Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nová dimenze vyorávání řepy v podání strojů Holmer Terra Dos

Zveřejněno: 3. 2. 2021

Jedinečný systém Holmer EasyLift zaručuje nejlepší výsledky v oblasti vyorávání. Systematické odlehčování konstrukce je garancí šetrného přístupu k půdě, nový koncept podvozku s integrovanými svahovými senzory zajišťuje stabilitu ve všech polohách a inteligentní Holmer EcoPower kombinuje maximální výkon s minimální spotřebou pohonných hmot – v tom všem je Holmer Terra Dos T4 bezkonkurenční.

Samojízdný sklízeč Holmer Terra Dos

Holmer Terra Dos patří mezi nejlepší sklízeče cukrové řepy současnosti. Německý Holmer své stroje konstruuje stavebnicovým systémem, a tak jsou k dispozici dvou a třínápravové modely s identickými konstrukčními vlastnostmi a řadou inovativních technologií. Pozitivními důsledky identické konstrukce různých modelů Holmer jsou jednotný systém obsluhy, snazší servis a flexibilní dodávka náhradních dílů.

Základní charakteristika sklízečů Holmer:

• Motor Mercedes Benz s výkonem až 626 koní/460 kW

• Široké pásy elevátoru, prosévací a vykládací pásy

• Konstrukčně stejné příčné a podélné škrabákové podlahy

• Intuitivní koncept obsluhy Holmer SmartDrive

• Přímo poháněné nápravy s automaticky regulovaným předstihem

• Důsledně odlehčená konstrukce, díky které je stroj až o 3 tuny lehčí než konkurenční srovnatelné modely aneb šetrný přístup k půdě začíná u hmotnosti stroje

• Vysoce pevná ocel S700

• Perfektní hydraulický koncept

Rozdíly mezi Holmer Terra Dos T4 – 30 a Terra Dos T4 – 40

Holmer Terra Dos T4 – 30 nabízí:

• 2 poháněné nápravy,

• zásobník o objemu 30 m³,

• volitelně i přední nápravu s pneumatikami MICHELIN VF 900/60 R 38 CerexBib 2 a zadní nápravu s pneumatikami MITAS SFT 1250/50 R 32.

Holmer Terra Dos T4 – 40 poskytuje:

• 3 poháněné nápravy,

• zásobník o objemu 45 m³,

• zavěšení hnací trubky třetí nápravy,

• doplňkovou podélnou škrabákovou podlahu,

• dělený a odpojitelný plnicí šnek zásobníku,

• vykládací pás umístěný uprostřed.

Preciznost při sklizni

Délka stonku chrástu, který je díky cepáku sklízeče Terra Dos na cukrové řepě ponechán, činí cca 5-7 cm – v závislosti na oblasti použití a nastavení. Ostatní chrást se ořezává. Automatické hloubkové vedení Holmer EasyLift je rozšířeno i na cepák. Ten, v návaznosti na pokynu řidiče, upravuje výšku automaticky a nechává v půdě pouze tolik centimetrů stonku chrástu, kolik je aktuálně zapotřebí. Při změně výšky chodu válců je cepák automaticky seřízen, a odpadá tak dodatečné a náročné manuální seřizování. Vedení cepáku probíhá hydraulicky a bez opěrných kol.

DLG (Německá zemědělská společnost) vyznamenala vyorávací agregát HR za jeho revoluční hloubkové vedení jednotlivých řádků pro každý pár vyorávacích radlic už v roce 2009. Od té doby Holmer ve vývoji dále pokračuje s tím, že od roku 2015 funguje hloubkové vedení jednotlivých řádků automaticky (pro šest, osm, devět nebo dvanáct řádků).

Dokonalá čistota

Čistá a nepoškozená řepa znamená vydělané peníze. Terra Dos je k tomuto účelu jako stvořený. Veškerá čisticí a transportní zařízení jako prosévací pás, prosévací kola nebo elevátor jsou optimálně nastaveny na maximální výkon a dokonalé čištění.

Veškerá čisticí a transportní zařízení jako prosévací pás, prosévací kola nebo elevátor jsou optimálně nastaveny na maximální výkon a dokonalé čištění
Veškerá čisticí a transportní zařízení jako prosévací pás, prosévací kola nebo elevátor jsou optimálně nastaveny na maximální výkon a dokonalé čištění

Pomocí automaticky řízeného a přepínatelného zásobníkového šneku je řepa v zásobníku optimálně rozdělována a stav naplnění je monitorován dvěma ultrazvukovými čidly. Tak je vždy zaručeno ideální rozdělení hmotnosti a maximální trakce.

Pomocí automaticky řízeného a přepínatelného zásobníkového šneku je řepa v zásobníku optimálně rozdělována a stav naplnění je monitorován dvěma ultrazvukovými čidly
Pomocí automaticky řízeného a přepínatelného zásobníkového šneku je řepa v zásobníku optimálně rozdělována a stav naplnění je monitorován dvěma ultrazvukovými čidly

Přes prodloužený vykládací pás může být cukrovka pohodlně překládána buď v průběhu jízdy na návěs odvozce, nebo jednoduchým způsobem ukládána na široké haldy řepy na okraji pole. Automaticky spínané příčné a podélné škrabákové podlahy přitom zajistí rychlé vyprázdnění zásobníku.

Koncept podvozku

Spolehlivou základní kostru s optimalizovanou hmotností tvoří rovný rám s centrální rourou z vysoce pevné oceli S700 – vyrobený z jednoho kusu. Přední část základního vozidla je napojena na hlavní rám prostřednictvím 60° lomeného kloubu. Stroj je tak snadno ovladatelný v jakékoli situaci.

Přesazená jízda garantuje, že bude dvojité přejíždění během vyorávání maximálně vyloučeno
Přesazená jízda garantuje, že bude dvojité přejíždění během vyorávání maximálně vyloučeno

Přesazená jízda garantuje, že bude dvojité přejíždění během vyorávání maximálně vyloučeno. Každé kolo Terra Dos T4-30 má přitom vlastní stopu. Tím se důsledně zabrání škodlivému zhutnění půdy. Síly se přenáší plošně přes velké stykové plochy pneumatik. Pozitivními efekty jsou jak šetrná jízda, tak optimální hodnoty skluzu. Takto probíhá skutečná ochrana půdy.

Komfort

Krátká sezóna vyorávání vyžaduje dlouhé pracovní dny – o to důležitější je, aby měl řidič optimální pracovní prostředí. V komfortní kabině Holmer II jsou proto všechny ovládací prvky ergonomicky uzpůsobeny řidiči. Celoprosklená odhlučněná kabina s hlubokotaženým jednodílným šikmo stoupajícím čelním sklem poskytuje perfektní výhled na seřezávací nože, vyorávací radlice a čisticí válce. Osvědčená komfortní kabina tak zaručuje komfortní použití stroje nepřetržitě po celý den a spokojenost obsluhy při práci. Volitelnou výbavou je dokonce i tiskárna pro okamžitý tisk zakázek.

Krátká sezóna vyorávání vyžaduje dlouhé pracovní dny – o to důležitější je, aby měl řidič optimální pracovní prostředí
Krátká sezóna vyorávání vyžaduje dlouhé pracovní dny – o to důležitější je, aby měl řidič optimální pracovní prostředí

Holmer SmartDrive je intuitivní koncept ovládání pro Terra Dos T4. Kombinace dotykového terminálu, joysticku a Jog-Dial garantuje, že jakákoliv požadovaná funkce je rychle a jednoduše dostupná. Rychlé přístupy zajistí řidiči, který je nejdůležitějším článkem v celém procesu sklizně cukrové řepy, pohodlí při práci. Terra Dos T4 je při vyorávání řízen automaticky: prostřednictvím hmatače chrástu a impulzů těles radlic, jejichž signály jsou vydávány palubním počítačem jako řídicí impulzy pro nápravy, zůstává vyorávač stále ve stopě.

Na kvalitu sklízečů Holmer Terra Dos poukazuje i fakt, že je využívají i dvě největší službařské firmy poskytující sklizeň řepy v ČR. V minulosti redakce Agroportal24h.cz navštívila například podniky TEIML s.r.o., Agroslužby CZ a Agropt.