AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nový Lemken Karat 10 s vylepšenou konstrukcí

Zveřejněno: 22. 2. 2022

Ačkoli je u těchto kypřičů způsob uspořádání radliček všeobecně oceňován, firma Lemken se přesto rozhodla jej ještě vylepšit. Nový model Lemken Karat 10 má v případě polonesené verze k dispozici trakční posilovač a systém ContourTrack pro práci v kopcovitém terénu.

Třířadý kypřič Lemken Karat 10 je k dispozici v neseném i poloneseném provedení s pracovním záběrem od tří do sedmi metrů.

Na loňských podzimních tiskových dnech Lemken v Německu byl představen nový třířadý kypřič Lemken Karat 10, který je k dispozici v neseném i poloneseném provedení s pracovním záběrem od tří do sedmi metrů. Radličkový kypřič je určen k použití v rámci minimalizační technologie zpracování těžké půdy, a tudíž pro intenzivní mělké i hlubší zpracování půdy. Vzdálenost nosníků radliček a rozteč radliček dovolují stroji pracovat bez ucpávání.

Intenzivní míchání půdy s Lemken Karat 10

Ve srovnání s jeho předchůdcem má nový Lemken Karat 10 vylepšenou konstrukci, která zajišťuje intenzivní míchání půdy, má nízké požadavky na tahový výkon traktoru a eliminuje boční tah při práci na nerovném terénu či používání navigačního systému. Umístění vodicích kol vedle řady radliček umožňuje optimální vedení kypřiče.

Ve srovnání s jeho předchůdcem má nový Lemken Karat 10 vylepšenou konstrukci, která zajišťuje intenzivní míchání půdy, má nízké požadavky na tahový výkon traktoru a eliminuje boční tah při práci na nerovném terénu.
Ve srovnání s jeho předchůdcem má nový Lemken Karat 10 vylepšenou konstrukci, která zajišťuje intenzivní míchání půdy, má nízké požadavky na tahový výkon traktoru a eliminuje boční tah při práci na nerovném terénu.

Forma uspořádání radliček, která je u kypřičů Lemken Karat obecně oceňována, byla u nového modelu Lemken Karat 10 ještě vylepšena a nabídka křídlových radliček pro mělké zpracování půdy byla rozšířena. Radličky kypřiči dovolují pracovat v hloubkách od 5 do 30 cm. K intenzivnímu mísení a hloubkovému zpracování půdy lze alternativně použít úzké radličky. Lemken Karat 10 může být vybaven také radličkami DeltaCut pro mělké zpracování půdy, které jsou volitelně k dispozici v provedení s ostřím z tvrdokovu pro zajištění ještě delší životnosti. S křídlovými radličkami lze zase provádět celoplošné nakypření půdy při mělké podmítce.

Výbava kypřiče Lemken Karat 10

Stroj Lemken Karat 10 je standardně vybaven rychloupínacím systémem, který obsluze umožňuje celý nosník radliček snadno a rychle odejmout a bez použití nářadí vyměnit za jiný, osazený úzkou radličkou k hlubokému kypření. Pracovní hloubka se nastavuje bez použití nářadí. Novinkou jsou také nástroje pro vyrovnávání okrajů, díky nimž lze kypřič používat ve složeném stavu. Nové, speciálně tvarované vodicí desky zlepšují míchací efekt.

Stroj Lemken Karat 10 je standardně vybaven rychloupínacím systémem, který obsluze umožňuje celý nosník radliček snadno a rychle  odejmout a bez použití nářadí vyměnit za jiný.
Stroj Lemken Karat 10 je standardně vybaven rychloupínacím systémem, který obsluze umožňuje celý nosník radliček snadno a rychle odejmout a bez použití nářadí vyměnit za jiný.

Kypřič Lemken Karat 10 využívá bezúdržbovou automatickou ochranu proti přetížení, která před kontaktem s náhodnou překážkou vychýlí radličku směrem nahoru a dozadu a po překonání překážky ji navede zpět do pracovní polohy.

Na přání je Lemken Karat 10 k dispozici s čelní diskovou sekcí sloužící ke kvalitnímu zapravení velkého množství organické hmoty do půdy. Disky, které jsou jednotlivě zavěšeny na listových pružinách, rozmělňují organickou hmotu a rozbíjejí hrubé hrudky půdy, takže stroj může zeminu intenzivně promíchávat a pracovat bez ucpávání.

Centrálně nastavitelné urovnávací prvky umístěné za sekcí radliček zajišťují rovnoměrné urovnání. Volitelně jsou k dispozici také speciálně tvarovaná hvězdicová kola, která se pohybují před válcem a zajišťují optimální výsledky, zejména při práci s těžkou půdou.

V případě potřeby si zákazníci mohou vybrat také z kompletní nabídky zadních válců v nejrůznějším provedení. Na fotografii můžeme vidět i speciálně tvarovaná hvězdicová kola pro práci s těžkou půdou.
V případě potřeby si zákazníci mohou vybrat také z kompletní nabídky zadních válců v nejrůznějším provedení. Na fotografii můžeme vidět i speciálně tvarovaná hvězdicová kola pro práci s těžkou půdou.

V případě potřeby si zákazníci mohou vybrat také z kompletní nabídky zadních válců v nejrůznějším provedení, které poslouží ke zpětnému utužení a urovnání půdy. Volitelně je k dispozici také prutová zavlačovací sekce.

Trakční posilovač a systém ContourTrack pro práci v kopcovitém terénu

Speciálně pro polonesené modely je k dispozici trakční posilovač a systém ContourTrack pro práci v kopcovitém terénu. Hydraulický trakční posilovač snižuje prokluz kol traktoru, a tím šetří pohonné hmoty. Na těžkých půdách mohou díky němu pracovat i méně výkonné traktory nebo traktory bez závaží v kolech. Trakční posilovač je složen z hydraulického válce, který dosedá na spojovací bod horního táhla a na oj kypřiče. Zadní náprava traktoru je dotěžována. Udržování konstantní pracovní hloubky radliček i za jízdy ve zvlněném terénu zase zaručuje systém ContourTrack. Pomocí otočného bodu v rámu za pracovním polem a zásluhou dalšího hydraulického válce dochází v případě polonoseného kypřiče Karat 10 k automatickému přizpůsobování pracovní hloubky.

Podvozek poloneseného kypřiče Lemken Karat 10 je integrován do rámu kypřiče. Pro polonesený kypřič jsou nyní k dispozici nové prvky výbavy a pokrokové je i provedení oje, což otevírá ještě univerzálnější možnosti využití tohoto stroje v profesionální rostlinné výrobě a umožňuje jeho agregaci s traktory s maximální šířkou pneumatik.

První nové kypřiče Lemken Karat 10 budou k dispozici od léta 2022.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lemken a Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.