nakladačů řady Bobcat R je použit řadový motor s přímým pohonem, což zlepšuje možnosti chlazení motoru a hydraulických součástí. Tato změna zvyšuje spolehlivost u aplikací s vysokou intenzitou, jako je stavba silnic či práce v lese.

John Chattaway, produktový manažer pro nakladače Bobcat, říká: „Nakladače Bobcat S86/T86 navazují na velmi úspěšné zavedení menších modelů Bobcat S66/T66 a Bobcat S76/T76. Naše nejvýkonnější modely pokračují ve stejném trendu nastavením nových standardů ve všech oblastech – od pohodlí a bezpečnosti v kabině po výkon a všestrannost příslušenství. Stroje Bobcat S86/T86 posouvají možnosti kompaktních nakladačů na zcela novou úroveň.“

Jedním z nejzajímavějších nových aspektů modelů Bobcat S86 a T86 je, že oba stroje poprvé nabízejí výběr ze tří různých výstupů přídavného průtoku. K dispozici je standardní konfigurace zajišťující průtok 87 l/min pro aplikace, jako je přeprava a manipulace, nebo tam, kde se používají příslušenství s nízkým hydraulickým průtokem. Bobcat také nabízí dvě další možnosti hydraulického výkonu s využitím nového čerpadla s elektronickým řízením objemu (EDC): funkci vysokého průtoku 138 l/min a novou unikátní funkci Super Flow, která přídavný průtok dále zvyšuje až na 159 l/min.

U všech nakladačů řady Bobcat R je použit řadový motor s přímým pohonem, což zlepšuje možnosti chlazení motoru a hydraulických součástí.
U všech nakladačů řady Bobcat R je použit řadový motor s přímým pohonem, což zlepšuje možnosti chlazení motoru a hydraulických součástí.

Blok s pěti hydraulickými rychlospojkami (který je standardním vybavením v případě možnosti Super Flow) představuje flexibilní přístup k používání různých příslušenství. Z jednoho společného zdroje může obsluha připojit standardní nebo vysokoprůtokové schválené příslušenství k menším ½palcovým rychlospojkám. V případě možnosti Super Flow umožňuje použití ¾palcových spojek maximální výkon i produktivitu schválených pokročilých příslušenství.

High Flow i Super Flow jsou integrovány s jedinečným ovládacím zařízením pro příslušenství (ACD) společnosti Doosan Bobcat. Stroje Bobcat S86 i T86 vybavené řešením High Flow nebo Super Flow jsou rovněž standardně vybaveny systémy Power Bob-Tach pro připojení příslušenství. U strojů s provedením Standard Flow je systém Power Bob-Tach doplňujícím prvkem, který zvyšuje pohodlí i produktivitu. Jeho prostřednictvím může obsluhující pracovník připojovat a odpojovat některá příslušenství, aniž by musel opustit sedadlo, pouze pomocí spínačů pohodlně umístěných v kabině.

Rozšířené možnosti zvedání

Nová konstrukce ramen strojů Bobcat S86 a T86 umožňuje oběma strojům zvednout a přenést více a dosáhnout dále. Toho je dosaženo novou geometrií pracovní skupiny, která zlepšuje zvedací schopnosti v celém rozsahu pohybu ramene. V kombinaci s vysokým hydraulickým výkonem a lehčími a pevnějšími sekcemi ramene z lité oceli nabízejí nakladače vyšší nosnost v celém cyklu zvedání i při plné výšce.

Nová konstrukce ramen strojů Bobcat S86 a T86 umožňuje oběma strojům zvednout a přenést více a dosáhnout dále.
Nová konstrukce ramen strojů Bobcat S86 a T86 umožňuje oběma strojům zvednout a přenést více a dosáhnout dále.

Společně s modely Bobcat S66/T66 a S76/T76 stanovují stroje Bobcat S86/T86 nové průmyslové standardy pro pohodlí v kabině. Patří mezi ně nízká hladina hluku a vibrací uvnitř jednodílné vzduchotěsné a přetlakové kabiny, která je standardně vybavena intuitivním systémem ovládání SJC a informačními displeji. Kabina je také vždy vybavena systémem klimatizace a vylepšeným výhledem pro obsluhu, který lze dále rozšířit prostřednictvím volitelné inovativní kabiny Clear Side (75 % bočních oken této verze kabiny není opatřeno mřížkou). V základní výbavě těchto strojů Bobcat je i zadní kamera. Kromě běžného 5palcového displeje v kabině nabízí Bobcat jako volitelné příslušenství pokročilý 7palcový displej, který poskytuje ještě podrobnější informace o stroji a bezprecedentní možnosti připojení zařízení.

Mezi další klíčové vybavení strojů Bobcat S86 a T86 patří:

  • Bobcat Horsepower Management – rozšířené možnosti řízení výkonu

  • Regulace otáček – maximalizace výkonu a přesnosti příslušenství

  • Torzní zavěšení podvozku 5-Link (volitelně) – pro zvýšenou stabilitu a pohodlí

  • Příprava pro protizávaží – pro zvýšení nosnosti při zvedání a další přizpůsobení stroje

  • Polohování lžíce v obou směrech (standardně) – pro méně vysypaného materiálu a vyšší efektivitu

  • Automatické odpružení výložníku (volitelně) – tato volitelná možnost zajišťuje plynulejší jízdu na nerovném terénu

  • Ventilátor chlazení se zpětným chodem (volitelně) – méně údržby a prostojů