50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nová generace traktorů Claas Nexos

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Ve vinařství, ovocnářství i v komunální sféře jsou často požadovány malé, obratné traktory, které disponují výkonnými motory a nabízejí řidiči dostatek komfortu při provozu. Nová výrobní řada osvědčených traktorů CLAAS NEXOS s úzkým rozchodem optimálně spojuje tyto požadavky. Vedle vysoce výkonných motorů, menších rozměrů a větší obratnosti se nové modely vyznačují mnoha praktickými detaily při provozu s čelním a zadním pracovním nářadím, novou variantou převodovky a optimálním komfortem v kabině. Poprvé představí CLAAS nový model NEXOS na veletrhu EIMA 2017 od 9. do 13. listopadu v Boloni v Itálii.

Claas

Vysoce výkonné motory

Nová generace NEXOS zahrnuje 14 různých modelů, které se liší svým výkonem a rozměry. Všechny nové modely jsou vybaveny 4-válcovým motorem FPT, který vykazuje klidný chod a vysokou tahovou sílu a pracuje navíc velmi klidně a bez vibrací. Výkon dostupných motorů dosahuje 75 k až 112 k, resp. až 103 k u modelu NEXOS VE, který je navržen pro provoz ve velmi úzkých řádcích vinic. U špičkových modelů 250 VL a 250 F dosahuje motor s CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM) při provozu s vývodovým hřídelem nebo při přepravě navýšení výkonu až 9 koní (Boost) a maximálního krouticího momentu až 440 Nm. Díky tomu je nová výrobní řada NEXOS přibližně o 10% silnější než ta předchozí.

Přizpůsobení otáček stiskem tlačítka

S elektronickým vstřikováním Common-Rail disponuje nyní NEXOS sériově pamětí počtu otáček motoru, volitelně je k dispozici také druhá paměť počtu otáček. Otáčky motoru je možné přesně přizpůsobit stiskem tlačítka. Při práci s vývodovým hřídelem je tak kdykoliv poskytnut odpovídající počet otáček a vysoká výkonnost. Nové motory navíc umožňují delší intervaly údržby 600 hodin, namísto dosavadních 500 hodin.

Optimální technika výfukových plynů s příznivými rozměry

Rozměry modelů NEXOS začínají u modelu VE pro úzké řádky na vnější šířce od 1 m, u modelu VL pro širší řádky vinic od 1,26 m a pro provoz v ovocnářství je k dispozici model F s šířkou od 1,45 m. Všechny motory různých modelů jsou navzdory kompaktním rozměrům vybaveny nejmodernější technikou výfukových plynů, jako je filtr pevných částic, dieselový oxidační katalyzátor a externí recirkulace výfukových plynů s chlazením. Motory navíc splňují požadavky emisní normy IIIB (srovnatelná s Tier 4i) dle předpisů EU.

Vosí pas pro větší obratnost

Před a za přední nápravou mají všechny modely charakteristickou prohlubeň, nazývanou vosí pas, která se osvědčila již u velkých traktorů CLAAS. Tato prohlubeň umožňuje větší rejd předních kol při řízení, díky čemuž je poloměr otáčení také zřetelně menší. O 88 mm kratší přední převis a o 50 mm delší rozvor náprav dělají traktory ještě obratnější a zajišťují navíc maximální držení stopy. Také volitelně dostupná automatika pohonu všech kol se senzorem úhlu natočení kol, která například na souvrati od určitého úhlu natočení kol automaticky deaktivuje funkci pohonu všech kol, přispívá ještě k lepší obratnosti nového traktoru NEXOS.

Více pohodlí pro řidiče

Díky značně nižšímu tunelu vedení převodovky, optimálně uspořádaným ovládacím prvkům a digitálnímu barevnému displeji v přístrojové desce má řidič k dispozici více místa a pohodlí. Kromě vedení kabelů vzadu disponuje nový NEXOS nyní sériově také vedením kabelů vepředu. Díky tomu je možné ovládat čelně nesené nářadí s vlastním řídicím systémem se zavřeným oknem kabiny. NEXOS F je navíc dodatečně k dispozici ve verzi kabrio. 

Nová varianta převodovky

K dispozici je navíc nová varianta převodovky, u které dochází ke kombinaci mechanické redukce s 24 převodovými stupni vpřed a vzad s reverzací směru jízdy REVERSHIFT. Tato převodovka pracuje s elektronicky ovládanou lamelovou spojkou nenáročnou na opotřebení. K pěti dostupným variantám převodovky traktoru NEXOS patří dále převodovka 24 V / 12 R s REVERSHIFT a TWINSHIFT (dva převodové stupně řazené pod zatížením) v top vybavení.

Nová řešení pro čelní připojení

Také nové čelní připojení nabízí mnoho detailních řešení pro vyšší flexibilitu. Pro všechny modely jsou volitelně k dispozici přímo na předním zvedacím závěsu přídavné hydraulické přípojky pro rozvaděč a volnou zpátečku. Alternativou pro klasickou variantu vývodového hřídele s 1000 ot/min je u nových traktorů NEXOS pro čelní nářadí také ekonomický vývodový hřídel s 540 ECO ot/min.

Hydraulika pro všechny případy

Nový NEXOS je k dispozici se dvěma hydraulickými výkony. Hydraulické čerpadlo s výkonem 60 l/min zásobuje efektivně všechna hydraulická zařízení. Pro náročné hydraulické pohony a kombinované provozy je pro hydraulické rozvaděče k dispozici hydraulický systém s čerpadlem o výkonu 60 l/min a pro zadní zvedací závěs je k dispozici čerpadlo s výkonem 27 l/min. Celkem je možné mít až čtyři mechanicky ovládané rozvaděče. Pro rozsáhlé vybavení rozvaděčů je možné instalovat až čtyři elektronické ventily. Ty jsou ovládány přes dva elektronické kolébkové spínače a křížovou ovládací páku ELECTROPILOT. Všechny elektronické ventily disponují regulací průtočného množství, kolébkové spínače dodatečně kontrolou času.

Možnost omezení hmotnosti na 3,5 t

Aby bylo možné provozovat NEXOS v některých zemích s řidičským průkazem pro osobní vozidla, lze celkovou přípustnou hmotnost omezit na 3,5 t. To má velký význam především v komunálním využití.

Nové traktory CLAAS NEXOS s úzkým rozchodem budou sjíždět z výrobní linky na jaře 2017.

Autor: Agrall
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.