TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

New Holland testuje autonomní vinařský traktor

Zveřejněno: 16. 2. 2018

Po úspěšném představení autonomních traktorů řady New Holland T7 a T8 přichází na řadu viniční speciál T4.110F NHDrive. Bude potřeba řidič?

Speciální T4.110F NHDrive

Koncern CNH Industrial v roce 2016 představil vlastní vizi autonomních traktorů. Pod značkou Case IH se ukázal v USA autonomní traktor bez kabiny, který sdílel základ řady Magnum, ale design řady Optum. U tohoto konceptu se s řidičem nepočítalo. Jenže vývoj autonomních traktorů je nejistý vzhledem k různým zákonům v zemích světa. A tak naopak pod značkou New Holland se také představil koncept New Holland T8 NHDrive, jenž využívá autonomní technologie, ale disponuje kabinou. Tyto dva výše zmiňované modely byly představeny na americké půdě. Pro Evropu si CNH přichystal koncept New Holland T7.315 Heavy Duty, který funguje na stejné bázi, jako americká verze New Holland T8 NHDrive.

CNH, respektive New Holland teď udělal obrat o 180 stupňů, co se týče autonomních traktorů a jejich velikosti. Představil totiž koncept autonomního vinařského speciálu T4.110F NHDrive. Společnost New Holland spolupracuje s největším rodinným vinařstvím E. & J. Gallo Winery (USA). V pilotním projektu ve vinařství testují technologii NHDrive pro traktor T4.110F. Tato spolupráce je zaměřena na shromažďování zpětné vazby.

Pilotní program je posledním krokem v projektu New Holland Autonomous Vehicle Program, kde se zkoumají polní práce, které mohou těžit z technologie NHDrive. Malý autonomní model T4.110F je důkazem, že technologie NHDrive je použitelná jak pro výkonné traktory, tak pro speciální modely.

Během počátečního výzkumného a vývojového programu bylo dosaženo dalšího pokroku v integraci různých složek - zejména snímacích a vnímacích prvků a signálních přijímačů. T4.110F NHDrive si stále udržuje kompaktní rozměry.

V projektu Autonomous Vehicle Program se provádí vývoj autonomních systémů - Operator Assisted Autonomy (NHDrive podporuje řidiče v kabině), Supervised Autonomy (obsluha v terénu dohlíží na autonomní stroje) a Full Autonomy (úplná autonomie strojů bez dohledu). Z projektu Autonomous Vehicle Program mohou zákazníci New Hollandu těžit již nyní. Vznikají totiž odvozené technologie v rámci precizního zemědělství New Holland PLM®, Precision Land Management, jako je IntelliTurn™ - systém, který plně automatizuje otáčení na souvrati (tento systém je již k mání jak u New Hollandu, tak u Case IH).

Autor: Milan Jedlička
Foto: New Holland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.