AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nová generace čelního zásobníku Kverneland f-drill

Zveřejněno: 9. 8. 2022

Kverneland v Itálii odhalil novou generaci čelního zásobníku Kverneland f-drill, který se připojuje do předního tříbodového závěsu traktoru. Čelní zásobník může být kombinován s různými secími stroji či meziřádkovými kypřiči.

Čelní zásobník Kverneland f-drill slouží k přihnojování půdy průmyslovými hnojivy a k výsevu meziplodin během jejího zpracování.

S rostoucím pracovním záběrem secího stroje stoupá riziko jeho snížené ovladatelnosti. Proto je nutné patřičně dotížit přední část traktoru. Tento problém lze vyřešit používáním secí kombinace s čelním zásobníkem. Tato koncepce také umožňuje použití tažného prostředku s nižší nosností zadního tříbodového závěsu a zároveň snižuje namáhání některých součástí traktoru – především zadních poloos. Rovněž umožňuje agregovat secí stroj s výkonnostně slabším tažným prostředkem, a tím snížit spotřebu pohonných hmot. Použitím čelního zásobníku dochází také ke zvýšení celkové kapacity osiva, kterou by bylo možné využít při jednom plnění stroje. Poptávka po čelních zásobnících se v posledních letech zvyšuje i ve spojitosti s novými technologiemi a jejich využitím při zpracování půdy.

V současnosti již mají zásobníky zapojované do předního tříbodového závěsu traktoru své místo v nabídce většiny významných výrobců techniky pro zpracování půdy a setí. Řadí se mezi ně i firma Kverneland s novou generací čelního zásobníku Kverneland f-drill. Nový čelní zásobník je možné používat s různými secími stroji. Zásobník pojme jak drobná, tak větší semena a hnojivo. Je schopen provádět výsev i hnojení současně. Kromě toho může kombinovat setí hlavní plodiny s pomocnou plodinou.

Využití čelního zásobníku Kverneland f-drill v praxi

Čelní zásobník Kverneland f-dril slouží k přihnojování půdy průmyslovými hnojivy a k výsevu meziplodin během jejího zpracování. Kverneland f-drill je proto uzpůsoben ke krátkodobému skladování osiva nebo agresivního hnojiva, a to sypké (suché) konzistence.

Čelní zásobník Kverneland f-drill má modulární konstrukci, která zajišťuje ideální vyváženost traktoru.
Čelní zásobník Kverneland f-drill má modulární konstrukci, která zajišťuje ideální vyváženost traktoru.

Čelní zásobník například na jaře najde využití ve spojení se secím strojem Kverneland Optima F při dávkování hnojiva. Hnojivo může dávkovat také v kombinaci s podmítačem Kverneland Kultistrip pro pásové zpracování půdy metodou strip-till. Dále je možné zásobník použít v kombinaci se secím strojem a rotačními branami Kverneland e-dril. V létě a na podzim lze zásobník připojit k další řadě modelů rotačních bran a dobře známých secích lišt a vytvořit tak kompaktní sestavu s pracovním záběrem od 3 do 6 metrů. Samozřejmě lze zásobník využít ve spojení i se stroji, které nepochází od Kvernelandu.

Konstrukce čelního zásobníku Kverneland f-drill

Čelní zásobník Kverneland f-drill má modulární konstrukci, která zajišťuje ideální vyváženost traktoru. Při jízdě po silnici nebo při jízdě po poli přijde vhod jeho aerodynamická konstrukce – nebrání výhledu. Čelní zásobník může být na přání vybaven pneumatikovým pěchem a závažím. Kola (stejné pneumatiky používá secí stroj Kverneland U-Drill) slouží pro snížení zatížení přední nápravy traktoru. Slouží také ke zhutnění půdy mezi koly traktoru. Pěch je samořiditelný a tažený, což snižuje požadavky na výkon a spotřebu paliva. Je k dispozici i v komfortní verzi ovládané přes ISOBUS.

Kola (stejné pneumatiky používá secí stroj Kverneland U-Drill) slouží pro snížení zatížení přední nápravy traktoru.
Kola (stejné pneumatiky používá secí stroj Kverneland U-Drill) slouží pro snížení zatížení přední nápravy traktoru.

Nádrž čelního zásobníku Kverneland f-drill lze snadno plnit z velkoobjemových vaků (nakládací výška 1,45 metru). Nádrž je pro snížení hmotnosti a zvýšení odolnosti vůči chemikáliím vyrobena z plastu. Disponuje plastovým dvoudílným víkem. Pro bezpečnou jízdu po pozemní komunikaci lze nádrž vybavit osvětlením včetně LED pracovního světla a výstražnými tabulkami.

Přední zásobníky Kverneland f-drill jsou k dispozici ve dvou velikostech a verzích.
Přední zásobníky Kverneland f-drill jsou k dispozici ve dvou velikostech a verzích.

Přední zásobníky Kverneland f-drill jsou k dispozici ve dvou velikostech a verzích. Verze Kverneland f-drill compact má objem 1 600 litrů a f-dril maxi2 200 litrů (existuje i v dělené verzi f-drill maxi plus). Dávkování osiva nebo hnojiva se provádí pomocí dávkovače ELDOS. Zatímco verze Standard je vybavena jedním dávkovacím ústrojím, verze Duo je vybavena dvěma dávkovacími jednotkami ELDOS, z nichž každá je schopna dodávat 400 kg/ha jednoho druhu hnojiva nebo semena.

Nádrž čelního zásobníku Kverneland f-drill disponuje plastovým dvoudílným víkem.
Nádrž čelního zásobníku Kverneland f-drill disponuje plastovým dvoudílným víkem.

Hmotnost čelního zásobníku Kverneland f-drill činí 658 kg767 kg v závislosti na verzi.

ISOBUS e-com software kompatibilní s „plug and play” umožňuje zásobník připojit k jakémukoliv traktoru kompatibilnímu s ISOBUS systémem. Alternativně lze použít terminály Kverneland IsoMatch Tellus Pro nebo IsoMatch Tellus GO+. Oba jsou plně kompatibilní s ISOBUS systémem. Traktory bez ISOBUS lze aktualizovat na standard ISOBUS pomocí IM Tellus Series.