Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nová generace lisů Fendt Rotana. Nechybí ovíječka a navádění pro jízdu po řádku

Zveřejněno: 23. 8. 2018

Fendt Rotana je nová generace lisů na válcové balíky, která nahradí lisy 1125 F, 2125 F a 2125 F Profi. Fendt dále představuje nový lis Rotana 130 F a s integrovaným balicím ústrojím Rotana 130 F Combi a Rotana 160 V Combi.

Nový lis Fendt Rotana s integrovaným ovíjecím mechanismem.

Nová pohonná koncepce lisů Fendt Rotana slibuje delší životnost a lepší přenos výkonu z převodovky na válečky. Hlavní pohon je nyní rozdělen na dva řetězy. Vkládaný materiál je rozložen rovnoměrněji a pohon je ještě lépe chráněn proti opotřebení. Pokud se lisovací proces náhle zasekne, řetězové kolo se bude stále otáčet a balík může zpomalit. Nová funkce volnoběhu chrání všechny komorové a pohonné součásti před opotřebením v případě problémů při lisování.

Fendt Rotana
Fendt Rotana

Všechny nové lisy Fendt Rotana mají přepracované lisovací válce a vstupní průměr do komory byl snížen. Nová pozice válečků znamená, že balíky se bezpečně otáčejí, jsou hustší a průchod je vyšší. V lisech je také nainstalovaný snímač, který přesně měří hustotu balíku. Řidič je navíc informován, jak má jezdit po řádku (zda víc doprava nebo doleva).

Jak můžete vidět, design lisů se pozměnil tak, aby byl dokonalý přístup do všech důležitých částí. Lisy se ovládají přes Isobus nebo terminály E-link Control a E-Link Pro.

S integrovanou ovíječkou

Součástí lisu Rotana může být integrovaný ovíjecí mechanismus. Balík je za pomocí pohyblivého ramena bezpečně přenesen z lisovací komory na stůl baličky. O ovíjení se stará dvojice válečků po stranách. Při lisování není povinností používat ovíječku. Při lisování například slámy může být vyřazena z činnosti.

Fendt Rotana s ovíječkou.
Fendt Rotana s ovíječkou.

Sólové řešení

Kdo nechce používat lis s baličkou, může sáhnout po sólo řešení v podobě ovíječky Fendt Rollector 130, která je vhodná jak pro lisy s pevnou komorou, tak i pro lisy s průměrem až od 0,90 do 1,30 m.

Fendt Rollector 130.
Fendt Rollector 130.

Fendt v rámci představení inovací pro následující rok představil i inovované sklizňové adaptéry pro řezačky Fendt Katana.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.