Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nový Claas Lexion při německém testu dosáhl svého limitu. Výsledkem je 350 sklizených tun za 8 hodin

Zveřejněno: 23. 9. 2019

Claas vyslal svou nejnovější generaci sklízecí mlátičky Lexion, konkrétně šestivytřásadlový model 6900, na největší německý ostrov Rujána. Sklízecí mlátička tam byla vyslána proto, aby prokázala výkonnost nového mláticího systému APS Synflow Walker. Ráno na ostrově pršelo, takže podmínky nebyly zdaleka optimální.

Nová generace sklízecí mlátičky Claas Lexion řady 6000

Kolem jedné hodiny odpoledne vyšlo slunce, takže osmihodinová sklizeň mohla začít. Sklízecí mlátička Claas Lexion 6900 sklízela sto-hektarové pole. Díky redaktorům z německého časopisu profi, kteří se sklizně účastnili a dohlíželi na ni, se nyní můžeme seznámit s dosaženými výsledky.

Úvodem je třeba zmínit, že si Claas předem navolil trasy, kudy se bude sklízecí mlátička a odvozní souprava pohybovat. A to z prostého důvodu - aby nebyly zbytečné prostoje. Od sklízecí mlátičky odvážel obilí traktor s překládacím vozem Hawe ULW 4000, který následně plnil odvozní soupravy na okraji pole. Tyto soupravy pak rovnou mířily na váhu k přesnému zaznamenání hmotnosti obilí. Kromě toho byl z každé dávky odebrán vzorek, aby se stanovila vlhkost, nakonec měla pšenice v 13:00 h 19,3 %, v odpoledních hodinách vlhkost klesla na 16,6 %, večer opět stoupla. Odebrány byly též vzorky pro určení podílu poškozených zrn. I při samotné sklizni na poli probíhalo pravidelné měření ztrát.

Při sklizni byly využívány výhody řídicích systémů Cemos a Cruise Pilot. Obsluha měla vždy aktuální přehled o míře poškozených zrn a v průběhu dne docházelo k optimalizování nastavení sklízecí mlátičky v závislosti na sklizňových podmínkách. Odpoledne panovaly sušší podmínky, takže se podařilo dosáhnout maximálního výkonu. Ve večerních hodinách, kdy byla vlhkost 18,2 %, se motor blížil svým limitům. Drtila se totiž veškerá sláma. Zatížení motoru bylo na úrovni 94 % až 96 %. V tento okamžik se projevil limit systému Cruise Pilot, který nemůže řídit mlátičku rychleji, protože motor dosahuje svého limitu. Systém Cruise Pilot automaticky řídí rychlost sklizně pro dosažení nejlepších výsledků. V závislosti na režimu jízdy, systém monitoruje současně více parametrů, včetně: rychlosti jízdy, objemu plodiny a výnos, zatížení motoru a ztráty zrna.

Jaký je výsledek? Claas Lexion 6900 sklidil 349,8 tun obilí přesně za 8 hodin z plochy 35 ha. Ztráty nepřesáhly 1 % a spotřeba nafty činila 1,55 l/t nebo 15,7 l/ha.

Mláticí systém APS Synflow Walker

Mláticí systém APS Synflow Walker kombinuje urychlování toku materiálu přes APS s přídavným separačním bubnem do mláticího bubnu. Novinkou je právě dodatečný separační buben pro rovnoměrný tok materiálu při současném šetrném zpracování zrna a slámy. Vhodný je pro použití mnoho různých druhů plodin a vyznačuje se zvýšenou průchodností o 25 %.Průměr mláticího bubnu je 755 mm. Šířka agregátu je u sklízecí mlátičky Lexion 6000 1700 mm.

První a poslední, nejnovější generace sklízecí mlátičky řady Lexion na polské výstavě AgroShow Bednary 2019.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) čerpáno z profi

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.