Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

New Holland T7 Methane Power LNG: První prototyp traktoru na zkapalněný zemní plyn

Zveřejněno: 9. 12. 2022

New Holland představil svůj první prototyp traktoru New Holland T7 Methane Power LNG na zkapalněný zemní plyn. Značka plánuje jeho sériovou výrobu. Doplní tak již sériově vyráběný traktor New Holland T6.180 Methane Power s pohonem na CNG (stlačený zemní plyn).

New Holland T7 Methane Power LNG na zkapalněný zemní plyn.

Značka New Holland dlouhodobě prosazuje alternativní paliva jako budoucnost zemědělství a v roce 2006 vytvořila strategii Clean Energy Leader. Od té doby značka nashromáždila v této oblasti rozsáhlé zkušenosti a odborné znalosti, vyvinula koncepty, prototypy, a nakonec i vůbec první komercializovaný traktor na zemní plyn – New Holland T6 Methane Power.

Dnes značka představuje další krok na své cestě za čistou energií v podobě předsériového prototypu traktoru New Holland T7 Methane Power LNG (Liquefied Natural Gas).

Uhlíková stopa farmy je hlavním faktorem určujícím její udržitelnost. A zemědělci stále potřebují výkonné traktory, které mohou pracovat nepřetržitě. Zemní plyn, a zejména biometan, jsou v současnosti ideálním řešením, které zaručuje vyšší výkon stroje a zároveň snižuje emise a provozní náklady.

Co je LNG?

Jedná se o zkapalněný zemní plyn (Liquefied Natural Gas), který vzniká ochlazením a kondenzací zemního plynu do kapalného stavu. Ochlazení zemního plynu probíhá na velmi nízkou teplotu, přibližně na -160 °C. Zkapalněný zemní plyn zaujímá přibližně 600x menší objem než plynný, což je jeho velkou výhodou nejen při skladování a přepravě. LNG je stejně jako zemní plyn tvořen z největší části metanem (90 – 100 %), dále obsahuje zbytky etanu, propanu, vyšších uhlovodíků, dusíku a dalších plynů. Před tím, než dojte ke kapalnění zemního plynu, je nutné jej vyčistit od nežádoucích příměsí. Jeho spalné teplo (výhřevnost) se obvykle pohybuje kolem 55 MJ/kg. Jedná se o namodralou, netoxickou, nekorozivní, průzračnou kapalinu s minimální viskozitou.

New Holland T7 Methane Power LNG může pracovat déle než traktor s pohonem na CNG. LNG je také klíčovým prostředkem pro rozšíření budoucího portfolia strojů koncernu CNH Industrial na zemní plyn, zejména směrem k větší a těžší zemědělské technice a také stavebním strojům.

Předprodukční prototyp New Holland T7 Methane Power LNG nabízí na traktor s alternativním palivem bezkonkurenční výkon. Se svými 270 koňmi poskytuje stejný výkon a točivý moment jako dieselový traktor. Nepotřebuje také příliš objemné nádrže. Je také udržitelnější, protože při pohonu zkapalněným biometanem získávaným z chlévské mrvy a kejdy je více než uhlíkově neutrální.

Doplňování paliva je stejně snadné jako u dieselového traktoru New Holland T7.
Doplňování paliva je stejně snadné jako u dieselového traktoru New Holland T7.

Traktor New Holland T7 Methane Power LNG byl vyvinut ve spolupráci se společností Bennamann, která se specializuje na řešení pro zachycování a opětovné využití fugitivních emisí metanu pro energetické účely.

Několikrát patentovaný přístup společnosti Bennamann zabraňuje vstupu metanu do atmosféry (metan je více než 80krát škodlivější pro globální oteplování než CO2, pokud se měří po dobu 20 let) tím, že jej nakonec přemění na zkapalněný fugitivní metan pro použití jako biopalivo "lepší než nulové emise uhlíku". Toto řešení může významně snížit uhlíkovou stopu průměrné mléčné farmy tím, že zabrání přímým emisím metanu z lagun a nádrží na kejdu, a zároveň poskytuje řadu dalších výhod. Mezi ně patří snížení používání chemických hnojiv náročných na emise CO2, nahrazení fosilních paliv používaných v traktorech, výroba elektřiny a dodávka tepla a snížení potřeby aplikace kejdy.

Se svými 270 koňmi poskytuje New Holland T7 Methane Power LNG stejný výkon a točivý moment jako dieselový traktor.
Se svými 270 koňmi poskytuje New Holland T7 Methane Power LNG stejný výkon a točivý moment jako dieselový traktor.

Jak to funguje: Vyzkoušený a energeticky nezávislý systém udržitelného hospodaření spočívá v tom, že se shromážděný hnůj hospodářských zvířat převádí do kryté laguny nebo nádrže na kejdu, kde se vypouštěný fugitivní metan (spolu s dalšími znečišťujícími plyny) zachycuje a následně se pomocí zpracovatelské jednotky čistí a přeměňuje na zkapalněný metan. Zkapalňovací jednotku lze jednoduše přišroubovat ke stávající jednotce na zpracování CNG, což je ideální pro farmy, které již vyrábějí vlastní biometan.

Patentované bezodtokové kryogenní zásobníky společnosti Bennamann udržují metan v kapalném stavu při teplotě -162°C, čímž vzniká nový zdroj čisté energie pro traktor New Holland T7 Methane Power LNG. Tato technologie navíc umožňuje přepravu LNG, podobně jako nafty, kamkoli je potřeba.

Díky kombinaci odborných znalostí a zdrojů společností CNH Industrial a Bennamann tak mohou zemědělci na celém světě plně integrovat tento cenově dostupný systém Energy Independent do svých farem. Poskytuje také nové příležitosti a zdroje příjmů pro zpeněžení nebo další využití jejich odpadu. Patří mezi ně: výroba paliva za stabilní cenu, prodej přebytečného biometanu na volném trhu, výroba 100 % přírodního hnojiva a přeměna přebytečného metanu na elektřinu pro export do sítě nebo místní využití. Klíčová je možnost výroby elektřiny - tu lze využít k pohonu elektrických vozidel (budoucích zemědělských strojů vedle stávajících osobních automobilů a dodávek) i k napájení farmy.

Jaký je rozdíl mezi LNG a CNH?

V obou případech se jedná o formu zemního plynu, který se používá k pohonu motorových vozidel. CNG (Compressed Natural Gas – stlačený zemní plyn) je uchováván v nádobách pod tlakem 200 barů. Zabírá tak přibližně 200 krát menší objem než zemní plyn. To je však stále třikrát více než v případě LNG. Vozidlo na LNG tak ujede při stejném objemu nádrže přibližně třikrát delší vzdálenost než vozidlo na CNG.

Prototyp traktoru New Holland T7 Methane Power LNG má také unikátní design. Má novou barvu Clean Blue, která zdůrazňuje udržitelná alternativní paliva. Zcela nové vnější prvky zapadají do nového charakteristického designového stylu značky, který je patrný na kapotě s osvětleným logem New Holland. Exteriér doplňují mohutná zadní LED světla a lesklá černá kola. Kabina je vybavena panoramatickou střechou skydome. Inovativní loketní opěrka SideWinder Ultra, nová větší dotyková obrazovka IntelliView 12 a displej CentreView na volantu umožňují intuitivní práci – zatímco ergonomicky tvarovaná a kožená sedadla jsou pohodlná.

Kabina traktoru New Holland T7 Methane Power LNG je vybavena panoramatickou střechou skydome.
Kabina traktoru New Holland T7 Methane Power LNG je vybavena panoramatickou střechou skydome.

Patentovaný palivový systém s aktivní regulací teploty vyvinutý pro tento předsériový prototyp obsahuje kryogenní nádrž z nerezové oceli, která je tvarovaná tak, aby odpovídala svým dieselovým protějškům, čímž maximalizuje prostor a efektivně skladuje LNG. Systém má samonosný vakuový prostor, který izoluje palivo uvnitř a snižuje tloušťku nádrže. Doplňování paliva je stejně snadné jako u dieselového traktoru. Po vyjetí na pole zajišťuje aktivní regulace teploty v nádržích bezproblémový chod motoru.

Tato premiéra traktoru New Holland T7 Methane Power LNG je prvním krokem k sériové výrobě a komercializaci prvního LNG traktoru na světě.