Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nesený a přece polonesený

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Doposud byla volba válce pro nesený stroj kromě jiného závislá na zvedací kapacitě traktoru a na požadovaném zatížení přední nápravy při přejezdech. Proto nemohly být zvláště velké těžké a dlouhé nesené stroje vybaveny těžkými válci pro lepší zpětné utužení půdy. S novým závěsným konceptem pro nesené stroje nabízí nyní firma LEMKEN řešení tohoto problému.

LEMKEN

S nesenou verzí Rubinu 12 představuje firma LEMKEN poprvé svůj nový závěsný systém, který při zvedání neseného stroje přenáší hmotnost na opěrné kolo bez potřeby dalšího vnějšího hydraulického okruhu. Za tím účelem byla poloha středu otáčení na podvozku a spojení s rámem opěrného válce konstruováno tak, že se při zvednutí stroje pomocí zadního tříbodového závěsu traktoru spustí opěrné kolo k zemi a opěrný válec je navíc mechanicky zdvižený nahoru. Zdvih se ovládá výlučně přes zadní hydrauliku traktoru. Přenesení zatížení na úrovni až 650 kg na podvozek stroje odlehčuje zadní nápravě traktoru a slouží tak pro dostatečné dotížení přední nápravy při transportu po veřejných komunikacích.

Nový závěsný systém přináší zemědělci hned několik důležitých předností. Nyní může svůj nesený půdozpracující stroj osadit opěrným válcem v těžším provedení, aby bylo dosaženo lepšího zpětného utužení. Zároveň má méně práce na souvratích, kde nemusí ovládat žádný přídavný vnější hydraulický okruh a profituje z obratnosti neseného nářadí. Kromě toho může být při volbě traktoru prioritou jeho tažná síla a nikoli zvedací kapacita zadního tříbodového závěsu.

Nový závěsný systém je k dostání jako výbava na přání pro krátké talířové brány Rubin 12. Do budoucnosti by měl být přenesen i na další modelové řady radličkových kypřičů a krátkých talířových bran. Cenově příznivý koncept kromě toho otevírá možnost pracovat s polonesenými stroji bez tažné oje, takříkajíc jako s nářadím pevně připojeným v tříbodovém závěsu.

Autor: Lemken
Foto: Lemken

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.