Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nové varianty úzkorozchodných traktorů CLAAS NEXOS nabízejí celou řadu vylepšení

Zveřejněno: 11. 2. 2022

CLAAS představil úzkorozchodné a speciální traktory s motorem, který je v souladu s emisní normou Stage V. Traktory CLAAS NEXOS byly opatřeny novou převodovkou, modernizovanou kabinou a inovovaným designem.

Při pohledu na nové speciální traktory CLAAS NEXOS vás okamžitě zaujme jejich modernizovaný design.

Při pohledu na nové speciální traktory CLAAS NEXOS vás okamžitě zaujme jejich modernizovaný design ve tvaru písmene Y, který je od roku 2019 uplatňován i u sklízecích mlátiček CLAAS LEXION a CLAAS TRION. Výrazné obrysy kapoty ji činí tuhou a zároveň dodávají celému traktoru dynamický vzhled – zdokonalená střecha kabiny plynule navazuje na elegantní linii zploštělého povrchu krytu motoru v podobě písmene Y, čímž je vylepšen řidičův výhled dopředu. Jiné zdokonalení těchto traktorů umožnilo optimalizovat montážní bod určený k zavěšení nářadí a příslušenství mezi nápravy traktoru – je plně integrován do traktoru, a tak umožňuje připojit podstatně širší škálu nářadí, než tomu bylo v případě předešlého modelu CLAAS NEXOS.

CLAAS NEXOS – Nejvýkonnější úzkorozchodný traktor na trhu

Traktory dostaly i nové značení. Modely CLAAS NEXOS VE, VL a F s vnější šířkou 1,0; 1,25 a 1,45 metru jsou nyní označovány jako CLAAS NEXOS S, M a L. Nově pak do nabídky přibyly modely CLAAS NEXOS XL s vnější šířkou 1,55 metru, užší modely CLAAS NEXOS MD s šířkou 1,25 metru a CLAAS NEXOS LD s šířkou 1,45 metru určené do sadů. Stroje CLAAS NEXOS MD a CLAAS NEXOS LD jsou k dispozici pouze bez kabiny, zatímco u traktorů CLAAS NEXOS L a CLAAS NEXOS XL je kabina k dispozici na přání.

Součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL je také nový top model CLAAS NEXOS 260 s kabinou – v současnosti jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu.
Součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL je také nový top model CLAAS NEXOS 260 s kabinou – v současnosti jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu.

Součástí sortimentu CLAAS NEXOS S, M, L a XL je také nový TOP model CLAAS NEXOS 260 s kabinou – v současnosti jeden z nejvýkonnějších úzkorozchodných traktorů na trhu. V každé z velikostí S, M a L je na výběr celkem pět modelů s maximálním výkonem motoru od 75 do 120 koní, zatímco v případě strojů CLAAS NEXOS XL jsou k dispozici čtyři typy – od 85 do 120 koní. Řady CLAAS NEXOS MD a CLAAS NEXOS LD pak pojímají vždy čtyři modely s výkonem od 75 do 103 koní.

Traktory CLAAS NEXOS jsou k dostání i bez kabiny.
Traktory CLAAS NEXOS jsou k dostání i bez kabiny.

Nový čtyřválcový motor FPT o objemu 3,6 l, kterým jsou modernizované traktory CLAAS NEXOS opatřené, je vybaven systémem následného zpracování výfukových plynů SCR a vyznačuje se 600hodinovým intervalem výměny oleje. Díky maximálnímu objemu palivové nádrže 100 l (CLAAS NEXOS S: 75 l) je paliva dostatek po celý pracovní den, ať už vykonáváme jakoukoli práci.

Převodovka TWINSHIFT powershift poskytuje novým modelům 30 rychlostních stupňů vpřed a 15 vzad. Nejvyšší silniční rychlosti 40 km/h lze u verze ECO dosáhnout při úsporných a tichých 1 700 otáčkách za minutu, což je v této třídě traktorů nevídané. Pokud jde o změnu směru jízdy, mohou si zákazníci stejně jako dříve vybrat mezi mechanickým reverzem a pohodlným hydraulickým reverzem REVERSHIFT.

Nová kabina traktoru CLAAS NEXOS s vylepšenou ergonomií

Při vstupu do šestisloupkové kabiny zavěšené na silentblocích zaujme rovná podlaha kabiny, která napomohla zvětšit prostor pro nohy a usnadnila nastupování a vystupování. Zvláštní pozornost byla věnována přepracování pracovního prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji. Například krátká řadicí páka umožňuje rychlejší a přesnější řazení a zjednodušuje proces nastupování a vystupování z kabiny pravými dveřmi.

Zvláštní pozornost byla u traktoru CLAAS NEXOS věnována přepracování pracovního prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji.
Zvláštní pozornost byla u traktoru CLAAS NEXOS věnována přepracování pracovního prostoru napravo od řidiče, který nyní působí přehledněji.

Filtrační systém kabiny kategorie 4 (odpovídající normě EN 15695), plně integrovaný do střechy, chrání řidiče před prachem či škodlivými aerosoly a výpary objevujícími se v ovzduší při postřiku plodin. Pečlivě utěsněná kabina zabraňuje tedy pronikání škodlivých látek a současně snižuje hladinu hluku.

Střecha může být z výroby vybavena až osmi přídavnými pracovními světly, nově i typem LED.

Ačkoli jsme se v textu doposud zaměřili převážně na novinky, je potřeba také dodat, že CLAAS NEXOS si zachovává mnohé původní osvědčené prvky. Jde například o odpruženou víceprvkovou přední nápravu PROACTIV s regulací úrovně a výkonnou pracovní hydrauliku. Díky dlouhému rozvoru se všechny traktory CLAAS NEXOS mohou pochlubit vysokou nosností obou závěsů – až 3,11 t vzadu a až 2,8 t vpředu – a standardně se dodávají se zadním vývodovým hřídelem s 540 otáčkami za minutu (volitelně je k dispozici také dvojitý vývodový hřídel s 540/540E nebo 540/1000 otáčkami za minutu).