Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nová generace lisů na kulaté balíky CLAAS VARIANT 500 s vylepšeným procesem lisování

Zveřejněno: 30. 8. 2022

CLAAS patří mezi průkopníky v oblasti vývoje a konstruování lisů na kulaté balíky a je jedním z předních světových dodavatelů v tomto výrobním odvětví. Nyní přichází s novou řadou lisů na kulaté balíky CLAAS VARIANT 500 RC a RF o šesti modelech, které budou k dispozici již pro nadcházející sklizňovou sezónu. Zatímco modely CLAAS VARIANT 560 a 565 mohou produkovat balíky o průměru 0,90 až 1,60 metru, modely CLAAS VARIANT 580 a 585 až 1,80 metru.

CLAAS VARIANT 500 nabídne lisy v provedení s řezacím ústrojím (RC – ROTO CUT) nebo bez něj (RF – ROTO FEED).

Z vnějšího pohledu zaujme nový moderní design bočních krytů lisu ve stylu písmene Y. Byl převzat ze sklízecích mlátiček CLAAS LEXION a CLAAS TRION a traktorů CLAAS NEXOS.

CLAAS nabídne lisy CLAAS VARIANT 500 v provedení s řezacím ústrojím (RC – ROTO CUT) nebo bez něj (RF – ROTO FEED). Ve verzi RC jsou dostupné čtyři modely CLAAS VARIANT RC: 560, 565, 580 a 585. Všechny pracují s vkládacím rotorem s noži, které dovedou nařezat materiál tak, aby bylo možné slisovat více hmoty do jednoho balíku a jednotlivé balíky pak také snadno rozdružovat. Modely CLAAS VARIANT 565 RC a 585 RC mají zesílené komponenty, jako jsou hnací řetězy a vkládací rotor ROTO CUT s 8 mm silnými prstovými hvězdicemi. Robustní je také systém zajištění jednotlivých nožů. Na rozdíl od ostatních dvou modelů CLAAS VARIANT RC, opatřených osvědčeným řezacím mechanismem se 14 noži s teoretickou délkou řezu 70 mm, jsou tyto dva lisy nyní vybaveny řezacím mechanismem se 17 noži s teoretickou délkou řezu 60 mm. Modely CLAAS VARIANT 560 RF a 580 RF jsou dostupné ve verzi RF se spirálovým rotorem ROTO FEED.

Z vnějšího pohledu zaujme nový moderní design bočních krytů lisu CLAAS VARIANT 500 ve stylu písmene Y.
Z vnějšího pohledu zaujme nový moderní design bočních krytů lisu CLAAS VARIANT 500 ve stylu písmene Y.

Ať už je lis CLAAS VARIANT ve verzi RC nebo RF, vždy má ve výbavě hydraulicky spustitelné dno pro případy ucpání lisu. CLAAS ve svých materiálech uvádí, že ucpání stroje lze pohodlně řešit přes ovládací terminál, aniž by bylo třeba opustit kabinu traktoru. Po stisknutí patřičného tlačítka se otevře zmíněné dno a rotor posune nahromaděnou hmotu přímo do lisovací komory. U strojů s řezacím ústrojím dojde před otevřením dna ještě k zasunutí nožů, které se při následném uzavírání opět automaticky vysunou. Spustitelné dno se aktivně přizpůsobí toku materiálu. Díky automatickému spouštění (až o 30 mm) mohou být plynule zpracovávány také nerovnoměrné řádky. Kvalita řezání přitom zůstává nezměněna. Před zablokováním rotoru systém vydává akustický signál, díky čemuž má pracovník dostatek času na snížení rychlosti jízdy.

Snadnější a bezpečnější je i zakládání rolí sítí do lisu CLAAS VARIANT 500.
Snadnější a bezpečnější je i zakládání rolí sítí do lisu CLAAS VARIANT 500.

Optimalizovaný systém regulace tlaku CLAAS SMART DENSITY s měkkým jádrem

Konstruktéři se u nových lisů CLAAS VARIANT zaměřili na novou regulaci tlaku při lisování. U ramen napínače čtyř nekonečných pásů lze nezávisle měřit polohu i tlak. Nově vyvinutý řídicí software navíc optimalizuje proces lisování. To vše přispívá k dokonalému formování balíků, a to i za ztížených provozních podmínek při lisování travní senáže. Nové lisy nyní dokáží produkovat balíky s hustší vnější vrstvou materiálu, která lépe chrání balík před povětrnostními vlivy. Díky nové regulaci tlaku při lisování lze také dosáhnout ještě přesnějšího nastavení měkkého jádra balíku, například při lisování sena. Rozměry a lisovací tlak měkkého jádra lze nastavit nezávisle na sobě (za všech provozních podmínek).

Snadnější a bezpečnější je také zakládání rolí sítí. K tomu určený válec je ve srovnání s předchozí generací lisů umístěn o 25 cm níže. Bezproblémové dokončení vázacího procesu zajišťují za všech provozních podmínek nová brzda sítě (nezávislá na průměru role) a vylepšená podávací deska. Systém vázání do sítě COVERED (i ve verzi XW – extra široký) byl převzat z lisů předchozí generace. Spirálovitě tvarované válce lisu COVERED XW pak umožňují, aby se síť na hraně balíků překrývala. Na přání lze všechny modely lisů VARIANT 500 vybavit systémem vázání do motouzu.

Lisy CLAAS VARIANT 500 mohou být nově obuty do pneumatik o rozměru 560/45 22,5, tedy o vnějším průměru 1,05 metru.
Lisy CLAAS VARIANT 500 mohou být nově obuty do pneumatik o rozměru 560/45 22,5, tedy o vnějším průměru 1,05 metru.

Lisy CLAAS VARIANT 500 mohou být nově obuty do pneumatik o rozměru 560/45 22,5, tedy o vnějším průměru 1,05 metru. Umožňuje to mimo jiné nově navržený rám podvozku. Na přání lze lisy CLAAS VARIANT 500 dodat se vzduchovým brzdovým systémem.

Jednodušší údržba lisu CLAAS VARIANT 500

Všechny lisy CLAAS VARIANT 500 jsou z výroby standardně vybaveny moderním označením hydraulických hadic Kennfixx, které eliminuje riziko chybného připojení hydraulických hadic. Oj lisu má nový tvar a lépe se přizpůsobí traktoru. Prostřednictvím oje lze lis seřídit také horizontálně – podle velikosti kol. Lisy disponují centrálním mazacím systémem s novou olejovou nádrží a novým, mechanicky poháněným olejovým čerpadlem. Komplexní mazací plány na obou stranách stroje, centrální mazací jednotky a mazací místa s vyznačenými mazacími intervaly zjednoduší každodenní údržbu lisu.

Oj lisu CLAAS VARIANT 500 má nový tvar a lépe se přizpůsobí traktoru. Prostřednictvím oje lze lis seřídit také horizontálně – podle velikosti kol.
Oj lisu CLAAS VARIANT 500 má nový tvar a lépe se přizpůsobí traktoru. Prostřednictvím oje lze lis seřídit také horizontálně – podle velikosti kol.

Lisy CLAAS VARIANT 500 získaly také terminál ISOBUS CEMIS 700 (byl představen v roce 2020). Vedle deseti podsvícených pevných tlačítek je na terminálu umístěn otočný ovladač. Sedmipalcový barevný a dotykový displej nabízí automatické přepínání den/noc. Terminál slouží i jako vstup pro dvě kamery. Funkce terminálu Aux-O a Aux-N, stejně jako funkce UT1 a UT2 a kompatibilita s normou ISO 11783 jsou certifikovány organizací Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF). Terminál CLAAS CEMIS 700 rovněž splňuje stupeň krytí IP 65. Alternativně lze nové lisy ovládat prostřednictvím jiných univerzálních terminálů ISOBUS nebo prostřednictvím terminálu ISOBUS traktoru.

Přehled všech inovací a funkcí nového lisu CLAAS VARIANT 500:

  • Šest nových lisů na válcové balíky CLAAS VARIANT 500 s variabilními lisovacími komorami pro průměry balíků od 0,90 do 1,60 a 1,80 metru

  • Standardní žací jednotka se 17 noži a teoretickou délkou řezu 60 mm a standardní dno žací jednotky PRO pro CLAAS VARIANT 565 RC a CLAAS VARIANT 585 RC

  • Nová regulace lisovacího tlaku CLAAS SMART DENSITY s měřením tlaku a polohy na obou napínacích ramenech pásu pro lepší balík, optimalizované rozložení hustoty v balíku a přesné nastavení měkkého jádra

  • Vylepšené ovíjení sítě s nižší polohou role sítě pro snadnější výměnu role a nová brzda sítě a uvolnění nože

  • Větší pneumatiky až 560/45 22,5 pro větší ochranu půdy

  • Nové olejové mazání s individuálním nastavením množství mazání pro každý řetěz

  • Optimalizované nastavení tažných a vodicích kol sběrače

  • Vybavení hydraulických hadic zásuvnými spojkami Kennfixx

  • Provoz přes terminál CEMIS 700 ISOBUS, který byl představen v roce 2020

  • Moderní panelový design s novým Y-designem (jak se používá na CLAAS LEXION, CLAAS TRION a CLAAS NEXOS)